Три жени от кюрдски произход, едната от които съоснователка на ПКК, бяха открити застреляни в главата, предаде АФП. Телата им са намерени в сградата на Кюрдския институт в Париж в четвъртък.

“Станалото дава повод човек да се замисли дали не става въпрос за екзекуция, но разследването ще определи точните обстоятелства”, казват от полицията. Френският вътрешен министър Манюел Валс пристигна на местопрестъплението и увери, че ще бъде направено всичко за разкриването на този “недопустим акт”, който според него със сигурност е екзекуция.

Едната от жертвите е 32-годишната Фидан Доган, която е работила в Информационното бюро на Кюрдския институт, потвърди неговият шеф Леон Едар. Втората е разпозната като Сакине Джансъз, една от основателките на Кюрдската работническа партия (ПКК). Третата е представителка на намиращия се в Бюрксел Национален кюрдски конгрес. Според в. “Хюриет” и трите са членки на ПКК, която е обявена за терористична от Турция, ЕС и САЩ.

Турският премиер Реджеп Ердоган нарече станалото в Париж “провокация”. Според зам.-шефа на неговата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик има разногласия и разцепления в средите на ПКК. “Може да става дума за уреждане на сметки”, каза той. Челик изказа предположение, че случаят може да е свързан със започналия процес на преговори на служители на турското разузнаване с лидера на ПКК Абдула Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда в затвор на остров Имралъ. Целта е ПКК да сложи оръжието. “Някои кръгове може да се опитат да саботират този процес, ние трябва да бъдем много бдителни”, посочи той.

Кюрдската Партия за мир и демокрация в Турция осъди убийството и призова Париж да разследва престъплението до пълното му изясняване.
Стотици кюрди излязоха на протест пред сградата на Кюрдския институт в Париж. Демонстрантите скандираха: “Те не са мъртви”, “Всички сме ПКК”, “Турция - убиец, Оланд - съучастник”.


е не виждам коиментарите на турчелятаа
11.01.2013 01:26:15
0
0

Европа през крив макарон !Демек никогааа за рчзаните маймунииРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола