15 имоти на длъжници, ипотекирани в полза на банки или на други фирми и физически лица, продават в момента бургаските съдия-изпълнители. Това са къщи, апартаменти, земеделски и урегулирани земи и дори фабрика. Продават се, защото длъжниците вече не могат да си погасят кредитите към банките, или е невъзможно да се разплатят по друг начин със свои кредитори.

Всички публични продажби на ипотекирани и възбранени недвижими имоти вече се публикуват на страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители. В раздел "Окръжен съд - Бургас" могат да се видят и имотите, които в момента търсят нов собственик. Досега обявленията се публикуваха в канторите на съдия-изпълнителите, в банките и в канцелариите на районните съдилища и информацията за всички имоти бе пръсната.

Сега съдия-изпълнителите обновяват обявите за публична продан всеки ден. Принципно цените на тези имоти са по-ниски от пазарните, тъй като са залагани преди години, освен това длъжниците са плащали по кредитите си и банките си търсят остатъка, така че покупката на ипотекиран имот понякога е доста изгодна, обясняват съдия-изпълнители.

Сред предложените в момента за продан са двустаен апартамент в Слънчев бряг - Запад, с обща площ 75,48 кв.м, ипотекиран в полза на банка ДСК, който се продава за близо 480 евро на квадратен метър, парцел в центъра на Бургас с големина 99 квадратни метра, чиято начална цена е 9000 лева, както и четири къщи - в Карнобат, Сунгурларе и в селата Бата, и Кошарица. За къща от 80 кв. м ведно с дворно място от 530 кв.м в поморийското село Бата началната цена е 18 000 лева.

Продава се и цяла фабрика - бившето предприятие "Метални изделия" АД, което се намира в квартал "Победа". За 29 826 750 лева са пуснати на търг цеховете на фирмата, заедно с машините в тях и прилежащият терен от близо 75 декара.

Длъжникът може да обжалва.

Всеки, който иска да си купи ипотекиран имот, в едномесечен срок от публикуването на обявлението подава писмено предложение с цената, която би платил за него и внася 10% капаро от началната тръжна цена. След като изтече срокът, съдия-изпълнителят отваря офертите. Печели този, който е обявил най-високата цена. Но присъстващите в момента на отварянето купувачи могат да започнат устно наддаване.
Загубилите търга получават обратно капарото си, а новият собственик - имота. Недостатъкът е, че длъжникът може да обжалва дълга си или действията на съдия-изпълнителя и новият собственик да има проблеми с влизането във владение. Другият недостатък е, че предложената цена трябва да се плати веднага, което изключва варианта да се ползва кредит от банка.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола