“От няколко месеца, като се появя на слънце, и върху кожата ми “изникват пъпчици”. Дали това не е уртикария?

Това написа с писмо по електронната поща на “Труд” читателят Желю Ф. от Етрополе. За да му помогнем, се свързахме със специалист (виж по-долу).

Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество:

Уртикарията е най-често алергично заболяване, което засяга хората по цялата планета. Заради урбанизацията, развитието на техниката и замърсяването на атмосферата случаите на болестта се увеличават в последните години.

Уртикарията се разделя на три основни групи. Първата е т. нар. спонтанна уртикария, която бива остра (наблюдава се по-малко от 6 седмици) и хронична(повече от 6 седмици). Вторият тип е физикалната. Тя се дължи на физичните фактори - студ, топлина, слънце, причина може да е и силен натиск или вибрации. Третата група включва много други уртикариални заболявания. Например: аквагенна уртикария (много рядка, но е изключително мъчителна. Тя се появява след контакт с вода - речна, морска, кладенчова), уртикария от физическо усилие (примерно от спорт), контактна уртикария (среща се при докторите и медсестрите заради използваните от тях латексови ръкавици).

В голям процент от случаите диагностиката на заболяването не е трудна. Помага т. нар. основна обривна единица, която се нарича уртика. Името й идва от “уртика диоика” (от латински - коприва). Неслучайно на български заболяването се нарича “копривна треска”. В някои случаи обаче могат да се подуят устните, дори да настъпи оток на ларингса (което се нарича ангиоедем).

Лечението в наши дни бележи прогрес. Макар че, общо казано, то е трудно и изисква време. Първата задача на лекаря е да открие причината, предизвикала уртикарията. А тя може да е най-различна - заради храна, лекарства, паразити, бактерии, вируси, понякога хормони и стрес. В България най-често до болестта водят храни (млечни продукти, всички видове морски дарове, мъхести плодове, както и цитрусовите) и медикаменти. Що се отнася до самото лечение: в последните години се синтезираха нови видове антихистаминови препарати, които се наричат неседиращи. Тъй като първите такива препарати предизвикват сънливост, загуба на рефлекс и бързи реакции. Втората прилагана група се нарича неседиращи антихистаминови лекарства (при тях го няма този ефект на сънливост). А третата трупа е нова генерация, с която работим и в България. Характерното за нея е, че дозата може да се увеличава до 3-4 пъти. При тежките уртикарии се изписват кортикостероиди, а при най-тежките - имуносупресори.

 

Ето няколко кожни клиники за хората с уртикария:

София

Клиниката по кожни болести в университетската Александровска болница, Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия, дерматолози работят и в частните болници “Доверие”, “Торакс” и др.

Пловдив

Кожно-венерическият диспансер и кожната клиника на университетската болница “Св. Георги”.

Стара Загора

На разположение е кожно-венерическият диспансер, както и 9-те частни кабинета, чиито адреси и телефони са добре обявени в местните медии. Особено добре оборудван с IPL и друга съвременна апаратура е големият дерматологичен център “Леге артис”.

Русе

При дерматологични проблеми и уртикария русенци могат да потърсят медицинска помощ или консултации в областния диспансер за кожно-венерически заболявания при д-р Евдокия Николова, д-р Елка Андреева, д-р Марийка Мишева, д-р Павлина Бешева или д-р Румяна Касърова. Д-р Мишева приема и в ДКЦ-2. В Транспортен ДКЦ работи д-р Зоя Боянова. За естетична дерматология и медицинска козметика д-р Лилия Грозева приема в частния си кабинет.

Смолян

Специалистите в града, които лекуват уртикария: д-р Румяна Иванова от централната поликлиника, д-р Яна Данчева, д-р Севдалина Хаджиева-Царева, д-р Мариана Георгиева, която основно работи в Мадан, а в Смолян се помещава в сградата на стоматологията, д-р Златка Касапова от “Медицински център - 1 Девин”.

 

Адски сърбежи, безсъние, лошо настроение

Българската дерматологична школа има дългогодишни традиции в т. нар. високопланинска климатотерапия - например в местността Саръ гьол (2018 м надморска височина) в Рила, каза още проф. Николай Цанков. В посочените области хората са поставени далеч от алергените, там растителността е друга, както и въздухът, който е с високо съдържание на озон.

Уртикарията силно влошава качеството на живот. Болните са напрегнати, влудяват ги непрекъснати сърбежи, страдат от безсъние, в лошо настроение са, което се отразява на социалните и сексуалните им контакти. Може да помогне само специалист. Уртикарията засяга от 1 до 30% от населението на света в даден период от живота им (на възраст от пеленачето до хора на 80 г.)
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола