С ДОНЧО ДУДЕВ, един от координаторите на националния протест срещу монополите, разговаря ХРИСТО НИКОЛОВ

- Господин Дудев, нормално ли е да се протестира срещу това, че няма средна класа в България, както чух в едно от исканията?

- Ние, координаторите на националния протест “Да запалим монополите”, никога не сме издигали такова искане. Нашите искания са няколко. Токът, произвеждан в АЕЦ “Козлодуй”, който е най-евтин в България, да се използва само за вътрешно потребление и НЕК да поеме функциите на посредниците, които го изнасят.
Искаме също да се публикуват договорите за частните ТЕЦ-ове в комплекса “Марица - изток” и ако са ощетяващи държавата - да се разтрогнат и подписалите ги лица да си понесат отговорността.  Искаме също ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата.

- С тези искания Бойко Борисов спокойно може да ви стане главен организатор - той неведнъж се е възмущавал от същите неща. Защо тогава вдигате лозунги “Долу ГЕРБ”?

- Бойко Борисов наистина излезе през 2010 г. и каза, че ще ходи от стълб на стълб и ще проверява дали ЕРП-тата са инвестирали обещаното, и че ако не се спазват договореностите, той ще ги национализира.  Но да сте забелязали нещо конкретно да е направил? Дойде 2012 г. и точно това правителство продаде остатъчния държавен дял и в трите ЕРП-та.  А и ние не сме конкретно точно срещу ГЕРБ. Знаем, че в тези проблеми са намесени НДСВ, тройната коалиция, СДС също. Всички те много последователно докараха нещата до тази ситуация. Ние имаме искания и за топлофикацията. За парното всеки потребител трябва да сключва индивидуален договор, да се премахнат прогнозните сметки и всеки да плаща за реалното консумирано количество.
Обръщам ви внимание и върху ВиК дружествата, защото, докато ние скачаме по площадите, вдигат цената и на водата за пореден път. А в тези дружества злоупотребите са кошмарни. Затова искаме спиране на концесията на “Софийска вода” и държавата да си влезе в ролята.

- Но каква е гаранцията, че ако НЕК сама си продава тока навън, далаверите ще спрат?

- Прав сте. Всички тези искания без контрол няма да доведат до желания резултат. Затова ние искаме 50% гражданска квота в ДКЕВР. Искаме гражданите да могат да участват на различни нива в управлението и да осъществяват граждански контрол. И в конституцията се казва, че властта произтича от народа.

- Но къде сте виждали народът да управлява сам, пряко?

- Хората вече не вярват на политическите партии и на модела на управление в България. Някои пренасочват народния гняв към ГЕРБ. Само че ние помним кой продаде ЕРП-тата, помним, че г-жа Кунева подписа за затварянето на малките реактори в АЕЦ “Козлодуй” и Станишев, който после покри всичко.
И Румен Овчаров помним какво направи през 2006 г. с договора за газ с Русия.
Протестите са срещу цялата система от последните 23 години. Между хората вече се говори за мажоритарен избор, за намаляване на броя на депутатите, да нямат имунитет, да могат да се отзовават. Трябва да се промени конституцията, за да може да се дадат повече правомощия на гражданите, за да имат те лостове за контрол над властта.  Трябва нещо, което да даде нов тласък на общественото развитие.

- Някои от исканията са от години. Как сега излязоха десетки хиляди на площада?

- Хората излязоха, защото ножът опря до кокала. Миналата зима беше много тежка, много мои приятели теглиха кредити, за да оцелеят. След това токът през 2012 г. беше вдиган на два пъти с общо около 20% за някои категории потребители. Това, което подпали искрата, бяха сметките за декември на топлофикациите и на енергодружествата.

- Да, но от 1 март токът ще поевтинее с 8%.

- Това са изключително неадекватни действия за мен. И не само това. Новата шефка на ДКЕВР, например - не подобава на хората, които управляват държавата, да назначат някого на такъв висок пост без никаква проверка. Това, което се случи със Симеон Дянков и с Ангел Семерджиев - двата бушона, които изгоряха, нас не ни задоволява. Ние искаме реални действия, които да са в полза на обществото.  Хората наистина нямат пари. И им е писнало. 

- Добре, политици на трибуните не пускате, но какво ще правите, ако някой ви предложи финансиране?

- Политиците нямат място сред нас. Последните седмици ни подпалват телефоните, коя ли партия и организация не се опита да направи контакт с нас. Имаше и такива, които се представяха за хора, милеещи за България, че искат да правят фондации и така нататък. Отговорът ни бе един и същ - не. Колкото до финансирането, всеки от нас бърка в джоба си и вади пари за озвучаване, за други неща. Хора, с които се запознаваме на самите протести, ни помагат с каквото могат. Това е изключително ценно. Защото обвързването с какъвто и да е политически субект ще означава, че сме предали хората.


Найденов
20.02.2013 06:55:22
0
0

Човекът е прав! ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ И ИМ Е ПИСНАЛО!!!!!!!!!!!!!! Фирмата в която работя до преди години просперираше, имахме търговски партньори и правехме добър оборот! Шефът вдигаше заплатите ДВА ПЪТИ В ГОДИНАТА!!!!!!! При ГЕРБ фирмата е доведена до фалит!!! Работим на загуба,слаб оборот,големи сметки,заплатите не са вдигани със стотинка откакто ГЕРБ дойде на власт! Шефът преди година съкрати един човек, който и в момента е безработен! За всичко това пак ли Станишев и Доган са виновни? Има ли още баламурници които се хващат на този евтин номер???

Георгиев
20.02.2013 11:26:34
0
0

Момчета,убеждавате ли се за пореден път как може да се променят желанията на хората ? Сред протестиращите има и много симпатизанти на ГЕРБ,защото и те страдат наравно с всички от властта на монополите.Веднага умелите партийни играчи се възползваха от народното недоволство,за да яхнат вълната на недоволството и да я насочват в своя изгода.Изхода е един - премахване на сегашните партийни номенклатури,гарантиране на търсенето на наказателна отговорност от всеки,виновен за сегашното състояние на страната и избиране на бъдещите депутати единствено на мажоритарен принцип.

Iliya
20.02.2013 15:04:48
0
0

ne iskame nikoy da upravlyava stranata,togava lumpenite ot ulicata da gi izpravim nachelo na stranata i tigava shte ni se..... maykata

Найденов ти си олигофрен
20.02.2013 17:19:29
0
0

Найденов тъп си като пън ДА НЕ Е САМО В БЪЛГАРИЯ ТАЯ КРИЗА ВЕ ОЛИГОФРЕН ! Целия свят се тресат от кризи ти ми правиш някви жалки сравнения Бойко , Станишев и Доган ... Кой са тия бе момче на фона на цялата тая олелия по света ? Искам само едно нещо от тоя народ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ВИЖДА КАКВО СЕ СЛУЧВА ПО СВЕТА . Не да ми обвинявате няква си смешна партия , че сте нямали пари. Нещата са много по-горно ниво , естествено твоят мозък няма как да ме разбера какво говоря защото IQ-то ти е колкото на плъх !

Красен
20.02.2013 17:31:16
0
0

http://www.peticiq.com/referendum_za_broq_na_deputatite РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ, МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ И ЗА СЪЗДАВАНЕ УСЛОВИЯ ЗА ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ

masha
20.02.2013 18:17:29
0
0

A be 'naidenov ti si oligofren' ti seriozno li. Izvinqvai ama polovin evropa dori i v kriza nqmat nashite problem da i tam ima korupcia no ne e takava nagla sgan politicheskoto im obshestvo. Izvinqvai ama ti v po sveta li jiveesh ili v bulgaria vzemi se sybudi. horata nqmat kakvo da qdat i da si platqt smetkite razbira se che ima nujda ot promeni nashite mili politici ni dokaraha do tova nivo postepenno prez poslednite 20 godini ne e edna partiata a sa vsichki doprinesli za tova systoqnie.

Иван Ненков
20.02.2013 18:59:35
0
0

Г-н Дудев,еъзхищавам се от Вас младите защитници на човешките права.Позволявам си да поъветвам координаторите на протестите да поставят искане за участие на консултациите при президента ,да поискате служебното правителство ,което предстои да бъде съставено да включи квота за обществен контрол от гражданскотообщество.Също изменение на Конституцията на РБ, така че да има възможност за изменение на законите ,които да доведат до желаните от хората промени.

teofilov
20.02.2013 22:39:31
0
0

нАЙДЕНОВ, КУХ СИ КАТО ХРАЛУПА БРАТ....толкоз тЪп, че не можеш да го разбереш

Дънди
21.02.2013 00:42:01
0
0

Stoyan Todorov цитирам 0884800445 - ей този телефон, уважаеми приятели е оставен като връзка с организаторите на протеста в защита на ББ! Телефон, на който да "се запишеш" за участие в протеста. Звъннах от любопитство, господин отсреща започна ентусиазирано да ми обяснява как ще организира транспорт от всяка една точна на страната и ще ни заведат до мястото на "събитието". Попитах "младежа", кой плаща, той ми отговори - Разбира се, че политическа партия ГЕРБ! Жалка картинка, много жалка...........До там ли стигна така обичаният ни министър председател?

sd
22.02.2013 12:23:40
0
0

абе дрисльоо дрисьло, ти като се занимаваш с управлението на държава , не ставаш ли политик бе, тъпан1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола