Започваме този списък с няколко уговорки. Първо няма как да се избегне конфликт с изчерпателността, когато изреждаш 13 задължителни заглавия за 2013-а. Добрите филми ще са много повече. Тук ще обърнем внимание на някои от най-очакваните т. нар. високопрофилни кинопроизведения. Второ - в селекцията влизат само сигурните гастрольори по българските кина. Новите творби на Пол Томас Андерсън (The Master) и Дейвид Кроненбърг ("Космополис"), както и някои независими американски, европейски или азиатски изкушения не са включени, защото изобщо не е сигурно дали ще имат премиери на голям екран у нас. И трето - това са филми, които ще излязат през 2013-а в България. Някои от тях вече се въртят в Америка с изключителен успех.

Започваме с "Джанго без окови", който идва съвсем скоро - на 18 януари.
Спагети уестърн касапницата на Тарантино разказва за освободения роб Джанго, който с помощта на ловеца на глави д-р Кинг Шулц ще се опита да измъкне жена си Брумхилда от лапите на садистичен робовладелец в потопения в расизъм и кръв американски Юг отпреди Гражданската война. Филмът породи ожесточени дебати за насилието, политически некоректната реч и мрачното минало на Америка. Въпреки крайно деликатната тематика, а може би точно заради нея "Джанго..." се очертава като най-успешния филм на Тарантино във финансово отношение и сигурен фаворит за многобройни номинации за "Оскар".

Една седмица по-късно пристига друго задължително заглавие - "Линкълн" на Стивън Спилбърг. Историческата драма за живота и делото на Великия еманципатор вече направи над 100 млн. долара в САЩ и засега е най-големият фаворит за сериозни награди. В ролята на 16-ият президент на САЩ е Даниел Дей Люис.

На 1 февруари идват две от най-обсъжданите заглавия на 2013-а. Става въпрос за "Клетниците" и "Гангстерски отдел". В първия Хю Джакман, Ръсел Кроу и Ан Хатауей пеят насред революционна Франция, а във втория Шон Пен трупа престъпен капитал в Америка през 50-те години на миналия век.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола