В момента е в ход пълна промяна на областните началници на вътрешните работи, от която се очаква да даде нов облик на МВР.

“Не правете аналогия с тв предаването “Пълна промяна”, където хората се разкрасяват, защото в органите на реда ще се променят не само лицата, но и тяхната работа”, казаха вчера от централата на вътрешното ведомство.

Министър Цветан Цветанов поиска на 21 август оставките на всички областни директори, с изключение на софийския (Валери Йорданов, когото току-що беше назначил на мястото на Николай Янев).

“Не съм доволен от резултатите, постигнати в министерството, откакто го управлявам. - каза Цветанов. - Не видях в резултат на свършена работа да се пълни фискът на държавата. Нито чувствително противодействие на злоупотребите с европейските пари. Нито пък промени по селата, където крадци берат засятото, ограбват на хората труда.”

Цветанов даде 20 дни кредит на доверие на полицейските шефове. В рейд из областните дирекции от края на миналата седмица той се среща с всеки от тях и приема оставките на повечето с основния мотив, че са били само регистратори на криминалните събития.

СТАРА ЗАГОРА

Директорът на полицията Тончо Михайлов ще има днес среща с вътрешния министър Цветан Цветанов. Но в града на липите вече се коментира, че полицай № 1 ще бъде махнат и даден на прокуратурата. Миналата седмица МВР шефът възмутено съобщи, че Михайлов подслушвал ченгета от Инспектората, докато проверявали работата на поверената му дирекция.

“Има тукашни натегачи за поста, но ще ни пратят някой от София”, казват местни полицаи. Според тях през 10-годишното властване на Михайлов като най-голям провал се отчитат неразкритите 2 бомби срещу бившия кмет на града и ексздравен министър Евгений Желев от 2004 и 2006 г.

ДОБРИЧ

Смяната на областния директор Ивелин Петров с досегашния шеф на РПУ-Албена Стефан Йончев бе очаквана. В Добрич се говореше, че инспектори от МВР са проверявали няколко сигнала от бивши полицаи за роднински назначения по времето на Петров, както и за вмешателство в работата на полицията от “външни съветници”, някои свързани с подземния свят. Като неуспех на старото ръководство се смята случаят с отвличането през 2006 г. на 25-годишния Иван, син на добричкия бизнесмен Йордан Иванов. Ченгета разкриха трима похитители от т. нар. банда на Тимур, но съдбата на Иван и до днес е загадка. В неизвестност от 1993 г. насам са и 10 мъже и жени.

КЪРДЖАЛИ

“Водното огледало изяде главата на шефа.” Така говорят кърджалийските ченгета, след като министър Цветанов съобщи, че пенсионира Стефан Ангелов. На негово място бе назначен досегашният шеф на издирването - Тодор Терзиев, икономист и юрист. При представянето му Цветанов напомни, че продължават проверките на кърджалийското водно огледало, глътнало 77 млн. лв., при положение че струва не повече от 9-10 млн. лв. За проекта, възмутил цяла България, бившият директор Ангелов заявил, че няма информация.

СИЛИСТРА

“Смяната не е заради лоша работа, а заради натрупана умора у комисар Краснодар Нончев, който е на този пост от 12 години”, обясни министър Цветанов, когато представяше новия полицай № 1 на Силистра Ивелин Статев. Досегашният шеф на местния КАТ е близък с колегите си и те се чудят как отсега ще му говорят на “вие”.

ХАСКОВО

“Разчитам много на досегашния служител на ДАНС Петьо Петров. Помолих ръководството на агенцията да се лиши от него, за да подсилим дирекцията в Хасково.” Така МВР шефът представи новия полицейски началник на града. Но Петров не е непознат за ченгетата, преди да иде в ДАНС, той бе шеф на хасковските антимафиоти. Отличи се с разплитането на схеми за внос на “китайско карго”, ощетили държавата за близо 50 млн. лв.

БУРГАС

Милен Димитров - 37-годишният спецполицай, който ръководеше разкриването на бандата на Митьо Очите, логично стана шеф на дирекцията в Бургас. Той смени Васил Едрев. Няколко тежки престъпления остават от години неразкрити в региона - убийствата на боса на ВИС Георги Илиев от 2005 г., на общинския шеф на Несебър Димитър Янков от 2007 г., отвличането на бизнесмена Стоян Стоянов от м. г.

РАЗГРАД

За идването на новия шеф Ивайло Йовчев се знаеше отдавна, тъй като досегашният директор Кръстьо Сотиров дълго беше в болнични след микроинсулт. Йовчев стана популярен след разкриването на две брутални убийства - на местния бабаит Милко Славов, пребит с бухалки, и на столичния адвокат Яфес Мемишев, който беше открит удушен след гей оргия.

ТЪРГОВИЩЕ

“Няма да позволя политически лобита да спират оперативни разработки и да убиват мотивацията на служителите. Такива сигнали има за Търговище.” Това заяви при посещението си в града министър Цветанов и обяви, че приема оставката на досегашния директор Димитър Димитров. На негово място бе назначен шефът на местното РПУ Станимир Парашкевов. Според запознати имало данни за злоупотреби в Омуртаг и Попово, но не ставало ясно дали полицията е реагирала. Димитров твърди, че смяната му е с политически мотиви.

РУСЕ

“Няма да представям нов директор. Оставката на Светослав Първанов не е приета и правилното решение е той да остане.” С тези думи министър Цветанов даде оценка за досегашната работа на русенския полицейски началник. Първанов е на поста от 2005 г. и от него се очаква да продължи борбата с наркобандите, измамите с ДДС и контрабандата.

ВАРНА

Задържането и присъдите на повече от 20 души от групировка, свързана с общинските съветници Веселин и Христо Данови, разкриването на убийството на студентката Радостина, както и други успехи на варненската полиция, бетонираха на поста му комисар Димитър Димитров. Полицията в морската столица е водеща в страната по разкриваемост за последните 2 г., откакто я ръководи комисар Димитров.

БЛАГОЕВГРАД

Шефът на полицията Константин Титянов остава на поста си. Оценката за работата му през последните две години е висока. Последният му успех миналата седмица бе залавянето за по-малко от денонощие на арменеца, поръчал бомбата, убила майка и дете в Разлог.

СМОЛЯН

“Кадрови промени тук не се налагат”, заяви в Смолян министър Цветанов. Досегашният директор Кирил Хаджихристев ръководи полицията от началото на т. г. През лятото той стана известен с предложението си турските сериали да бъдат прекъсвани от предупреждения срещу телефонни измами.

ВРАЦА

Шефът на областната дирекция на полицията във Враца комисар Иван Сълов (56 г.) вече е разчистил бюрото си. Преди 4 г. той направи тотална чистка и оттогава срещу него тръгнаха брожения. Сред пенсионираните без време бяха и 12 ченгета на ръководни постове, които сега са активисти на ГЕРБ. Като най-вероятен нов директор се сочи секретарят на община Враца Пламен Кръстев (49 г.). До 2005 г. той бе началник СОД, а след това - спец по сигурността в една от фирмите на депутата от ГЕРБ Николай Коцев.

Безспорният принос в борбата с престъпността на ръководения от комисар Сълов екип бе арестът на бандата на Данчо Пръча. Най-големият враг на полицията обаче са подпалвачите. Само за 8-те месеца на 2009 г. палежите са 25, а изправен пред съда пироман още няма.

ЯМБОЛ

Директорът на областната дирекция Стоян Драгнев засега не е махнат. Слабо се коментира и въпросът за евентуалното му отстраняване. Но се говори, че ще бъде сменен Слав Славов, който е шеф на “Кадри” в дирекцията. Най-голямото произшествие, което се случи още на втория месец от управлението на Драгнев - на 28 май, бе ужасяващата катастрофа в местността Бакаджиците, когато загинаха 18 души. Иначе градът се слави като един от най-спокойните.

ПАЗАРДЖИК

Комисар Емил Ганчев продължава да управлява дирекцията. Допреди време пазарджишки полицаи смятаха, че шансовете на директора им да остане или да си тръгне са 50 на 50. В условията на пълна неизвестност за евентуален негов заместник се спряга Ангел Даскалов - бивш шеф на РУМВР - Велинград и настоящ депутат от ГЕРБ. Ганчев пък не се прослави с големи провали.

ЛОВЕЧ

Главният инспектор на РУ на МВР-Троян Петър Яшев е на една ръка разстояние да смени Милко Димитров от поста шеф на ОДП-Ловеч. Според местни анализатори в момента ловешката полиция е видимо безсилна да се справи с умишлени палежи около хлебната война.

СЛИВЕН

Каква ще е съдбата на сливенския полицейски началник, все още не е ясно. Сегашният шеф Чавдар Божурски оглави дирекцията преди 2 г. Столът, който зае, бе горещ - предшественикът му си отиде под натиск заради неразкритото убийство на таксиметровия шофьор Живко Проданов. За няколко месеца екипът на Божурски залови убийците и те вече излежават присъдите си. В актива си началникът има още няколко удара - разбиването на бандата на бившия силов бос Атанас Мъндев, задържането на наркотрафиканта Иван Терзиев-Беленския с 66 кг хероин и амфетамини, както и разкриването на кражбата на Рибния буквар.

МОНТАНА

В Монтана кадрил в полицията засега не се е завъртял. На шефското място в ОДП все още е пратеният през май от правителството на Станишев Чавдар Караджов. Според близки до ГЕРБ обаче най-вероятно директорското място скоро ще заеме бившият шеф на Охранителна полиция и треньор по карате Златко Тодоров. Той е бивш кандидат за кмет и четвърти в листата на ГЕРБ на изборите. Мнозина не изключват и възможността досегашният шеф да остане на поста си. А и работата му - макар и само от четири месеца, определено спечели одобрението и на полицаи, и на граждани.

ШУМЕН

Няма промяна в ръководството на шуменската полиция и на поста продължава да е комисар Валентин Александров (44 г.). Той беше назначен на 14 септември 2006 г. Оттогава Александров не е правил гафове, слави се като коректен и безпристрастен. А и в региона няма вихреща се престъпност.

ПЕРНИК

Директорът на областната дирекция в Перник комисар Димитър Шереметев не е уведомен досега дали ще бъде сменен или не. Според добре информирани източници, най-вероятно пернишката дирекция ще бъде оглавена от външен човек, не от Перник. Сред успехите на Шереметев е залавянето на серийния убиец Станислав Ангелов-Сиси.

ПЛЕВЕН

Най-вероятно човек от София ще оглави дирекцията, говорят в Плевен. Настоящият шеф Пламен Павликянов пое поста през август 2007 г. А най-драматичният период бяха двете самоубийства на полицаи от Второ РПУ в края на януари 2008 г. Под негово ръководство бе разкрито зверското убийство на 4-годишната Михаела и бе заловен сериен изнасилвач.

ВИДИН

Неясна и на кантар е евентуалната смяна на областния шеф на полицията във Видин комисар Огнян Асенов. За негов заместник се спряга шефът на местната пожарна Николай Тодоров. МВР служителите в града коментират, че за 6 години Асенов си е спечелил врагове, тъй като наскоро набързо пратил предсрочно в пенсия хора от системата. Във Видинския регион липсва тежка престъпност, а местните хора дори проявяват черен хумор, като се шегуват, че дори бандитите им са калпави.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Шефът на областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Милен Манолов все още не е сменен. Засега все още може само да се гадае дали ще има нов полицейски началник и кой ще е той. Според мълвата сред мераклиите да оглавят областната структура на МВР във Велико Търново е ексшефът на БОП Борислав Недков, който за кратко беше член на ГЕРБ, а в момента е адвокат. Като неуспех на настоящото ръководство са десетките обири на метални каси от офиси на фирми и учреждения, както и неразкритото убийство на адвокат Петър Лупов през юли м. г.

ГАБРОВО

В Габрово все още няма смяна на директора на областна дирекция на МВР. Сегашният директор Николай Митев като всички свои колеги е подал оставка. Години наред дирекцията е сред челните места в страната по разкриваемост. Говори се, че Мирослав Стефанов, началник на РПУ-Габрово, може да наследи сегашния директор.

КЮСТЕНДИЛ

Смяната или оставането на МВР шефа в Кюстендил Георги Джоглев на този етап е пълна загадка. Оцеляването му се оценяваше 50 на 50, но от дни се смята, че той ще бъде свален. Неблагоприятното за комисаря е това, че назначаването му през януари 2009 г. е било политическо, станало по волята на ексминистъра Михаил Миков и под давлението на червената депутатка Мая Манолова. Ръстът на домовите кражби също е уязвим “момент”. Иначе Джоглев може да се похвали с разкрит опит за обир на банка.

ПЛОВДИВ

Рокади в пловдивската полиция все още не са се състояли. Начело на областната полиция е комисар Ангел Рангелов. Но за негов наследник се спряга Валери Баранов, началник на Второ РПУ в Пловдив. Самият Рангелов смята, че Пловдив е спокоен град. Но са неразкрити магистрални грабежи и обири на банки.


Diana
07.09.2009 11:17:16
0
0

Kak da nyama izmami v grad Shumen ima i to mnogo javno deystvaha dosta godini naprimer firma za nedvijimi imoti Viva nahodyasht se kvartal Boyan Bilgaranov samo se zanimavaha s izmami na imoti i MVR gi prikrivaha kogato stavashe vapros za izmamite kazvaha 4e sobstvenika e Valeri Vi4ev i e boksyor i si plasha .....Postavenite mu liza kato Stoyan 4iflik4iev byaha na predni linii

koicho
07.09.2009 12:01:15
0
0

V Jambol tozi Slavov koli i besi....ama nali e pojarnikar moje i da ocelee...Daje i jena si naznachi telefoniska..Celi semeistva rabotiat v direkciata....i s kakvi pari dushteria mu zavurshi amerikanskia...

tup40
09.09.2009 14:02:57
0
0

ne znam kak q mislqt gospodata pojarnikari no 20 dni kredit na doverie e ne6to kato tyrsene na povod i upravdanie za edna politi4eska 4istka, tova e qsno na vsi4ki i tova nqma da dovede do ni6to novo i po-dobro, re6enieto ne e da se pravqt radikalni promeni, a da se povi6i nivoto na kompetentnost na sluvitelite v MVR, da se vdignat kriteriite za nazna4avane na hora v sitemata, a ne da se nazna4avat hora nesposobli da izpolzvat i malkoto im ostanalo podobie na sivo ve6testvo v glavata(Plamen Krastev), na postove ot koito zavisi sigurnostta na vseki region i spokoistvieto na horata.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола