Папка със смятани за безследно изчезнали оригинали на великия майстор на туша и акварела Александър Добринов бе случайно открита от човек на в. “Труд” сред прашасалите експонати на столичен антиквариат.

Добринов е роден през 1898 г. във Велико Търново. В 1919 г. завършва Рисувалното училище в София. Там се сприятелява с Христо Смирненски, става сътрудник на списание “Българан”, другарува с Борис Денев, Константин Щъркелов, Добри Немиров.

Малък на бой, но с дух и сила на великан, Александър не се свърта у нас и през 1921 г. заминава за Виена. Тя го удържа две години, през които среща и рисува знаменитости – само Рихард Щраус стига, ако трябва да бъде споменат някой. На семейството си пише: “Радвайте се всички, че съм в контакт с велики хора.”

През 1924-та открива първата си изложба у нас – в известната софийска Тръпкова галерия на улица “Аксаков”. За нея излизат 15 статии, а сред авторите им са Сирак Скитник, Стоян Митов, духовният му баща Александър Божинов... “Фина, елегантна линия” – тъй бащата на българската карикатура Божинов пише за любимеца си от Търново. Впоследствие работи в Прага, Рим и Варшава, където рисува шаржове на знаменити хора - Шаляпин, Маркони, Алфонс Муха. След 9 септември 1944-та той е арестуван заедно с академик Михаил Арнаудов, Змей Горянин, Димитър Талев, Чавдар Мутафов и други още. Осъден е на две години затвор. Вината му е, че е творил в друго време, че е бил в делегации на културни дейци, посетили Германия.

Приятели го уреждат да излежи присъдата си в Червения кръст. Именно от този период се губят десетки рисунки. Те щяха да се водят за безследно изчезнали, ако художникът на в. “Труд” Людмил Веселинов не бе попаднал случайно на прашасала папка в столичен антиквариат. Още щом я открехва, той разбира какво държи в ръцете си - парченце изгубена история.

“Доказателство, че тези рисунки са от “затворническия” период на Добринов е фактът, че те са рисувани на гърба на грамоти, плакати и календари на Червения кръст, споделя експертът Веселинов и добавя: “Хартията е лоша - амбалажна, паус - няма нищо общо с “буржоазните” му творби върху фина френска хартия от предишни периоди - но рисунъкът и гениалният почерк не могат да се сбъркат!”

Малцина знаят, че Добринов има рекорд за книгата на “Гинес”. Това е негов знаменит шарж от вече несъществуващото кафене “Цар Освободител”, на който се виждат отчетливо лицата на 106 видни български поети, писатели, критици, певци, артисти, художници, архитекти, индустриалци, политици.

 
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола