15 имоти на длъжници, ипотекирани в полза на банки или на други фирми и физически лица, продават в момента бургаските съдия-изпълнители. Това са къщи, апартаменти, земеделски и урегулирани земи и дори фабрика. Продават се, защото длъжниците вече не могат да си погасят кредитите към банките, или е невъзможно да се разплатят по друг начин със свои кредитори.

Всички публични продажби на ипотекирани и възбранени недвижими имоти вече се публикуват на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители. В раздел "Окръжен съд - Бургас" могат да се видят и имотите, които в момента търсят нов собственик. Досега обявленията се публикуваха в канторите на съдия-изпълнителите, в банките и в канцелариите на районните съдилища и информацията за всички имоти бе пръсната.

Сега съдия-изпълнителите обновяват обявите за публична продан всеки ден. Принципно цените на тези имоти са по-ниски от пазарните, тъй като са залагани преди години, освен това длъжниците са плащали по кредитите си и банките си търсят остатъка, така че покупката на ипотекиран имот понякога е доста изгодна, обясняват съдия-изпълнители.

Сред предложените в момента за продан са двустаен апартамент в Слънчев бряг - Запад, с обща площ 75,48 кв.м, ипотекиран в полза на банка ДСК, който се продава за близо 480 евро на квадратен метър, парцел в центъра на Бургас с големина 99 квадратни метра, чиято начална цена е 9000 лева, както и четири къщи - в Карнобат, Сунгурларе и в селата Бата, и Кошарица. За къща от 80 кв. м ведно с дворно място от 530 кв.м в поморийското село Бата началната цена е 18 000 лева.

Продава се и цяла фабрика - бившето предприятие "Метални изделия" АД, което се намира в квартал "Победа". За 29 826 750 лева са пуснати на търг цеховете на фирмата, заедно с машините в тях и прилежащият терен от близо 75 декара.

Длъжникът може да обжалва.

Всеки, който иска да си купи ипотекиран имот, в едномесечен срок от публикуването на обявлението подава писмено предложение с цената, която би платил за него и внася 10% капаро от началната тръжна цена. След като изтече срокът, съдия-изпълнителят отваря офертите. Печели този, който е обявил най-високата цена. Но присъстващите в момента на отварянето купувачи могат да започнат устно наддаване.
Загубилите търга получават обратно капарото си, а новият собственик - имота. Недостатъкът е, че длъжникът може да обжалва дълга си или действията на съдия-изпълнителя и новият собственик да има проблеми с влизането във владение. Другият недостатък е, че предложената цена трябва да се плати веднага, което изключва варианта да се ползва кредит от банка.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаментиРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола