Разбита е банда за трафик на жени от България, принуждавани да проституират в Бремен. Това съобщи шефът на криминалната полиция в града Андреас Вебер. По случая изявления в сряда направи и окръжният прокурор на Плевен Иво Радев.

Следствието се води в Германия срещу 13 души, петима от които са български роми от Плевен. Това е семейство - баща на 52 г., майка на 51 г. и двете им дъщери на 25 и 26 г. В бандата участвали и двамата любовници на дъщерите - единият български гражданин на 26 г., а другият 36-годишен сърбин от Косово. Заради следствената тайна имената на сводниците не бяха съобщени.

Петимата наши роми са арестувани в Плевен и след като Окръжният съд потвърди европейските им заповеди за арест, те ще бъдат предадени на властите в Германия.

Членовете на престъпната група издирвали бедни ромки от Плевен и околните села на възраст между 18 и 30 години. Обещавали им, че ще работят в Бремен като сервитьорки при добро заплащане и осигурена квартира.

Пристигнали в Германия, паспортите на жените били отнемани. Ромките били принуждавани да проституират, като са на разположение 7 дни от седмицата по 24 часа в денонощието. Освен оскъдна храна и цигари те не получавали нищо друго. При упорство били пребивани и заплашвани със смърт.

В съвместната операция са участвали 200 немски полицаи и следователи, а у нас - 90 техни колеги. Те са били обединени в съвместна разследваща група. Подобна практика е възможна единствено между държави от ЕС.

"Това дава възможност да гледаме на българските си колеги като на германски полицаи, следователи и прокурори, все едно че действаме на територията на Германия. Така си обменяхме информация по телефона, обсъждахме последващи стъпки и стратегии. Разговорите се водеха на английски", поясни наблюдаващата от германска страна прокурорка Петра Майер.

Подобни съвместни разледващи групи се сформират с разрешение на Евроджъст - юридическата служба на ЕС с централа в Хага. Разрешението се дава бързо, без обичайната тромава процедура за страни извън съюза по искане на правно сътрудничество.

Не е маловажен и фактът, че всички разходи по командировки (бременският екип е бил два пъти у нас - б.р.), преводи при разпити, извършване на експертизи, са за сметка на бюджета на ЕС. "Става въпрос за няколко хиляди евро", заяви Майер, но не уточни размера на разходите. Членовете на бандата ще бъдат съдени за трафик на хора, принуждаване към проституиране и пране на пари.


Boby
25.10.2012 22:44:48
0
0

Тези шестимата , мъжете и жените ги разставете по улиците на Бремен да проституират,охранявани от полицаи.Клиенти ще има за всичките.Така ще избият всички разходи по командировки, извършване на експертизи,изпробване на презервативи,СПИН тестове, заплатите на полицаите,Новогодишните празници и прочие и прочие.... Ако немците нямат достатъчно опит с такава практика, да дойдат в София и да поработят заедно с българските си колеги в района на Околовръстния път и карето от бул."Сливница-Лъвов мост до ул."Опълченска",бул"Ал.Стамболийски " и бул"Мария Луиза".

kotaraka
26.10.2012 17:14:39
0
0

te,mangalkite sa kurvi ot detskata gradina,a v pleven e tradizia jenite da se grijat za bulgar tapazite.....i lubov,za koeto se ebat v zqla evropa.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола