Той борави с българския език така, че и академичен колегиум от института на БАН не би му намерил кусур. А това не е майчиният му език. Всяка дума е точна и премерена, казана на място. И понеже е политик - изпълнена със символика и послания. Той е новият лидер на ДПС - Лютви Местан. Масовият читател и зрител може би е бил учуден, когато преди шест години в едно проучване за езика на депутатите Местан се оказа в челната тройка по добро владеене и правилна употреба на българския език. Днес никой не се учудва от това. Освен може би електоратът, който надали винаги може да е в крачка с високия му наратив, както обича да се изразява.

Местан е човекът в българската политика, който показа, че произходът и месторождението не са пречка пред амбициозния. Казват, че обичал да цитира Ницше, че желанието за власт е естествено състояние на духа.
Мюсюлманинът Местан е роден на Бъдни вечер - на 24 декември 1960 г. в с. Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджали. Родителите му отглеждат тютюн и детството му минава на тютюневата нива. По-късно, когато защитава от парламентарната трибуна правата на тютюнопроизводителите, както се казва - знае какво говори. По ирония на съдбата, когато кандидатства българска филология във Великотърновския университет, се пада тема върху “Тютюн” на Димитър Димов.
Като ученик Местан е “хипи” - слуша рок и носи дълга коса. Бил фен на “Лед цепелин”, “Дийп пърпъл”, “Фрий”. Пред приятели споделя на шега, че най-неприятният спомен от казармата за него бил раздялата с дългата коса. И в училище тя му създавала проблеми.
В казармата, понеже е от турското малцинство, е трудовак. Обитателите на блокове 213 и 207 в столичния район “Младост” 2 и на четирите 20-етажни сгради в “Младост” 1 едва ли подозират, че кофражът на сградите е наливал един от най-изявените днешни български политици.
След завършването на университета Местан става учител в Угърчин, Ловешко, после и в Момчилград. По-късно ще каже малко нескромно в медиите -

бях добър учител

В училище се запознава със съпругата си Ширин, която също е преподавател - по английски и руски. И за двамата това е втори брак. Първата му жена живее в Турция, имат двама синове, единият се казва Денис. Както и синът от първия брак на Ширин. Двамата имат общ син - Ервин.
Политическата кариера на Местан е свързана със семейството на съпругата му. Ширин е дъщеря на бившия депутат от ДПС Хасан Али. Той беше и зам.-министър на земеделието в кабинета на Стефан Софиянски. В ДПС се говори, че като добър тъст Хасан Али е помогнал за кариерата на зет си.

Местан всъщност започва да трупа политически опит в СДС. Смятат го за един от учредителите на синята структура в Момчилград. През 1991 г. оглавява отдел “Образование и култура” в родопската община, по-късно става и зам.-кмет.
В ДПС е от 1993 г. През 1997 г. е избран за депутат. И така - до днес.
Веднага влиза в полезрението на медиите. Това, което казва, винаги става за цитиране - говори добре и изглежда добре.

Първата по-отговорна позиция, която заема, е на зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука в 38-ото народно събрание. Добър старт за парламентарист новобранец. Първата му битка е за новините на турски език. Запомня се фразата му: “Потиснатото малцинство става размирно малцинство.” От първия си мандат като депутат защитава училищата в малките населени места. Още през 1998 г. критикува в медиите чисто финансовия подход към училищата в отдалечените планински села. Същата позиция изразява и в следващите мандати. В предишното Народно събрание е председател на комисията по образование и наука.

Партийната му кариера също върви бързо. Бързо става член на Централното оперативно бюро на ДПС и зам.-шеф на парламентарната група на партията, а малко по-късно и заместник на Ахмед Доган в ДПС. “Той се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист. Възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията”, каза Доган за него на конференцията в събота. Как не? Доган вече десет години е рядък гост в пленарната зала. Депутатската чета на практика води Местан. Той изпълнява всички отговорности в групата - прави основното изказване от нейно име по време на дебати при искане на вотове на недоверие, държи реч от името на парламентарната група в началото на всеки политически сезон, води преговорите с другите партии.
През пролетта на 2000 г. Местан изрича в интервю за “Нощен Труд”: “ДПС е готово да управлява.” Думите му ще се окажат пророчески, защото малко повече от година по-късно ДПС наистина става управляваща партия. В коалиция с НДСВ.
Прозорлив е и когато казва: “Твърдя, че единственото сигурно засега е, че следващият кабинет ще е коалиционен. ДПС има самочувствието на крайно необходим партньор.” Думите са за “Труд”, изречени са през октомври 2004 г. През януари 2005 г. е още по-категоричен: “Имаме солиден опит, който ни дава самочувствието на политически субект. Смятаме, че ще бъдем не просто желан, а може би и непреодолим коалиционен партньор и при следващо управление.” След парламентарните избори през 2005 г. движението е мандатоносител за изграждането на тройната коалиция - БСП-НДСВ-ДПС.

Една от малкото нехуманитарни теми, по която се е изказвал Местан, е за тютюна. Приватизацията на “Булгартабак” е въпрос, по който ДПС опъва нервите на коалиционните си партньори два пъти - и при кабинета “Сакскобургготски”, и при кабинета “Станишев”. Но нали Местан е на “ти” с тютюна от дете. Пък и интересите на гласоподавателите трябва да се бранят до последно.
През 2007 г. става ясно, че и Местан, подобно на мнозина в ДПС, е бил сътрудник на Държавна сигурност - на военното контраразузнаване - от 1979 до 1981 г., с псевдоним “Павел”. Вербуван е в казармата. Периодът на сътрудничество не съвпада с т.нар. възродителен процес, който започва от декември 1984 г. Заради досието му обаче в социалните мрежи се появи шегата, че агент “Павел” е сменил агент “Сава”  (псевдонимът на Доган - б.р.).

В днешния парламент Местан е член на две постоянни комисии - по култура, гражданско общество и медии, и за образование и наука. Беше и в две знакови временни комисии - за промените в конституцията и за правилника на Народното събрание. Местан има и правно образование, но участието му в комисията за правилника по-скоро показва ролята му в ДПС. В органа, който трябва да изкове правилника на конкретния парламент, не влизат случайни депутати, а или важни хора в съответната партия, или изтъкнати конституционалисти. Местан е член и на постоянната делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Той е оръдието на ДПС, когато трябва да се бранят малцинствени и религиозни права. При управлението на тройната коалиция той влезе в остър конфликт с министъра на просветата Даниел Вълчев заради забраната за носене на религиозни забрадки в училище. Местан пръв се втурна да защитава и мюсюлманските духовници, обвинени за проповядване на религиозен ислям по делото в Пазарджик миналата година. “Няма да приемем и ще се противопоставим политически, ако някой провокира страхове и измисля основания, на които да се разшири полето на силово действие в определени региони”, предупреди Местан.

Темата за религиозните права е може би единствената, заради която той си позволи да напусне дебат (в “Панорама”), след като лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заговори за носещите потури и това обиди събеседника му от ДПС.

Според наблюдатели новият лидер е европейският избор за ДПС. Човекът, който ще съхрани основните достойнства на партията от прехода - толерантността и запазването на етническия модел. Но и който няма да допусне ДПС да попадне под влияние на чужди сили, а ще отстоява същността  на българска партия на българските турци. И партия, която има достойно място в европейското либерално семейство.


biarta
21.01.2013 11:02:23
0
0

Че е прецизен да ,но че е мазен задкулисен и долен също съм сигурен

Нурхан
21.01.2013 12:23:22
0
0

Лютви Местан, агент Павел, Трето у-ние на ДС, от 1979 г. смени Ахмед Доган, агент Ангелов, Сергей, Сава, Трето у-ние, ОУ-МВР-Варна, ПГУ, от 1974 до 1988 г. Това ли е каузата ДПС ? Всички с Касим Дал за да бъдат наказани наистина тези доносници на ДС !

mnenie
21.01.2013 12:50:02
0
0

aaa a posle kazvat 4e sme niamali slujbi v BG vijte kak komuniagite izpolzvat zeliat si arsenal ot agenti sava i pavel i muko i gluho samo da butnat ot vlast gerb koito im spria kran4eto i za purvi put vidiahme 4e ne6to makar i malko no se stroi v BG a obru4ite okolo dogan i stani6ev iavno tropat s kopita ot neturpenie dori da stigneme do izborite i tam naroda da si kaje dumata s zenata dori da zapaliat rodnia ni dom na6ata BULGARIA.

roker
21.01.2013 12:58:08
0
0

tozi 4ovek se vidia na kongresa s kakva omraza i zloba i dumite mu prili4aha na zmiisko suskane se izkazva4e otkrito protiv BG takiva politzi li 6te izgrajdat obraza na BG i zabelejete samo 4e bsp iska da pravi koalizia imenno s tozi uj mnogo umen politik koito e marionetka na dogan a gerb triabva i da ne si go i pomisliat za6toto nie ne sme elektorata na bsp-dps.

Сами
21.01.2013 12:59:58
0
0

Случайно или не тъста на Лютви Местан, агент Павел-Хасан Али и пръв приятел на агент Сава също е агент на ДС с псевдоним "Сабахаттинов".НПСД е вече нашата партия !

baba vi
21.01.2013 13:54:45
0
0

Прецизен? Доган може да направи крачка назад, но този - НИКОГА.

Българин от Батак
21.01.2013 16:39:16
0
0

Този човек и опасен за България по време на изказването си в НДК той си изкриви погледа и устата от злоба която изсипа срещу Българските политици и респективно народа ни и вярвайте той ще направи беля в България. Човек които така последователно работи за издигане на турците в българия на ниво национализъм и дано народа ни се вземе в ръце и изхвърли тези антибългарски партии. В България няма нужда от партия за права и свободи защото всички малцинства у нас са с абсолютно равни права и свободи. Този човек иска да командери нашата България за която ляха кръв милиони Българи и този на когото дедите му клаха Батак и Коптивщица и обесиха Левски иска да ни управлява!!!!!????? Марш в Турция след като я припознаваш като майчина държава и език ..... Мерзавци гнусни ....

Нурхан
21.01.2013 16:51:37
0
0

ДПС=ДС !

бай гого
21.01.2013 18:30:37
0
0

има достоверни сведения че хора близки с Метан са организирали това покушение срещу Доган с цел сплашване за да може метан да заеме мястото му това личи и от думите на атентатора когато чичо му го попитал защо е тъжен той казал" карат ме да правя нещо което не искам."

anianeva2211
21.01.2013 19:20:43
0
0

OT EDNA MAJKA KURVA NA DRUGA.BALGARI,TOYA BOKLUK E OPASEN ZA NACIYATA.VIJTE MU DARJANIETO KATO BIHA MOMCHETO.TOYA AKO IMA VLAST STE NI REJE GLAVITE KAKTO NEE PRAVENO PO TURSKO.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола