Шумното разследване за неправомерно уреждане с документи за постоянно пребиваване у нас срещу бившия шеф на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов е било тихомълком прекратено.

Христов бе показно арестуван през февруари 2010 г. по обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата той притискал подчинените си да издават разрешителни за постоянно пребиваване на молдовци и украинци само за едно денонощие. Ако служителите се противели, били заплашвани с уволнение и пенсиониране. Обвинението твърдеше, че с личната благословия на Христов молдовката Мария Богданова уреждала със статут на постоянно пребиваване молдовци и украинци. В писмата, които внасяла в дирекция "Миграция", било посочвано, че чужденците ще работят в петролна компания, чиито подизпълнител била фирма, управлявана от нея. Според прокуратурата тя незаконно вписвала в документите, внесени в "Миграция", имена на други чужденци. Разследващите твърдяха, че по разпореждане на Христов служителите на МВР трябвало да оказват пълно съдействие на молдовката.

Оказва се обаче, че след две години и половина разследване Софийска градска прокуратура не е открила доказателства за извършено престъпление. Затова и тихомълком прекратила делото срещу Стефан Христов.

Материалите обаче били пратени в Районна прокуратура в София за разследване на документни престъпления във връзка с писмата, внасяни от Богданова в дирекция "Миграция".

Делото там е образувано срещу неизвестен извършител и по него няма повдигнати обвинения.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола