Специализантите по медицина, държавна поръчка за следващата 2013 година ще бъдат 254. Tова съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след срещата си със студенти от всички медицински университети в страната и с представители на Асоциацията на студентите медици.

На срещата министър Атанасова е обсъдила с младите медици проекта „Нови възможности за лекарите в България", който осигурява стипендии за заплащане таксата на обучение на 1000 млади лекари-специализанти. Инициативата е финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и е на обща стойност 16 милиона лева. В рамките на обучението специализантите ще получат две минимални работни заплати, като Министерството на здравеопазването ще финансира и таксата за тяхното обучение.

Министър Атанасова обясни, че от този проект могат да се възползват студенти, които имат сключен трудов договор с медицинско заведение. По думите на здравния министър тази програма осигурява силен старт за развитието на младите лекари в България. „Общият брой на специализантите за 2013 година е 3266, като държавна поръчка ще бъдат 254", посочи министър Атанасова. Тя обясни, че държавата ще поеме обучението на 30 специализанти по анестезиология, 21 по спешна помощ и 19 по патология. По време на тази първа по рода си среща, Министерството на здравеопазването започна добър диалог с бъдещите лекари в страната. „Намерихме решение на много проблеми, които от дълги години са пречка за реализацията на един млад лекар", коментира министърът. Тя отбеляза, че тази инициатива е била ползотворна и занапред ще бъдат организирани още такива срещи. Според студентите, участвали в конференцията, диалогът с държавата ще постави началото на едно добро здравеопазване в България. „Заедно може да работим, защото младите лекари трябва да останат в България", заявиха медиците.

Още възможности за специализантите се разкриват чрез програма на здравното министерство специализациите да се плащат с европейски пари. Рискoво обаче е условие в програмата, което казва, че средствата ще стигнат само за млади лекари, които имат трудов договор. Назначаването в болница е трудно постижимо за лекарите без специалност. Затова министър Атанасова е провела среща с директори на лечебни заведения, които могат да помогнат в обучението на специализантите, като ги вземат на работа.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола