Боли ме сърцето за това училище, казва Сергей Горянски за полурухналата сграда в смолянското село Кремене и поклаща невярващо глава.

Московчанинът си купил преди три години къща в селото и се диви на съдбата на училището. Школото е с нащърбен покрив, без прозорци, с потрошени стълби, рухнали тавани и чака края си. Като старците наоколо.

В някогашния киносалон е натрупано сено, а по подовете на класните стаи се въргалят помагала, книги, табла разтвори по химия, дневници. "Трябва да има някаква програма и да се стегнат тези селски училища, да се обучават в тях студенти и да си почиват", разпалено обяснява Горянски, който е известен театрален художник, работил в Болшой театър.

За сградата на училището в Кремене плановетe били да стане... замък. Това беше през 2006 г., а идеята е на французина Патрик Фавър, който с фирмата си "Мусала 93" ЕООД приватизира двуетажната сграда от общината чрез конкурс. Струваше му 23 хил. лв.

Френският предприемач трябвало да изпълнява приватизационен договор и да вложи за две години близо 200 хиляди лева в училището, но не го изпълни, а после оттегли и бизнеса си. За да се развали договора му с общината и сградата да се продаде на друг, управата трябва да му върне парите които е платил, а тя е затънала в дългове от предните мандати и няма пари, обяснява кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Това беше училище "Васил Левски", тук съм учил до 7 клас. Имаше кухня, читалище, киносалон, пансион. Закрито е още през 70-те години, имаше мераклии да го направят старчески дом за богати европейци, но местни кметове не дадоха, взе го французинът - нищо не направи, и сега вижте го, то ще рухне, ако не тази зима, следващата", тюхка се Антим Хаджийски от Кремене.

С французин или без, такава е съдбата на десетки закрити училища в Смолянско. Сега тези руини са полезни само за крадците. Някои вършат роля и на местните като склад. Такъв е случаят с двора на бившето училище в село Могилица, който е пълен с керемиди, нарязани дърва и инвентар на хората от селото.

"Общо 72 училища са закрити и преобразувани в Смолянска област по време на прехода. В края на 80-те и през 90-те години може да има и още закрити училища, главно начални, но няма запазени документи за това", казва шефът на Инспектората на МОН в Смолян Иван Муцевски.

Заради това, че няма добро стопанисване на закритите бази, независимо държавни или общински са те, сега в много от сградите може да се снима филм на ужасите. Такъв пример е закритото само преди четири години помощно училище "Неофит Рилски" в село Чокманово, което бе за деца с умствена изостаналост.

Последно кметицата Стефка Маджарова беше хванала крупна кражба на безработен мъж от селото, бивш възпитаник на училището. С месеци той се вмъквал през прозорец и изнасял обзавеждане и оборудване, което предавал на вторични суровини. "Трябва държавата да си изиграе ролята за спасяване на тези училища", казва Маджарова.

"Престъпление е да се остави така да се руши. Това е правено с парите на народа и труда на нашите бащи и майки с трудови дни, с бригади", казва Здравка Шопова от селото. Според 73-годишният Анастас Семерджиев сградите нарочно са изоставени да рухнат, за да се продадат по-евтино.

"Общините нямаме пари да поддържаме обитаемите си сгради, камо ли затворените. Кметовете трябва да търсим сериозни купувачи за тези затворени сгради, тъй като селският туризъм се развива. Идеята ми е да се популяризират на сайтовете на общините, за да бъдат приватизирани от сериозни хора - друг път няма", казва смолянският кмет Мелемов.

След закриването и преобразуването материалната база на общинските училища се предоставя на кметовете и общинските съвети. При много от тях се оказало, че има сериозен проблем освен с базите и със задължителната училищна документация, която по принцип трябва да се съхранява безсрочно. При над 30 от закритите училища тя била непълна или липсвала изобщо. В изоставените училища, както и по кьошета и мазета на различни сгради се въргаляла задължителна документация, печати и дори знамената.

"През годините отговорните длъжностни лица не са изпълнили своите законови, професионални и морални задължения. Липсват регистрационните книги - т.е. ако някой поиска документ за завършена степен или клас, няма да може да го получи. Буквално ровим по мазета и тавани на най-различни учреждения за документи на закрити училища", казва Муцевски.

В златоградското Цацаровци пък в началото на 90-те години училището било взривено, за да не падне. "Гръмнаха училището с архива. Ако трябва да доказваме, че сме завършили, няма как", казва Фахри Цацаров от селото. Сестра му вече си изпатила, не могла да докаже, че има диплома за основно образование. Жената обаче учила и средно, та се разминало.


ko-fe
14.10.2012 18:20:27
0
0

на новата власт не и трябват училища, простият народ по-лесно се управлява.....

Валя
21.11.2012 11:15:47
0
0

В случая журналистите са изградили една правилна и -уви!-повсеместна картина.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола