135-ата годишнина от освобождението си чества Плевен днес. Отбелязването на Деня на признателността към загиналите руски и румънски войни за освобождението на Плевен преминава под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.

След петмесечна обсада Плевен е превзет от руските войски при третия, най-кръвопролитен, щурм, започнал в утрото на 10 декември 1877 г. Мястото на атаката в парка "Скобелев", където земята е напоена с кръвта на близо 2000 войни, оттогава е наречена "Мъртвата долина". С превземането на града настъпва коренен прелом във войната в полза на Русия.

От 11 ч днес ще бъде отслужена панихида в мавзолея "Св. Георги Победоносец". Очакват се дипломати и делегации от Москва, Ростов на Дон, Плоцк, Браила и Кавадарци.
В 12.30 ч започва тържественият концерт на Плевенската филхармония, на състави от плевенското училище по изкуствата и на Северняшкия ансамбъл.
Изложба на открито ще покаже Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в творби от фондовете на военно-историческите музеи.

Цецка Цачева ще подари на своите съграждани концерт спектакъл "Родино моя" на Николина Чакардъкова и неврокопския танцов ансамбъл тази вечер от 19 ч.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола