Скандалите зад кулисите на Народния театър не стихват. Супертрупата продължава да недоволства от режисьори, поканени да поставят при тях. Елитните артисти се бунтуват, когато трудът им отива напразно. След дълги репетиции вече трети спектакъл не се получава. Причината според тях е в липсата на подходящи за нивото на театъра режисьори.

През февруари трусове в Народния предизвика Възкресия Вихърова, режисьор на неразбрания експеримент “Дом на разбитите сърца”. Последва нов неуспех - “Слуга на двама господари” (реж. Димитър Бозаков). Подобен мрачен сценарий се задава и за “Сако от велур” (реж. Бойко Богданов).

Великолепен актьорски тим репетира два месеца с Бойко Богданов “Сако от велур” от Станислав Стратиев. Но премиерата, която трябваше да е на 29 май в Народния театър, пропадна. А може да не дочака премиера и наесен.

В момента проектът е замразен. Консултативният съвет на директора Павел Васев гледал представлението и установил, че “Сакото” не носи марката “Народен театър”. Богданов също признал, че спектакълът не е готов за показване. И помолил Васев да смени двама актьори, единият от тях - Теодор Елмазов (“Хъшове”), играе главната роля.

“Това са артисти от сой, направили блестящи неща в последните 10-15 години. Те бързо разбират какво им предлага режисьорът”, обяснява Павел Васев. Концепцията на Богданов е наистина претенциозна, даже чиста фантастика - да постави “Сако от велур” като комедия дел арте с музикални интермедии между сцените с народни танци и пеене. Повикали и специалист по хората и ръчениците.

Пререканията с Богданов започнали още в началото. “Ние сме само изпълнители на идеите на режисьора. И когато той е объркан, лута се по време на целия репетиционен процес или следва линия, която е твърде абсурдна, се получават не добри резултати”, казва Елмазов. За да бъдат успокоени духовете, актьорите били увещавани един по един от директора в кабинета му. Но Богданов твърди: “Нямаме проблеми, спектакъл ще има”.

“Следващия път, като се появи такъв режисьор в Народния театър, ще гледам да не попадам в екипа”, зарича се Теодор. Според него размириците в “Сакото” са следствие на режисьорската криза в родния театър. “Трупата на Народния е разединена”, признава Павел Васев. Според него причина за това е, че актьорите не харесват някои режисьори, не усещат представленията им като кауза, която да ги обедини. Искат постановчикът да е от онези, които развиват съвременния театър. А те у нас са малко - около десетина.

С колизии, смени на актьори и режисьори, че и след физически контузии излезе на сцена “Слуга на двама господари”. За качеството на спектакъла говори колко е игран - три пъти. След 5 представления “Дом за разбити сърца” пък направо е свален от афиша заради липса на публика.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола