С Петър Славов, изпълнителен директор на Прокредит Банк, разговаря Цветелина Йорданова:

- Г-н Славов, наскоро обявихте, че ПроКредит Банк започва да отпуска нисколихвени кредити за малкия и средния бизнес по линия на инициативата “Джереми”. Как очаквате това да се отрази на бизнеса, а и на банковия пазар в България?

- Работим паралелно по две програми: “Джереми” - 1 и 2. “Джереми 1” включва схеми, по които банката кредитира при по-облекчени условия по отношение на обезпечението. Работим по тази програма повече от година и се оказва, че сме лидери по отпускането на средства. Даже успяхме да променим условията по тази програма и да ги направим още по-привлекателни за бизнеса.

- Как точно изискванията за обезпечение са облекчени?

- Ако без наличието на “Джереми 1” банката би изискала определено количество обезпечение, чрез програмата това количество е много по-малко, което създава известно спокойствие на бизнеса при тегленето на кредит.

- Да разбирам ли, че “Джереми 1” ще функционира паралелно с “Джереми 2”?

- Да. Съвсем наскоро при нас стартира и програмата “Джереми 2”, където положителният ефект за фирмите е по отношение на цената - не само лихвените проценти, но и таксите и комисионите, които са намалени буквално наполовина. Тоест, ако при стандартни условия сте ползвали кредит със 7-8% лихва, при условията на “Джереми 2” този кредит може да се ползва при наполовина по-нисък лихвен процент, т. е. 3,5-4%. Причината е, че финансирането по “Джереми 2” е съвместно между ЕК и съответната банка. Между другото ние сме една от малкото банки в България, които бяхме одобрени от програмата “Джереми”. Ресурсът по “Джереми 2” е 300 млн. евро, от които 150 млн. евро са осигурени от банките участници. От тези 300 млн. евро ПроКредит Банк ще управлява 100 млн. евро.

- Има ли по-особени изисквания към фирмите, ако искат да вземат кредит по “Джереми 2”?

- Не, няма. Но има определени отрасли, които не се финансират по програмата - например селското стопанство. Има и определени дейности, които също не се финансират. Ако искате например да вземете кредит по “Джереми 2”, за да си построите складова база, която да я отдавате под наем, няма да се получи, защото това е дейност, която не се покрива от програмата. Но ако искате да вземете кредит, за да си построите склад, който вие да ползвате, няма да има проблем.

- Колко време ще продължи програмата?

- До изчерпване на ресурса. Всичко зависи от готовността на бизнеса да ползва тези пари.

- Цената на кредита, предпазливостта у бизнеса или липсата на добри бизнес проекти е основната причина за скромния ръст на бизнес кредитирането у нас през м.г.?

- Основната причина за слабото търсене на кредити е нагласата на бизнеса да не поема големи рискове. Това бягство от инвестиции, бягство от разширяване на самия бизнес води до много скромно търсене на кредити.

- Можете ли да опишете бизнес проекта или компанията, която би получила най-лесно изгоден кредит от банка в момента?

- Условията към всички компании са като цяло едни и същи. Всяка една компания, която развива бизнеса си, която е успяла да се справи с кризата, да запази добра балансова структура на финансовото си състояние, да запази добри източници на приходи и добра норма на печалба, ще получи финансиране.

- Как банките се борят с лошите бизнес кредити?

- Няма нищо ненормално в това една компания да изпадне в ситуация, в която не може да си обслужва кредитите. Проблем възниква, когато се правят опити да се търсят неправомерни външни средства, за да се избегне посрещането на тези задължения. Моят призив е, когато компанията изпадне в просрочие, да запази добрия тон и да приключим процеса по цивилизован и правен начин, като минимизираме загубите и за двете страни.


ЗДРАВКА БОЯНОВА ХАДЖИЕВА
08.04.2013 10:38:36
0
0

Само по интервютата има 3-4 % лихви . Проверих по Джерами 2 няма такива лихви в нито една банка .

Владимир Събев
16.04.2013 21:51:55
0
0

Нищо не дава тая банка,само рекламата им е голяма.Аз съм клиент на банката от 10-тина години и съм лоялен клиент.Теглил съм три кредита и всички са изплатени без проблеми. Сега кандидатствах за финансиране на малкия и среден бизнес по програма Джереми,но получих един отрицателен отговор.Имам инвестиционен проект и всичко необходимо за разширяване на бизнеса ми с което ще осигуря още три работни места, но се оказа,че политиката на банката е да не финансира автосервизи.И после всички ще ми излизат и ще ми говорят как мислели за бизнеса,пълни глупости.Това е края на работата ми с тая банка.

г-н Анонимен
17.04.2013 15:25:29
0
1

Всичко в това интервю е една нагла лъжа. Кандидатствах за кредит по Джереми 2, преди 2 седмици. Имам проект за разширяване на бизнеса, с който щях да открия 6-7 нови работни места. Имам заведение за бързо хранене от 11 месеца и искам да направя още 2 до края на тази година. Показах им абсолютно всички данни за последните 6 месеца. Водих ги в обекта. Бяха останали очаровани. След няколко дни обаче, се обадиха по телефона и ми отказаха отпускане на кредита. Поисках им писмено да се аргументират. Отговориха ми, че не били длъжни да се аргументират за решението си и нямат практика да го правят в писмен вариант. Единственото, което ми казаха по телефона е, че не съм имал наложена марка на пазара! Та питам аз, как да имам наложена марка с един обект?! И нали линията е за малък и среден бизнес?! Нещо му се губи логиката!

ЯНКО ДИЗОВ
10.05.2013 00:02:02
0
0

И по другите банки е така -абсолютни лицемери. Аэ също съм лоялен клиент в уникредит и постоянно ми досаждат по телефона с предложения за кредит с неъзможни за ЕС лихви и условия и когато поисках ми беше отказано без всякакви аргументи и обяснения. Истината е ,че имитират дейност за да дърпат финансов ресурс от ЕС и после извиват ръцете на бизнеса с необосновани изисквания. А самото интервю е голям смях -всяка компания която е успяла да се справи с кризата и да запази добри финансови резултати щяла да получи кредити ами при това положение банката за какво ми е.

Един от Вас
15.05.2013 22:16:28
0
0

Днес ходих в ОББ за Джереми кредит. Правиха, струваха и накрая ми изръсиха 8% лихва. Казах им че по рекламите става дума за нисък процент на лихвата, на което ми отговориха, че си имали някакви индекси на риска и т.н. В ОББ поне ми обърнаха необходимото внимание, докато в `Уникредит банк` само ми записаха данните, които са им необходими за да го отчетат за дейност и чак след това ми казаха, че ресурсът им бил изчерпан и вече не давали и т.н., на което разбира се, че не повярвах. Лицемери и туй то!

стефан.7
27.05.2013 19:17:19
0
0

Аз досега разбрах едно,и смея да твърдя ,че този кредит ДЖЕРЕМИ е само за наши и ваши хора .ПРОСТО ТАКА Е НАПРАВЕНО ЧЕ,ВСИЧКО Е ЗА ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.Аз лично обиколих 5 банки и от никоя не можаха да ми обяснят защо не могат да ми отпуснат,а такива лихви хахахаа НЯМАААА .РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола