Директорът на веригата "Джъмбо" Апостолос Вакакис е сред новите имена, изплували в гръмнал завчера скандал "Офшорлийкс".

Шефът на една от най-големите гръцки компании е акционер в "Карпатиа" - дружество с ограничена отговорност, регистрирано на британските Вирджински острови. Вакакис обаче коментира, че е декларирал всичко, което трябва да се обяви по гръцките закони.

Международният журналистически консорциум съобщи, че е получил данни за 130 000 лица с офшорни сметки и компании. Очаква се сред тях да има и десетки българи.

Сред обявените нови имена е бившият шеф на информационната сигурност на "Телеком Италия" Фабио Гиони, задържан през 2007 г. за незаконно получаване на лични данни за 4000 души, включително политици и журналисти.

Появи се и украинецът Дмитрий Фурташ, съсобственик на "РосУкрЕнерго", която до газовата криза през 2009 г. посредничеше на "Газпром" при продажбата на синьо гориво на Украйна.

Компания в изтеклите данни му правят Валерий Голубев - зам.-шеф на Управителния съвет на "Газпром", и Борис Пайкин - шеф на строителната дъщерна фирма на руския газов монополист. Други по-известни руснаци са Андрей Раус - бивш шеф на "Оборонпром" и бивш зам.-министър, и Владимир Маргелов - член на борда на руско-беларуския консорциум "Отбранителни системи", произвеждащ зенитни оръжия.

Аферата наля масло в огъня срещу Оланд - протест на 5 май

Засега скандалът удря най-вече френския президент Франсоа Оланд, тъй като се оказа, че ковчежникът на предизборната му кампания миналата година Жан-Жак Ожие участва в две офшорки на Кайманите. От Мароко Оланд заяви, че не е знаел за това и обеща да направи всичко, за да прочисти от корупция френската политика. А Ожие посочи, че не е извършил нищо незаконно.

Дни по-рано Оланд заяви, че бившият му министър Жером Каюзак (който вече е подсъдим) го излъгал, че нямал сметка от 600 000 евро в чужбина. На заради тези два случая левичарски партии обединиха усилията си и призоваха за масови улични протести срещу властта на 5 май.

Берлин е доволен, зове ЕС за общи действия срещу укриване на данъци

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък приветства "Офшорлийкс" и настоя за повече съвместни действия на ЕС срещу укриването на данъци. От такива ЕС губи 1 трилион евро годишно.

Шойбле посочи, че има невероятно сложни схеми за избягване на данъци. "Друг е въпросът дали всички те са незаконни", добави той.

Радетелите за прозрачност "Глобал уитнес" призоваха Г-8 да използва "Офшорлийкс", за да направи така, че имената на собствениците на компаниите в данъчните убежища да станат публични.

Скандалът убива данъчния рай

Скандалът "Офшорлийкс" ще има далеч по-значими последствия от просто изваждането на показ на корумпирани личности. Основният ефект ще е "земетресение" в офшорките. Това смята руският политически деец Иван Стариков, предаде НТВ.

"Парите обичат тишина, а големите пари - гробната тишина. След изтичането на данните (за офшорните авоари) в медиите и особено на фона на събитията в Кипър, бизнесът с данъчните райски убежища скоро ще замре", прогнозира Стариков, който е и дипломиран икономист.


diana65
15.06.2013 11:53:15
0
0

<<< Правителството дигна заплатите на дипломатите;те получават парите си катo командировачни на ден. Целта на приетата наредба е да се гарантира еднаква покупателна способност на дипломатите независимо от стандарта на страната,в която са. Такъв е механизма на ООН. Най-висока е базата на парите в посолството в Норвегия- 124 евро на ден,а най-ниска в Еквадор- 83 евро на ден. Дипломатите получават различен % от тази база според ранга си-напр. посланика получава 130%. Посланика в Норвегия взема 4836 евро на месец,а среден ранг дипломат в Европа-ок.3000 евро; базата ще се актуализира 1х на 2 години, пак по механизма на ООН. С приетата вчера наредба парите са определени в евро освен : : САЩ - $ 154 дневно, : Англия - 85 лири , : Швейцария - 192 франка, : Япония - 21172 йени .> > >РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола