“Имам дете на 3 г. По всичко изглежда, че се е разболяло от фарингит. Искам да ви попитам какви са рисковете от заболяването, ако не е излекувано напълно? Възможно ли е болестта да удари сърцето, както това се случва при грипа? А какви храни трябва да се избягват и какви течности да се приемат?

Това написа на електронната ни поща на “Труд” читателката Маргарита К. от Златоград. За да й помогнем, се свързахме със специалист. Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

 

Д-р Самуил Милев е специализант по оториноларингология във Военномедицинската академия в София:

Почти няма човек, който да не е бил болен от фарингит. Това често заболяване представлява възпаление на лигавицата на гълтача. Може да бъде остро или хронично. Характеризира се със зачервяване на гърлото, ексудация (отделяне на секрет от лигавицата), може да се появят и налепи.

Според причинителя фарингитът бива: вирусен (среща се по-често) и бактериален (протича по-тежко). Най-ясният симптом на заболяването е болката. При острия фарингит в рамките на един ден лекото неразположение се превръща в болест. А при хроничния се наблюдават периоди на отслабване и на засилване на страданието. Тук е мястото да разясним, че в гърлото ни “живеят” патогенни микроорганизми. При понижение на имунитета те се размножават в по-голяма степен и водят до възпалението. До него се стига и при най-обикновена настинка или претоварване на организма.

Ако фарингитът се лекува, преминава за 3-4 дни и е с по-лека симптоматика - с по-малко болка, дразнене, неразположение. Както и без температура, защото и тя може да съпътства заболяването. Ако не се лекува, пак отшумява, но за седмица.

Уязвимите групи за фарингита са най-вече децата и ако при тях не се вземат мерки, може да се стигне до сериозни усложнения (абсцес, нефрит, ревматизъм, който може да причини клапни увреждания на сърцето и др.). В риск са и хората, които работят в по-студена среда - продавачи на месо в хипермаркети (където температурата е много ниска), трудещи се по пазари, градинари.

При бактериалния фарингит се провежда пеницилинова профилактика (но само след като диагнозата се докаже с изследвания). Вирусният се повлиява от локални болкоуспокояващи като таблетите за смучене, витамин С. Препоръчва се приемането на много течности (топли), както и покой.

 

Ето няколко клиники при проблеми с гърлото:

София Клиника по УНГ има в столичните университетски болници Александровска и “Царица Йоанна” (ИСУЛ), във Военномедицинската академия, в многопрофилната Пета градска болница, в “Доверие” и др.

Варна Клиники уши, нос, гърло в морската столица има в трите големи болници - “Св. Марина”, “Св. Анна” и Военноморска болница. Пациенти преглеждат и специалисти в частните центрове “Св. Петка” и “Проф. Темелков”.

Пловдив На разположение са: клиниката по уши-нос-гърло в Университетската болница “Св. Георги”, в специализираните отделения в болница “Пловдив”, в Транспортната болница, в базата на ВМА в Пловдив, в многопрофилната “Каспела”, в “Юнайтед медикал” и в двете общински болници под тепетата.

СмолянТри практики на специалисти “Уши, нос, гърло” има в града. Това са кабинетите на д-р Марияна Методиева (в сградата на бившата поликлиника), на д-р Тодор Пелтеков (на същото място) и на д-р Марин Даракчиев (има два кабинета). Специалисти “Уши, нос, гърло" има и в общинските центрове в Мадан, Девин, Рудозем и Златоград.

Русе Помощ може да потърсите в ДКЦ-1 (д-р Огнян Лечев, д-р Радослав Къчев, д-р Стефчо Ламбев и д-р Тихол Мустаков), в ДКЦ-2 (д-р Недялка Калъчева, д-р Николай Радославов и д-р Орлин Пъшев), в Медицински център 1 (д-р Ценка Маринова), в Транспортен ДКЦ (д-р Станимир Русев). В извънработно време - русенската болница.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола