Собственикът на най-голямата водноелектрическа централа на Балканите Володя Лозанов бе избран за Велик майстор на Великата ложа на масоните. Негови заместници са кандидат-депутатът Марио Тагарински и Стефан Щърбанов.

Въвеждането в длъжност на новото ръководство стана в присъствието на 400 масони от цялата страна. На тайнствената церемония в музея “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново гостуваха и техни братя с бели ръкавици от Швейцария, Австрия, Норвегия, Кипър, Ливан и Сърбия.

49-годишният бизнесмен Володя Лозанов е от София, електроинженер по образование. В частния бизнес е от 1995 г. и от тогава до сега е направил много инвестиции в енергетиката. Женен е, има дъщеря, която следва в Лондон.

Новият Велик майстор бе избран през март т.г. след изтичането на мандата на предшественика му - известния токсиколог от Военна болница проф. д-р Никола Александров. За разлика от предишната смяна на ръководството, която се извърши с тих преврат срещу предишния Велик майстор Борислав Ралчев, сегашната е съвсем законна и е след приключване на мандата на д-р Александров.

По стар масонски обичай встъпването в длъжност на Великия майстор се извършва на Еньовден, в часа на лятното равноденствие. Тази година обаче то се състоя няколко дни по-късно - на 27 юни.

Както е известно, у нас масоните са разделени в две основни ложи, които враждуват помежду си заради претенции коя от двете е по-легитимна и по-призната. Новият Велик майстор си е поставил за цел да работи за единение и хармонизиране на разпокъсаните масони.

Дясна ръка на Великия майстор е Марио Тагарински, мажоритарен кандидат и водач на листата във Враца от “Ред, законност и справедливост”. Той е бивш министър на държавната администрация в правителството на Иван Костов. След СДС социалдемократът Тагарински стана член на Демократическата партия, а накрая се озова при Яне Янев.

Политическият пост и пристрастията му обаче би трябвало да останат извън масонството. Един от законите на организацията е абсолютна забрана на водене на политически разговори и отстояване на позиции. Противно на упоритите твърдения, че открай време масоните задкулисно дърпат конците на държавното управление навсякъде по света.

Валентина ПЕТКОВА


leonsio
23.07.2009 15:13:26
0
0

В българия съществува само една Велика Ложа О В Л Б с Велик Майстор Григорий Вазов. Тези както и други формирования са нелигитимни/ирегулярни/. За какво единение може да се говори с тях/ чингета.мутри и т. н./

Seeker
12.03.2011 13:13:26
0
0

Знам, че поста по горе е стар от 2009 г., но не искам да въвежда в заблуждение! В България съществуват най-малко две Велики ложи (както впрочем и в много други европейски страни, например в Германия са пет) освен прехвалената от поста по горе ОВЛБ съществива и ВЛССПЗБ, която в никакъв случай не е нерегулярна, напълно регулярна си е, защото покрива всички изискваня за регулярност на една велика ложа. Друг въпрос е, че е непризната от другите велики ложи в по-голямата част на света, но това се дължи изключително много на твърдоглавието и нежеланието за консенсус от страна на ОВЛБ. Всеки които поне малко познава новата история на Българското масонство е наясно с общия произход на двете Велики ложи и знае, че причината за разделението е междуличностен конфликт между високопоставени представители от двете страни. Няма никъква смислена причина за разделението между тях, напротив води само до усложнения и изкривяване на истинската цел на масонството(Духовно себеразвитие и израстване)!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола