Разследващите не познават добре възможностите за събиране на доказателства, не всички са достатъчно компетентни, затова използват предимно СРС.

През миналата година са били подслушвани 7881 българи. Това е отчетено в доклад за проверките по Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), който бе представен в парламента. Данните сочат, че това е ръст от 30% спрямо 2010 г. Намалял е обаче процентът на изготвените ВДС спрямо броя на контролираните лица - от 62 на сто преди две години на 45% през миналата година. Отказите са само 116, което явно не се дължи на перфектно мотивирани и обосновани искания, защото пък изготвените веществени доказателствени средства (ВДС) са едва 3557.

Според сухата статистика разрешенията са намалели спрямо 2010-а, когато са били 15 864.

От извършените 7 инспекции на органите - в Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Видин, Монтана и София, са установени нарушения в Окръжната прокуратура в Благоевград. В доклада е обяснено, че определени лица са преснимали и копирали веществени доказателствени средства в нарушение на закона. Проверките установили и случаи на неспазване на сроковете на разпоредено унищожаване на данни, събрани чрез СРС-та.

Данните за миналата година сочат още, че броят на лицата, спрямо които се прилагат спецсредствата е 7881, направени са 13 846 искания за използване на СРС-та и са получени 13 624. Отказаните са малко над 100. Отчетен е спад с 44% на исканията на прокуратурата и спад с 19 на сто на тези от ДАНС в сравнение с 2010 година. Увеличение с 26% спрямо 2010 г. има при исканията от органите на МВР. Констатиран е малък процент откази от страна на съдилищата по искания за разрешения за използване на СРС - 0,85 на сто.

Манолова: Стряскащи са числата за употребата на бръмбари и СРС -та

Нараства употребата на СРС-та през последните години, алармира соцдепутатът Мая Манолова по време на петъчния парламентарен контрол.

„Стряскащи числа" видя народният представител от КБ в доклада за дейността на постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси, която упражнява парламентарен контрол върху СРС-тата.

През 2011 година са прилагани СРС при 30% повече лица в сравнение с 2010 година, отбеляза тя. По думите й „изводът е един - със СРС в България се злоупотребява, те не са изключителен способ за разследване, а се използват като масово средство, вместо останалите способи за разследване, но ефективността става все по-ниска".

Съдът не проверява обективността на искането на разследващия полицай, смята Мая Манолова. Според нея налице е абсолютна липса на контрол - „вече трета година няма единен регистър. Нормално е, че и препоръките на подкомисията са същите, като тези в доклада от миналата година," допълни тя.

Манолова припомни, че премиерът Бойко Борисов лично е поел ангажимент за промени по отношение на специалните разузнавателни средства.

Румен Петков: Има практика на тотално подслушване

У нас има практика на тотално подслушване, заяви депутатът от БСП Румен Петков в дебата по годишния доклад на подкомисията към Комисията по правни въпроси за контрол на СРС.

„Във Варна имаме 515 искания за СРС, в София - 6 010 искания," посочи бившият вътрешен министър. Според него с толкова много специални разузнавателни средства в столицата се подслушват минимум 60 000 души, защото се контролират връзки, отношения.

Много е важно да се проследи практиката на съдилищата, каза още Петков. Той настоя да се направи проверка за това колко кметове са били подслушвани в различните периоди. Тогава ще се види, че в периода 1997 - 2001 СРС са ползвани по един брутален начин за набиране на информация за политическия опонент, каза още депутатът.


СИГНАЛ ЗА КОРУПЦИЯ В БДЖ
12.10.2012 12:26:39
0
0

http://www.news359.bg/2012/07/12/saobshtenie-otnosno-koruptsiyata-v-bdzh/ Съобщение относно корупцията в БДЖ 12.07.2012 23:19 0 Автор: Бисер Иванов Уважаеми дами и господа, обръщаме се към Вас като стожери на гласността и законността. Искаме да Ви уведомим за безцеремонните корупционни действия и конфликт на интереси от страна на управителите на БДЖ товарни превози Пламен Джуров и Ивайло Иванов. Молим Ви час по-скоро да уведомите министър-председателя /но не министъра на транспорта, защото той прекрасно знае всичко/ за безобразията на двамата управители. 1. Попитайте го защо българската общественост не е информирана, че от няколко месеца тече разследване на ДАНС и криминална полиция срещу двамата управители за корупция, за източване на ДДС и за източване на държавния резерв от гориво? 2. Защо управителите не са отстранени докато тече разследването, а същевременно те трескаво заличават и унищожават уличаващи ги документи и уволняват служители, притежаващи уличаваща ги информация. . /news359

столичанин в повече
12.10.2012 13:29:50
0
0

Някога в "тоталитаризъма"бях водещ специалист в разработването и монтирането в помощ на родната "милиция"на подобни машинки.Днес ми е смешно когато някой се опитва да ме подслушва.Въпросът обаче не е в техническите възможности на съвремието ни ,а в юридическите права в това отношение.Как става това днес.При подаден "сигнал или клевета"прокурор автоматично "нарежда"да сте под "наблюдение.Ако сте дребна "риба"язък за труда ,но ако сте поръчково опасен "свидетел",става интересно.На съпругата ми един път служител от VІ-то СРПУ прави глупав опит да я сплаши по телефона,да не дразни една олигарха с въпроси към нея.Тоя не знаеше с кого си има работа и отлетя от управлението.Защото незаконно се бе протдал да услугва на олигарката .После извади "пълномощно от "прокуратурата"но ядещ.Манипулацията бе разкрита.Да се внимава при такива случай ,защото и престъпниците вървят напред в технологиите,дори са пред нас!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола