Чуждите инвеститори в земеделието продължават да се топят. В края на миналата седмица от българските ниви се отказа и италианският предприемач Едоардо Миролио. Той придоби българска земя през февруари т.г. чрез компанията си “E. Miroglio Finance” която взе 22,07% от капитала на фонда за търговия със земеделски земи “Агро финанс” АДСИЦ. Делът на Миролио в дружеството беше около 31 090 дка земеделска земя.

Но италианският предприемач се е разделил с този пакет, който представлява 7,12 млн. акции. Сделката е за около 16,7 млн. лв. и вероятно се е случила в края на октомври, когато за последно се наблюдава търговия с акции на земеделския фонд на Българската фондова борса. Средната цена на дял тогава беше 2,35 лева.
 “Агро финанс” притежава общо 140 870 дка земя и е четвъртият по-големина фонд за земеделска земя в страната.

Прави впечатление обаче, че от близо година не е активен в придобиването на нови площи. В същото време Едоардо Миролио е сред най-големите чужди инвеститори в страната, като по данни на Българската търговско-промишлена палата за 2010 г. бизнесът му е отчел приходи от продажби за 177 млн. лв.

Нивите са надценени

Оттеглянето на поредния чужд инвеститор идва заради надценените цени на българските ниви. “Земята драстично поевтиня. В района на Стара Загора например цените на нивите вече се понижиха със 100-200 лв. на декар. Там бяха стигнали до 800-850 лв./дка, но в момента вървят около 650 лв. Всичко това се дължи на зърното. Няма как при евтина продукция да купуваме скъпи ниви или да плащаме твърде високи ренти”, заяви пред “Труд” Радослав Христов, зам.-шеф на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Посочените от него стойности са за плодородни райони. Иначе реалните сделки за покупка на ниви в масовия случай се сключват за около 350 лв. на декар.
Отливът на чужди инвеститори от българските ниви се вижда ясно. В края на август т.г. земеделският инвестиционен фонд “Серес” продаде 186 000 дка земеделски земи. В него участваха инвеститори като австрийската банка Райфайзен, компанията “Рослин кепитъл партнерс” и двама чуждестранни банкери - бившият председател на Дойче банк за Азия Мартин Лоут и Ричард Дън, бивш член на изпълнителния комитет на “Мерил Линч”. Тези предприемачи започнаха бизнеса си със земя у нас през 2006 г. и се отказаха през 2013 г.

И китайците си отидоха
 
Само след 1 година престой от българските ниви в най-бедната наша община Бойница се отказа и китайската компания “Тянджин фарм култивейшън груп къмпани”. През 2011 г. китайците наеха 13 000 дка от от “Мел инвест холдинг”. Заедно с “белите петна”, т.е. необработвана земя от години, която по закон се разпределя на най-големите земеделци в дадено землище, земята на китайските инвеститори набъбна до 20 хиляди декара.

Като основни причини да се оттеглят от инвестицията си китайците посочиха ниското качество на отдавна необработваната земя, липсата на инфраструктура в общината и др.
От българските ниви се отказаха и други големи наши и чужди инвеститори. В началото на 2013 г. “Винпром Пещера” продаде 100% от дяловете си, равняващи се на 160 хил. дка земя, в “Омега Агро Инвест”, залагайки само на развитието на собствени лозови масиви.

По-рано - на 25 септември 2012 г., акционерите в един от първите фондове за инвестиции в земя - ЕЛАРГ, обявиха, че го ликвидират, като преди това продадоха 180 000 декара. “Адванс Терафонд”, който в момента притежава над 240 000 дка земя, през м.г. продаде близо 80 000 дка.

От Регистъра на публичните продажби към Камарата на частните съдебни изпълнители пък става ясно, че в момента масово се продават земи на фалирали селскостопански производители. По последни данни на БТПП за 3 години броят на земеделските производители е намалял с около 30%.

 


опетков
11.11.2013 14:47:08
0
1

Варна е пълна с обяви за продажба на земя в цялата страна. Освен това от статията се разбира че някой си продал земя, значи друг някой си я е купил. Интересно защо не се казва кой я е купил. Вероятно пак е чужденец. А и има ли някакво значение. Направете справка за най-големите собственици на земя в България. Като всяка друга стока земята се купува и продава. Чуждестрнните спекуланти, които изкупиха земя на ниски цени, сега продават защото цените се вдигнаха и отиват да търсят печалби другаде.

rolan
11.11.2013 14:52:44
0
2

tia investitori ne sa se konsultirali predvaritelno za taralejut ,koito si vkarvat v ga6tite !)))))

bibitko
11.11.2013 16:25:13
-2
1

Деструкция навсякъде! "Като основни причини да се оттеглят от инвестицията си китайците посочиха ниското качество на отдавна необработваната земя, липсата на инфраструктура в общината и др." Поздравление, другари демократи и комунисти! Успяхте да съсипете дори и земята.

bibitko
11.11.2013 16:26:02
0
2

Инвеститорите се отказват заради МАФИЯТА, заради безумната бюрокрация и недомислици! Пълна скръб е тази държава вече, благодарение на некомпетентността на всякакви управляващи.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола