Сигурно клишето, че Шампионска лига е най-комерсиалният турнир, ви е втръснало. Но това си е най-доброто зрелище, с най-атрактивните изпълнения, най-завладяващият спектакъл. Черешката на тортата на това, което днес представлява футболът. Най-великото състезание за всички времена и епохи.

Шоуто обаче има сценарий с най-съществени елементи. Те са толкова видими, че сякаш сме престанали да им обръщаме внимание. Може ли обаче да има Шампионска лига без тях и героите, които се произведоха в последните 20 години. Категорично не. И преди резултатите, победителите и победените винаги стоят те. Символите на Шампионска лига.

21,45 часът е времето, в което започват мачовете от турнира. Естествено, часът е различен за различните зони и тук важният елемент са минутите. Това 21,45 е своеобразен печат за световно качество. Сертификат, който изпраща мача в съвсем други измерения. Малцина имат привилегията въобще някога да играят футбол във вторник и сряда от 21,45. А за всички останали това си остава несбъднат блян.

Химнът на Шампионска лига дава начален тласък на това, което ни очаква впоследствие. И със сигурност наличието на тази мелодия обединява за разлика от националните химни, които винаги могат да взривят обстановката преди мач. Одата на радостта и химнът на Шампионска лига, това без съмнение са двете най-често слушани мелодии в последните 20 г. Музика на Хендел, нагодена за футбол от Тони Бритен цели 270 години по-късно и изпълнена от Лондонския симфоничен оркестър. С текст на три езика, превърнал се в харизма.

Емблемата е част от непоклатимата цялост на продукта Шампионска лига. За щастие никой не се изкушава да я модернизира с новите графични технологии. Тя си остава толкова изчистено съвършено красива.

Топката също е един от консервативните атрибути. За разлика от това, което се прави преди световни първенства и други надпревари, подходът при изготвянето на актуалния продукт плътно се придържа към първоначалния оригинал. Сменят се само някои цветове, но като цяло шарката остава непроменена. Да си признаем, шарениите бързо омръзват!

Трофеят е единственото наследено нещо от предишния турнир на Купата на европейските шампиони. Тумбестата “тенджера под налягане” е едно от двете най-ценни отличия във футболния свят. Създадена е преди около 60 години, но и днес представлява мечта за всеки футболист по света. Вдигането на купата осмисля всичко.

Наградният фонд - 10 милиона евро, 100 милиона, 1 милиард, 10 милиарда, 100 милиарда - това е градацията, с която се измерва комерсиалният момент в лигата. 10 милиона е минималната сума, която се получава само за участие в лигата. 100 милиона взема победителят в изданието. 1 милиард е общият награден фонд на сезон. 10 милиарда е общата стойност на Шампионска лига, ако има купувач и продавач. 100 милиарда са сезонните залози в букмейкърските къщи на двубои от лигата.
 

6000 км е разстоянието, което дели двете най-отдалечени географски точки в Шампионска лига. Най-често това са Лисабон в Португалия и Москва в Русия. 6 часа път със самолет и разлика от 30-35 градуса плюс-минус в температурата понякога. Всъщност това разстояние само доказва гигантският мащаб на съперничеството. Москва е по-близо до Токио, а Лисабон до Рио, но турнирът е на Европа.

Формулата е едно от най-гениалните неща, правени някога с играта футбол. Няма как да не се възхитим на съвършения мозък, измислил толкова рационално и точно най-добрия регламент. А наистина трябва висш математически анализ, за да изчислиш, че точно 18 национални шампиона имат право да играят в Шампионска лига. И да съставиш най-добрата програма така, че всички да останат доволни. И най-важното - регламентът да е толкова добър, че спокойно може да остане в същия вид в следващите 100 години.
 

Райън Гигс с “Манчестър Юнайтед” играе за 18-и сезон с емблемата на лигата на ръкава на фланелката. Трудно е да си представим, че неговото постижение някога ще бъде подобрено. А точно с толкова участия, колкото има той, неговият клуб оглавява класацията за най-често присъствие в лигата. Гигс е вече неразделна част от историята.

Кларенс Зеедорф е участвал по-рядко, но също е постигнал рекорд, който трудно ще бъде надминат в обозримо бъдеще. Тъмнокожото “лале” вдигна трофея с три различни клуба в продължение само на 6 години - “Аякс”, “Милан” и “Реал” (Мадрид). Неговата цифра се откроява отчетливо на фона на всевъзможните рекорди и статистики в съперничеството, които всяка година се правят от статистиците.

 

 

 
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола