Фирми и граждани, които имат стари дългове към хазната, получават година гратис, за да ги отпишат. От 1 януари до 31 декември 2013 г. те ще могат да подадат възражение пред Националната агенция за приходите (НАП) за изтекли по давност дългове. Ако не го направят, след 1 януари 2014 г. старите борчове ще им бъдат удържани въпреки давността.

Това става ясно от промените в данъчните закони за догодина, приети окончателно от депутатите.

У нас давността при задълженията за данъци и осигуровки е 5-годишна. Тя обаче не се прилага служебно. За да я “активира”, длъжникът трябва да подаде възражение пред данъчните в съответния офис на НАП по постоянен адрес, че задължението му е погасено по давност.

Това може да стане във всеки един момент, включително след 1 януари 2014 г. Но трябва да се знае, че от тази дата заради въведеното единно платежно нареждане НАП автоматично ще започне да удържа суми от постъпващите средства от името на лицето по каквито и да е пера, за да погаси първо най-старите му дългове, например отпреди 10-15 години.

В резултат на промените сметките на некоректните длъжници, които мислят, че заради давността автоматично са се отървали от старите си дългове, могат да излязат криви, ако не спазят процедурата.

По закон данъчните не могат да предприемат принудителни мерки за събиране на дългове, по-стари от 5 години. Те обаче нямат право и да ги отписват. В резултат натрупаните просрочени публични задължения, откакто данъчните водят статистика, възлизат на над 16 млрд. лева.

До две седмици всеки ще може да провери в интернет дали на негово име се водят стари задължения към приходната агенция. Достъпът до информацията ще става с електронен подпис или със специален ПИК код, който ще се издава от офиса на НАП по постоянен адрес на гражданина.

До края на 2012 г. българите, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравни вноски за стари периоди, ако не са живели по това време в България. За целта те трябва да подадат в НАП до края на т.г. декларация и заявление за напускане на страната.


Лили Лилянова
28.11.2012 08:59:28
0
0

А данъчните в Столична община си правят каквото поискат и принудително погасяват задължения, погасени по давност/и уведомени писмено за това/ с изпратени пари за конкретни години, включително и за текущата. Като не са кадърни да вземат тълкувание от НАП и да си оправят незаконните своеволия в тази Столична община/то какво ли е законосъобразно там/.

Maria Ivanova
29.11.2012 22:43:27
0
0

На нищо не вярвам в тази държава. За обикновеният човек не мисли никой.УПРАВНИЦИТЕ ни само се чудият как да измъкват пари от народа.Как да си плащам здравни като цяла година сам безработна.Никаде няма такъв абсурд като в нашата мила родина: да плащаме 3 години назад здравни при положение, че не сме ползвали никакви здравни услуги от здравната каса.....

anna
30.11.2012 20:06:24
0
0

I nie koito se osigurqvaxme v chujdite strani -kakvo?

valentin
15.12.2012 09:25:50
0
0

Kvo se 4udite ve xora ta nali nie si gi tarpim,mojem da protestirame za otmiana na zakona za pu6eneto a si mal4im kogato ni obirat po vsevazmojni na4ini ,nali ni sme gi izbrali da ni napraviat jivota po dobar a te samo tehnia si jivot opraviat ,no neka da 4e da vidim kolko tarpeliv narod sme ili po skoro prost narod,kato niama kogo da izberem da vzemem da si naemem i politici ot 4ujbina taka kakto si vnasiame vsi4ko ot 4ujbina sled kato yni6tojihme sobstvenoto si proizvodstvo.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола