Истински бум на независими кандидати за кмет на Варна на предстоящите извънредни избори на 30 юни се забелязва в Общинската избирателна комисия (ОИК). До крайния срок - 25 май, са регистрирани 7 инициативни комитета (ИК), подкрепящи независими кандидатури. За сравнение на редовните кметски избори през 2011 г. независим кандидат бе само Веселин Марешки. Тогава той стигна до балотаж с Кирил Йорданов (ГЕРБ). Сега Марешки отново е издигнат като независим, въпреки че на парламентарния вот участва с партията си “Либерален алианс”.

Шефът на “Пристанище Варна” Данаил Папазов ще направи втори опит, този път чрез инициативен комитет, да се впусне в кметската надпревара. На редовните избори той бе номиниран за кандидат от почти всички организации на ГЕРБ в града, но тогава лидерът на партията Бойко Борисов посочи Йорданов.

Като независим на вота влиза и Чавдар Трифонов, за който се знае само, че е бил мениджър в различни компании, свързани с агробизнеса, вкл. и с такива от групата на “Химимпорт”.

Управителят на сдружението с нестопанска цел “Шанс за хора с увреждания” Веселин Василев също ще се пробва като непартийна кандидатура. Като независими влизат и сочените за приближени до Кирил Йорданов Христо Бозов и Михаил Куликов. Първият доби скандална известност с факта, че като зам.-кмет бе посочен от мнозинството на ГЕРБ да изпълнява длъжността кмет до провеждането на изборите, а месец по-късно съветниците го смениха. Когато бе избран за вр.и.д., Бозов бе категоричен, че няма да се кандидатира, но бе заменен поради съмнения, че се готви за избори. Бозов обжалва освобождаването си и административният съд го възстанови. Към момента той е и.д. кмет на Варна.

Куликов пък бе уволнен от поста главен секретар на общината именно от Бозов, защото се забавил с подготовката на изборите. Това явно го е амбицирало да се бори за кметския стол.

В последния момент като независим кандидат бе регистрирана и новоизбраната депутатка от “Коалиция за България” Анелия Клисарова. Бившият ректор на Медицинския университет бе спрягана за номинация на БСП, но социалистите явно търсят по-широка подкрепа.

Повечето големи партии са се регистрирали в ОИК, но още не са обявили кандидатите си. Според наблюдатели, партийни кандидати ще издигнат само ГЕРБ и “Движение България на гражданите”, съответно Иван Портних и Цвета Маркова. Останалите ще подкрепят някой от независимите, защото се страхуват от негативен вот. Февруарските протести, които доведоха до оставката на Йорданов, показаха, че скандиранията са против всички политически сили.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола