“От три-четири месеца започвам да забравям неща, които са се случили 2-3 дни по-рано. Не само това, но и ме боли главата доста често. Аз съм на 56 години и се питам дали е възможно вече да съм застигната от склерозата. Родителите ми например и до ден днешен са с бистър разсъдък. Какво ще ме посъветвате?

Това написа с писмо по електронна поща на “Труд” читателката Елена Ж. от Бяла Слатина. За да й помогнем, се свързахме със специалист (виж по-долу). Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.“

Проф. Боряна Ишпекова е водещ наш невролог, работи в столичната университетска болница “Царица Йоанна”-ИСУЛ:

Склерозата е заболяване на мозъчните съдове, вследствие на което се наблюдават промени в стените на мозъчните артерии. Когато това явление е много силно изявено, се стига до стесняването и запушването им. А това пък става причина за опасно разстройство на мозъчното кръвообращение.

Факторите, водещи до склероза, са много. Но най-често това е възрастта (болестта атакува хората след 60-те или 70-те години). Хипертоничната болест и диабетът също са рисков фактор (особено захарната болест, която е силно предразполагаща към появата на атеросклероза). Ето по тази причина е толкова важно двете заболявания да бъдат овладени.

Симптомите на склерозата са главоболие, безсъние, лесна уморяемост, разстройство на паметта. Пациентите забравят за близки събития и може да се стигне до най-тежкото последствие - деменция (б. р. старческо оглупяване). Хората, застигнати от склероза, трябва да спазват специален режим - с повече разходки и движение, постоянно да приемат зеленчуци (всякакъв вид), както и повече млечни произведения. Категорично да избягват мазните животински храни, защото те водят до опасните промени в мозъчните съдове. Да се намали солта и солените ястия.

При склерозата може да се провежда профилактира с вещества, които разширяват съдовете (например хората над 60 години всяка вечер взимат аспирин, които постига този ефект и предпазва съдовете от емболии). Препаратът се взима вечер, защото тялото трябва да е в покой.

Диагностика на склерозата се извършва с електроенцефалография, доплер на каротидните артерии (те често предизвикват стесняване, което нарушава кръвообращението и причинява исхемичен инсулт).

Ето няколко клиники по неврология на разположение на пациенти със склероза:

София

Клиники по неврология има в университетските болници “Царица Йоанна”-ИСУЛ, Александровска, “Св. Наум” (на 4 км), “Св. Анна” (бивша Окръжна), както и в общинските столични многопрофилни болници - Първа, Втора, Пета градска и др.

Пловдив

Болниците “Пловдив”, Военна болница, “Св. Мина” и в университетската многопрофилна “Св. Георги”, където се намира единственото отделение по неврохирургия за цяла Южна България.

Варна

Помощ може да потърсите в кабинетите на д-р Мая Попова, на д-р Владимир Фурнаджиев, в медицински център “Св. Стефан”, при д-р Ангелова, при д-р Бисер Николов.

Стара Загора

При специалистите от неврологичните клиники в многопрофилна болница “Проф. д-р Стоян Киркович”, в Университетската, в частната “Ритъм” и в специализирани кабинети в медицински център “Трета поликлиника”, “Св. Пантелеймон”, “Сано”, в бившата 1-ва поликлиника. А д-р Юлиана Данаилова предлага възможност за доплерова сонография, скенер терапия, компютърна меридианна диагностика.

Русе

Първо и второ неврологично отделение на градската многопрофилна болница, както и при д-р Елена Вачева, д-р Цветанка Ночева, в ДКЦ-1, ДКЦ-2, в транспортен ДКЦ и др. В кабинетите си приемат д-р Геновей Узунов и д-р Тихомир Василев Грозев.

 

Не се засягат детеродните функции

* Множествената (мултипленна) склероза е по-широко разпространена при жени в детеродна възраст, отколкото в другите възрастови групи. Когато на млади дами бъде поставена такава диагноза, те често питат какъв ще е ефектът на заболяването върху репродуктивните им функции. Но няма доказателства, че множествената склероза ги уврежда или води до повишаване на риска от спонтанен аборт или малформации.

* Преди 1950 г. повечето жени с множествена склероза били съветвани да избягват бременност поради схващането, че тя може да влоши състоянието им. През последните 40 г. са направени хиляди изследвания и те показват точно обратното.

 

Бабини рецепти

Екстракти от гинко билоба масово се приемат за по-добра памет. Положителният резултат е доказан с много изследвания.

Две са основните активни вещества в листата на уникалното дърво - флавоноиди и терпен-лактони. Първите водят до разширяване на най-малките кръвоносни съдове и подобряват кръвообращението в мозъка и останалите органи. А това благоприятно повлиява положително “засяклата” памет, старческата деменция, шума в ушите, световъртежа, главоболието, аритмията, импотентността и др.

В електронни сайтове в интернет са дадени примери как се правят запарка и отвара от гинко билоба:

* Билката се поставя в съд и се залива с вода със стайна температура. Съдът пък се слага да престои 15 минути в кипяща водна баня. Трябва често да се бърка. След като времето изтече, съдът с гинко билобата се изважда и се оставя да изстине. За това са нужни поне 45 минути. Когато запарката се охлади, тя се прецежда и се добавя малко вода.

* Течността се изсипва съд, залива се с вода със стайна температура и после се поставя на водна баня в друг съд (в който водата вече е кипнала). Билката трябва да се вари 30 минути, след което се оставя да изстине и чак тогава отварата се прецежда. По принцип отварите от мечото грозде, дъбовите кори и други билки, които съдържат танин, се прецеждат веднага след изваждането на съда от водната баня.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола