Две трети от българите са разочаровани от управлението на ГЕРБ, едва 16 на сто им вдъхва доверие. Това сочат данните от национално представително изследване на агенция “Медиана”, направено по поръчка на в. “Труд” между 7 и 12 февруари 2013 г.
Кривата на разочарованието обаче се пречупва още през април 2010 г., а през декември мнозинството българи губят надеждите си към властта (виж графиката най-долу).

Първите месеци на новата година обръщат и кривата на съревнованието между двете най-големи политически сили. В петък представихме данните на “Медиана” за електоралните нагласи през февруари, според които първа политическа сила вече е БСП с 22,5%, а

ГЕРБ е втора с 19,3%

За два месеца БСП качва 2 процентни пункта, а ГЕРБ губи 3.
Тенденцията на спад на доверието в управляващите се вижда и в личните рейтинги на ключовите им политически фигури (виж илюстрацията вдясно). Премиерът Бойко Борисов губи 4 пункта и рейтингът му вече се изравнява с този на лидера на основната опозиционна партия БСП Сергей Станишев - 36%.

С 6% спада рейтингът на президента

Росен Плевнелиев - от 51% през декември на 45% през февруари. Дори еврокомисарката Кристалина Георгиева, която по естеството на позицията си не трупа негативи на родна политическа сцена, губи доверие от 5 пункта. Георгиева вече дели лидерството в класацията на “Медиана” с експрезидента Георги Първанов - 49 на сто от българите смятат, че те са добри политици.

От 48% на 47% спада рейтингът на столичната кметица Йорданка Фандъкова, която заема четвърто място в листата на добрите политици. Вътрешният министър и вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов губи 6 пункта от рейтинга си и в момента е одобряван от 22 на сто от българите. Председателката на парламента Цецка Цачева е считана за добър политик от 14 на сто от гражданите (16 на сто през декември). Едва 8 на сто от българите харесват като политик шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова (10 на сто през декември). А лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се радва на едва 5% рейтинг.

Доверието в знаковите лица на левицата обаче не расте

Рейтингите на Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин и Мая Манолова или са без промяна, или се отклоняват с по един процентен пункт нагоре или надолу.
Народните симпатии се поохлаждат и спрямо лидерите на новата политическа алтернатива - “Движение България на гражданите”. Рейтингът на Меглена Кунева спада от 31% на 29%, а на Даниел Вълчев - от 18 на 17%.
С практически нулев авторитет е лидерът на СДС Емил Кабаиванов, за когото само 2% от българите казват, че е добър политик.


може да е паднал
18.02.2013 10:23:18
0
0

Може да е паднал ама още му е по-голяма маркуча ха хаа! Ако сега вземе да го опъне СтаниПипитууу ша стане велик герой,като Крали Марко ! Ти знаеш ли що е туй голям Б-овски Уй ей гоо!

българин
18.02.2013 10:37:27
0
0

тази мазна стрина Кристалина като каква присъства все в социологическите проучвания ? как може една разносвачка на папки в ЕК , лапаща по 9 хил. евро месечно само като заплата за нищоправене да бъде наричана някакъв си политик. Престанете да ни я пробутвате тази издухана флигорна.

НИКИ
18.02.2013 10:40:38
0
0

Целият разпад на страната ни идва от загниващия комунизъм.Няма партия в която да няма бивши комунисти.След 45 г.управление комунистите успяха да се приваплътят в най различни партии,партийки и групировки.Водещи лица са винаги бившите комунисти.Те нанесоха най крупните си удари за да печелят властта под всякакви форми.Маниполации,лъжи,обешания,че винаги другия път ще е по добре от преди.Уви,стигнахме до ниво да няма за кого да гласуваш,защото всички партии по един или друг начин са свързани сус старите мутри.Народа иска нови хора ,но уви,няма кой да ги предложи.И ДОКАТО СЕ ВЪРТИМ В ТОЗИ ЗАТВОРЕН КРЪГ,ЛАПАЧИТЕ СЕ НАЛАПВАТ И НАРОДА ВСЕ ПОВЕЧЕ ОБЕДНЯВА.

Росен Иванов
18.02.2013 10:44:28
0
0

За мен "България на гражданите" са реална алтернатива на сегашните парламентарно представени партии. Аз не виждам коя партия в парламента защитава моите интереси. Сериозно смятам Кунева за разумната алтернатива. Искам повече интелигентни и можещи хора в парламента. ГЕРБ, например, се доказаха като изключително слаби. Глупостите и лъжите на Бойко все по-малко се разбират от хората. И по-добре.

CNN
18.02.2013 10:44:36
0
0

ДРУГАРИ , ЗА ДА НЕ СЕ ИЗМЪЧВАТЕ ПОВЕЧЕ , ЧЕ ВАШАТА ЛЮБИМА ПАРТИЯ БКП / БСП Я НЯМА НИКЪДЕ В КЛАСАЦИЙТЕ И ВИЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА И СЪЗДАДЕТЕ РЕЙТИНГ , ПРОСТО СИ НАПИШЕТЕ , ЧЕ БКП / БСП ВОДИ С 99.85 % КАКТО СИ ЗНАЕТЕ ... ПЪК ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА 7 ЮЛИ ...

Деа
18.02.2013 10:45:09
0
0

И Боко, и СерГей вече бяха премиери, видя се какво могат, стига им толкова! Подкрепям Меги Кунева, да си спомним какво каза Ванга - че жена ще оправи държавата!

тото
18.02.2013 10:52:14
0
0

Кунева ли?! Знаем я - мадам йес. Знаем и за седенкаджията Дани Вълчето. Който даскалите "силно любят".....Все бивши комуняги и далавераджии.....МерсаЖ!

Greta
18.02.2013 11:00:27
0
0

Тая Кристалина не разбрах какво направи в ЕК, какво допринесе на България? В Перник още не могат да се оправят от земетресението при наш еврокомисар по бедствията. Защо тя ще е най-горе по рейтинг? Пореден парадокс. Кунева като беше еврокомисар се гордеехме с нея. Постоянно се грижеше за България. Договори пари, които дори сегашното правителство харчи. Благодарение на нея поевтиняха GSM-ите. А сегашната какво направи? Нищо.

ВАЗОВ
18.02.2013 11:07:53
0
0

Президентът ако продължи да говори и да се изказва за щяло и за нещяло ще отиде и още по-надолу!Другите не искам и да ги коментирам!

българин
18.02.2013 11:09:31
0
0

може да я плюете Куневата колкото искате, но тя ще е следващият министър председател на България. Колкото и да не ви се харесва. А ако гербавата пасмина хвена поне 40 дупетатски места, ще си удари гъза от кеф в тавана. Свърши вече Боковата дружина, свършииииии. Един голям балон се спука, ама много миризлив и некадърен. И няма как да е иначе- и стрина Цецка, и Фидоска, и Лъчо мозъчето, и Делянчо бездипломния, все отбор юнази некадърници, какво да стане от тях. Еднодневки, които се поупражняваха за наша сметка да управляват, накрадоха се и искат още. След изборите ще има сеири- и стрина Клисталине ще се чуди накъде да завърти гъзето с новата власт, Челльо ще се изприщи на кого да се кланя по-напред, а най-интересн ще е Ники Дудучето-Бареков, който още от тази сутрин взе да громи ГЕРБ. Хахахахахахаха, осрани нещастници !1 2 3 4 5

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола