Определянето на такса смет за 2013 г. разбуни вчера общинските съвети в София и страната.

Столичани няма да ползват 5% отстъпка дори ако платят авансово цялата сума за такса смет до 30 април, реши местният парламент с гласовете на мнозинството от ГЕРБ. Предложението да има бонус бе на съветниците Вили Лилков (ДСБ) и Владимир Кисьов (СДС).

Според тях е редно столичани да получават отстъпка, след като плащат авансово за услуга до края на годината. "Това е малък светъл лъч за хората, които трудно си внасят данъците", каза Кисьов. "10-12 млн. лв. са постъпленията до април. С отстъпката приходите ще са само с около 500 000 лв. по-малко", каза и Лилков.

От ГЕРБ контрираха, че сумата е по-голяма и няма откъде да бъде компенсирана. Според шефката на комисията по екология към съвета Лорита Радера (ГЕРБ) отстъпката не била регламентирана законово. "Ако дадем 5%, ще загубим поне 2% от общата сума за чистота, която е 150 млн. лв.", подкрепи я и Валя Чилова (ГЕРБ).

Общинският съвет в Пловдив пък вдигна такса смет от 1,2 на 1,5 промила за гражданите, докато за фирмите и предприятията бе намалена от 5,5 на 5,3 промила. От 1,5 промила на 1,8 промила от данъчната оценка скочи данък сгради. Управляващите от ГЕРБ се отказаха от повишението на данъка за автомобилите малък и среден клас до с 40% и подкрепиха предложението на бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски ("Синята коалиция") за ръст от 33% на налога. Така 81 000 домакинства под тепетата спестиха по 5 лв. от данък МПС. За сметка на това го "отнесоха" хората с домашни любимци - такса "куче" скочи 2,5 пъти от 20 на 50 лв. От опозицията около бившия кмет Славчо Атанасов на шега предложиха да бъде въведен и нов местен данък - "лукс да живееш в Пловдив".

Гражданите на Стара Загора се разминаха с увеличението на таксата за битови отпадъци. Предложението на кмета Живко Тодоров (ГЕРБ) да бъде вдигнат налогът от 1,2 на 1,5 промила не събра необходимите 25 гласа в местния парламент, въпреки че 2 пъти бе прегласувано. Причина за неуспешния вот се оказа дългата почивка, която си дадоха някои съветници. Заседанието бе прекъснато за 15 мин, но част от общинарите закъсняха. По-късно шефът на общинския съвет Емил Христов предложи прегласуване, но опозицията заплаши с бойкот и така и не се стигна до трети вот. Заради липсата на гласувана план-сметка местният парламент ще трябва да се събере на извънредно заседание в оставащите три работни дни до края на годината. В противен случай общината е заплашена от глоба. Без увеличението на такса смет общината ще трябва да намери друг начин да покрие 800 000 лв. недостиг в хазната.

Във Варна такса смет в курортите около града се повиши 4 пъти за 2013 г., тъй като местностите вече се водят част от града.

Училищата и детските градини в Перник няма да плащат такса смет, реши местният общински съвет. Мотивът е тежкото им финансово състояние, заради което не могат да се справят със социалните плащания, задълженията за горива и др. С 50% бяха опростени и дължимите суми за отпадъците от общинската болница "Рахила Ангелова".
Еднаква такса смет ще плащат фирмите и гражданите на Трън. Тя е 5 промила. Досега фирмите плащаха по 10 промила.


Лили Лилянова
21.12.2012 08:46:10
0
0

Такса смет е най НЕЗАКОННАТА ТАКСА от всичките такси с които ни бъркат в Джоба!!! Юристи съдят общините за това. НЕ ПЛАЩАЙТЕ!

Петя
21.12.2012 13:31:50
0
0

В нормалния свят събирането на цялата сума се толерира, само че нашите тъпи съветници са си направили сметката без кръчмаря - така със сигурност ще имат повече загуба, но тяхна си работа.....

В Нова Загора
21.12.2012 15:46:08
0
0

таксата за фирми е 7,5 промила!И никой не му прави впечатление.Кметът даже е обявен за отличник на ГЕРБ.И то какъв!По крадене,разбира се.

dimitrova
05.01.2013 10:20:38
0
0

Такса смет е рекет и голяма корупция от високо ниво.Време е прокуратурата да се самосезира.Тормозят честните данъкоплатци и пазят изборния контингент.Алчност,която ще унищожи тези.......... Моето жилище не прави боклука бе-правя го аз.Нима сте толкова ........... и алчни?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола