Мишо Шамара и Веселин Маринов. На пръв поглед те имат малко общо. Чисто физически единият е дребничък мъж с гола глава, брада, татуировки и обеци, а другият е едър, гладко обръснат с гъста коса и разпадаща се аура на соц манекен.

През годините Шамара е преминавал през няколко еднакво неуспешни метаморфози - размъкнат бял рапър, разгърден тарикат от краен квартал, "леко мускулест" мачо... Сега прилича на типичен редовен посетител на провинциален мол с изключение на почти мюсюлманската си лицева растителност. Той дори си смени прякора и в пълен разрез със сегашните си антизападни изказвания се прекръсти на БигШа.

На фона на тези забавни трансформации колегата му Веселин Маринов си стои в средата на 90-те и упорито отказва да експериментира с външния си вид. От друга страна, той все пак достатъчно е рискувал с метъл визия по време на рокаджийския си период в началото на 80-те.

Но има нещо, което наистина свързва тези двама повелители на елементарната рима - страстта към паразитирането върху политическия живот в България. Обвързването с партии е най-бързият начин един уважаван артист да се раздели с авторитета си. И за хора, които никога не са притежавали авторитет, това не е проблем.
Единственото по-лошо нещо от бард на една политическа сила е бард на две политически сили. И точно тук си проличава колко всъщност си приличат Шамара и Маринов. Първият беше фенче на ГЕРБ, но се отказа от тях и бързо намери убежище в топлата прегръдка на столетницата. Вторият пък измина точно обратния път - от традиционен трубадур на БСП се превърна в естрадното острие на Борисов и Цветанов. Изглежда така сякаш всяка една от двете най-големи партии в България е прекалено малка, за да побере едновременно Мишо и Веско. Затова те сигурно са решили да си ги разменят.


Но какво ни показва мръсният танц на тези хора с властовите елити и какви изводи можем да си направим от палавите обществени маневри на подобни "свободни творци"?
На първо място -  липса на интегритет.

Веселин Маринов пее основно за любов, ферментирало грозде и календарни празници. В известна степен той е лиричен битов певец с уклон към сезонните ритуали. Но как изпълнителят на "Горчиво вино", "Горчиво кафе", "Вино и любов", "Винарната на любовта", "Без любов" и "Без теб на Коледа" решава изведнъж да възпее българската полиция? "Човекът, който пълни НДК", както още е известен Веселин Маринов, се дискредитира като нежен и наивен мечтател за добра реколта с абсурдния си химн на МВР - една репресивна по своята природа институция. Освен това е ясно, че "Нашата полиция" беше плод (горчив) на тяхното приятелство - Веско и Цецо Цветанов.
Но неравномерното естрадно навлизане на Маринов в полето на бутафорната полицейска пропаганда е нищо в сравнение с чудовищната липса на интегритет при неговия огледален образ - Мишо Шамара.


БигШа прекара цялата си "кариера" в създаване на извънредно евтини, изумително плитки песнички, проектирани да шокират и провокират основно тези, които сега формират новата му среда - закоравели комунисти. Най-известната му рима си остава "извинявай скъпа моя, че те пребих от бой - вината беше твоя, а шамарът лично мой". Мишо прави рап за 9- до 12-годишни момчета, които още не са се докоснали до качество и кълват на плоски псувни. Никой изпълнител в България не е направил повече за идолизирането на мутренския лайфстайл и криминалните действия от Шамара. В това отношение той бие всички чалга звезди. И сега изведнъж този посредствен проповедник на поквара и антиинтелектуална гордост става говорител на властта и се изказва като политически капацитет? Разправя за бюджети и закони? Това е дефиницията за абсурд.


Мишо и Веско обаче са завършени опортюнисти и това трябва да им се признае за автентичен талант. Те са сложили пръстчетата си върху пулса на обществото и знаят как да останат на гребена на вълната от мръсна пяна. Инстинктивно са усетили, че българската публичност търпи всякакви естетически извращения и прояви на посредственост. На тях не им трябва (засега) да участват в поредното малоумно риалити шоу защото знаят, че имат запазени места в бекстейджа на най-омерзителния спектакъл - политиката. По време на конюнктурния партиен концерт калта е злато, а глупостта - знание. И си струва да пролееш малко (или много) пот, за да оправдаеш явно безценното призвание на изпълнител-апаратчик.

Опортюнизмът на двамата е релефно очертан от движението им по наклонената плоскост на партийния живот. Шамара искаше фенките му "да станат членки на ГЕРБ", но след пресилен разпит в следствието заради обиден текст запя друга песен. Сега обаче правителството е с мандата на БСП и БигШа е на Бузлуджа. Там е бил и Веско преди да заобича ГЕРБ. Най-гадният извод, който се налага от съмнителните публични пируети на две от лицата на изстрадалата естрада и нискокачествения рап е за нивото на българската политическа класа.


Властимащите нямат нищо против един малко грамотен тарикат да се превърне в техен артистичен талисман. Да не се дистанцираш драматично от подобен "антисемитстващ" и "хомофобстващ" хип-хоп трол би трябвало да е равносилно на политическо самоубийство. Но не и тук. Не и сега. Хората, изкушени от властта, с удоволствие си слагат всякакви Петна върху публичния образ.


Вкусът за музика и културните предпочитания май не на шега трябва да станат основополагащи за всички прииждащи кандидати за място в бялата сграда на жълтите павета. А дотогава "елитът" ще ни бие шамари и ще си пие горчивото вино. А БигШа и Веселин Маринов винаги ще намерят голямо политическо тяло, към което да се прикрепят. Следващият път може и в дует. Все пак и двамата възпяха насъщния. Единият в "Златна Добруджа", а другия в "Хляб и амфети". Вие ще се сетите коя песен чия е.


ГЕРБавия
17.08.2013 20:32:44
0
4

Шамар да е - червен да е......... Келепира и му гледай сеира. Срещу мутрата комунист ББ е лесно да се говори. Много по-трудно и гадно е да се правиш на комунист и поддръжник на Орешарския червен отбор. Гадно е и мирише лошо, но Мишо Шамара и това ще набара.....

драганов
17.08.2013 21:48:14
-1
4

Много добре ,каквато партията такъв е и певеца. Така , че нищо ново , Мишо шамара е точно толкова интелегентен колкото Станишев, колкото Кутев и всички останали гадни комунисти. Хал да им е, голяма реклама няма що.

драганов
17.08.2013 21:49:23
-1
4

Много добре ,каквато партията такъв е и певеца. Така , че нищо ново , Мишо шамара е точно толкова интелегентен колкото Станишев, колкото Кутев и всички останали гадни комунисти. Хал да им е, голяма реклама няма що.

гледамтв
17.08.2013 21:58:00
-1
1

Много интересен коментар, но някак няма да достигне до сърцата на техните "върли фенове",защо: Бабите си харесват Веселин Маринов и, въпреки че леко ги дразни политметаморфозата му пак ще си го слушат. Михо не го слушат само се радват, че има някой по-млад да кряка пред НДК в подкрепа на правителството и фолкаджийка, и новинарка, и стриптизьорка да е пак ще я приемат в сегашната битка в подкрепа на властта, просто защото е по-млад човек. И към автора, лека подсказка: и двамата бардове са били на щат към ГУСВ. Който не знае какво значи това да се рови в интернет.

donaval
17.08.2013 21:58:01
-1
2

Освен тези двамата познавам десетки,кото смениха по 3-5 партии,ама не са певци...

амоон
18.08.2013 00:35:39
-1
1

Ха, много интересно! Не е за вярване http://bg.5strike.com/bg/invitation/bylink/7798

lubina58
18.08.2013 06:12:07
-1
3

Биг Ша знае ли какво е политическа ориентация ? Той да разбира от политика? Това граничи с абсурдното! Абсолютно олицетворение на простака в България Само изтъкналият се говорител на просташката партия! Горката партия-чувствайки смъртта си се лови за пошлата "интелигенция" !Няма избор?

ivanichka
18.08.2013 10:39:03
-1
0

Толкова е жалък, че ако се погледне отстрани сигурно ще избяга и няма да се появи никога., но какво да се прави, борбата е за парата. Като певец нищо не става от него, затова е решил да си убива времето по площадите.

специалиста
18.08.2013 14:46:19
0
0

Браво Влади. Това се казва статия. По-добре нямаше как да се напише.

специалиста
18.08.2013 14:47:35
0
0

Браво Влади. Това се казва статия. По-добре нямаше как да се напише.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола