С наближаването на 12 май - датата на изборите за български парламент, е добре да се върнем назад във времената на последните избори и да видим какъв е бил резултатът върху икономическото развитие на всяко от правителствата. За тази цел аз съм създал Индекс на мизерията, вдъхновен от покойния проф. Артър Оукън, известен икономист, който беше съветник на президента на САЩ Линдън Джонсън (1963-1969 г.).

Еволюция
на показателя

Индексът на мизерията измерва “страданията” в икономиката. Моят модифициран вариант е сбор от инфлацията, лихвата по банковите кредити и безработицата, от които се изважда годишният ръст на брутния вътрешен продукт. Увеличение на стойността на индекса показва, че нещата се влошават - мизерията се увеличава. Обратното, намаляване на Индекса на мизерията сочи, че нещата се подобряват.
Приложената графика показва еволюцията на показателя за България през годините (виж илюстрацията в "Галерия").

Социалистическото правителство на премиера Жан Виденов създаде хиперинфлацията и голяма мизерия. Така през първото тримесечие на 1997 г. Индексът на мизерията достигна своя връх от 2138 пункта. Тази стойност не е показана на графиката, защото в противен случай щеше да заеме цялата страница на в. “Труд”.

Краят на
хиперинфлацията

Така че графиката започва през втората четвърт на 1997 г., с правителството на Костов.
Много скоро след като Костов дойде на власт, България въведе система на валутен борд, основана на проект за Закон за валутния борд, който написах по молба на президента Петър Стоянов.

Валутният борд сложи край на хиперинфлацията в страната, която през февруари 1997 г. беше достигнала рекордните 242% месечно.

По-добри
времена

Под ръка с валутния борд, правителството на Костов постигна огромно подобрение на българския Индекс на мизерията в сравнение с предходния кабинет. От второто тримесечие на 1997 г. до второто тримесечие на 2001 г. индексът падна като камък, изтривайки 1908,9 процентни пункта.

След това на власт застъпи правителството на НДСВ, което постигна по-нататъшно смъкване надолу на показателя на мизерията. Но след това дойде социалистическото правителство на Станишев, което върна часовника назад, добавяйки 8 процентни пункта към Индекса на мизерията.

Борисов не
направи много

Ако става въпрос за последното правителство на Бойко Борисов, индексът показа много малко подобрение. Но няма как да не се отбележи, че правителството на Борисов все пак леко понижи индекса, докато в същото време показателите за останалите страни от Европа отчетоха значителни увеличения на мизерията.

Така че, въпреки че не направи много, за да намали Индекса на мизерията за България (разбирай, да подобри икономическите условия), правителството на Борисов все пак успя в това да предпази страната от икономическата мизерия, която изпита останалата част от Европа.

Глава над
водата

На финала - какво можем да научим, ако сравним икономическите показатели на посткомунистическите правителства на България?

Първо, ключът за намаляването на икономическата мизерия по време на правителството на Костов е във въвеждането на валутния борд в страната.

Второ, всеки път, когато на власт идва социалистическо правителство, икономическата мизерия в България нараства.

Трето, въпреки че правителството на Борисов не се помъчи особено да подобри индекса на мизерията в България, нещата можеха да са много по-зле на фона на останалите страни. Или с други думи, докато останалата част от Европа потъваше, кабинетът “Борисов” успя да задържи глава над водата.

Стив Ханке е професор по приложна икономика в университета “Джонс Хопкинс”, Балтимор, САЩ.
Той е известен в България като бащата на валутния борд заради ролята си при въвеждането му, когато Ханке беше съветник на президента Петър Стоянов.
Бил е съветник на правителствата на много държави, сред които Аржентина, Естония, България, Босна, Еквадор, Литва, Черна гора, Венецуела, Албания, Казахстан.
Редовен автор на сп. “Форбс” и в. “Уолстрийт джърнъл”.
Статията е написана специално за в. “Труд”.


факта
07.05.2013 09:26:48
0
0

Когато цифрите и икономическите показатели говорят и БКП/ДС/БСП мълчи. За да няма повече скачане на индекса на мизерията е видно, че не трябва да се допускат БКП/ДС/БСП до парламента и властта.За това нека на 12 май 2013 спокойно да гласуваме за номер 15.

градивен
07.05.2013 10:08:37
0
0

Таблицата не кореспондира с изводите . Професорът казва -"Увеличение на стойността на индекса показва, че нещата се влошават - мизерията се увеличава. Обратното, намаляване на Индекса на мизерията сочи, че нещата се подобряват." Тази таблица за индекса ли е или за нещо друго защото би трябвало при най нисък индекс да се живее най добре или преводът е объркан

Стига бе!
07.05.2013 10:52:33
0
0

Той е бащата на валутния борд, а майка му е нашата овча търпимост към подобни "помагачи".

наблюдател
07.05.2013 11:23:23
0
0

Можеше и да е по-зле. Като например в Сирия. Където се избиват. Можеше и да е по-добре. Като например в Турция. Съзнателно пропускам родината на Ханке.

контрол
07.05.2013 11:35:37
0
0

СДС показват в рекламата си че са НЕОЛИБЕРАЛИ АНАРХИСТИ ЕГОИСТИ. Данъците не са прищявка на лошите, те са нужни за общото благо - пътища, култура, образование - грамотност, армия, полиция, съдебна власт, полиция, здравеопазване, прогрес и демокрация. СДС значи искат пустиня, всеки да се заразява и умира, престъпност - безкрай, някой да ни завладее.. Държавата прави собствеността, и сигурността, и прогреса, демокрацията. Сатанисти.от.ДС - СДС! ДСБ - ДС. Бандити - те поне са само консерватори.. КОЙ ДАВА ПАРИТЕ ЗА РЕКЛАМАТА НА СДС????? ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!

контрол
07.05.2013 11:37:50
0
0

КАК ЩЕШЕ ДА ОЦЕЛЕЕ ТАЧЪР, АКО РЕЙГЪН НЕ БЕШЕ УБИЛ ДЖОН ЛЕНЪН

Драган
07.05.2013 11:58:52
0
0

Стив Ханке, скрий си някъде главата и не се показвай повече. Хал хабер си нямаш от живота на българина. Стига с тези гьобелсови трикове, прави ги на друго място, не в моята измъчена и окрадена от комунистите Родина, които все още не сме прогонили.

Тамерлан
07.05.2013 12:00:38
0
0

колко по-вече бе шваба гадна европа ни докара до просешка тояга мамицата ви мръсна шайка бандити искате все на колене да бъдем но няма да стане по вашата ще изметем и вашите бандити и вас

veselst
07.05.2013 13:47:36
0
0

Тизи манипулатор съвсем се оцапа.Верно ли е,че при социалистическото правителство на Стамишев индекса на мизерията се влошил?!Какви са фактите:икономически растеж 5-6%,при Б.Б-0%,Безработица 5-6% при Б.Б. 12-13%,Инвестиции 26 милиарда,при Б.Б едва 2-3 млрд,заплати и пенсии увеличени с 60-80%,при Б.Б.замразени 3.5 години,външен дълг 14%,при Б.Б.увеличен на 16-17 от БВП. КАКВА Е ИСТИНАТА?Явно това е компромат 100 процентов!!!!

Зелик - Президент на СБанка
07.05.2013 17:22:52
0
0

Вижте го само къде е бил съветник - НИКОГА В РОДИНАТА СИ. Ако беше ценен икономист, той щеше да бъде един от ключовите съветници на някой от президентитите. А той винаги се е цанил при лапнишарани като нас.....Статията е провокирана от симеон Дянков, с когото Стив Ханке се познава покрай работата му в СБанка и доклада Да правим бизнес!!!!!!1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола