Бившият премиер Жан Виденов проговори в предаването "Всяка неделя". Държавникът станал символ на кризата направи обширна рестроспекция за най-бурните години на прехода, както и анализ на едни от най-ключовите политически фигури. Пред тв. водещия Кеворк Кеворкян той разкри своята истина за слабостите в БСП, за лидера Сергей Станишев, за избора на Георги Първанов, довел до края на политическите надежди, както и версията си за убийството на Андрей Луканов.

За демагогията и дебелоочието на "Позитано"

През онези години имаше много заблуди, крайности и агресия, но сега демагогията и дебелоочието са повече, обяви ексминистър-председателят Жан Виденов. Демагогията е в претендирането за лидерство на левицата. Пример: да въведеш плоския данък и да се кандидатираш за лидер, а дебелоочието да провалиш преговорите с руснаците и да обвиняваш за това следващите.

Симпатизантите на БСП са обезверени, тласка ги инерцията, отговори Виденов на въпроса на Кеворк Кеворкян защо червеният електорат пъпли след рокера Станишев. Нестабилността тръгна от моята бивша партия, те нямаха право да ми откажат навремето подкрепа, смята още бившият премиер.

Имаше готов сценарий да остана председател на БСП, а някой послушник да е премиер. Сценаристите може би си правеха сметка втори път да стана изкупителна жертва, която щеше да ми дойде много, признава Виденов. Иван Костов доста рискува, коментира наследника си на премиерския пост Виденов. Според него от "Позитано" 20 са поискали от Костов да не ги пипа и той се съгласил. Нямаше обаче за какво, декларира най-неуспелият български държавник.

"Позитано" измени на идеите си и на начина, по който хората ги разбират, измени на защитата на малкия човек в полза на големия, страдащ от чувство за безнаказаност. Така е и при европейската левица, затова тя е в упадък. В България не само БСП е политически инструмент, и други бяха създадени и резултатът е същият, коментира още Виденов, който не успял да се пригоди към системата.

Партийната аристокрация е една от най-уродливите черти на българското общество, продължи той.

За Жан Виденовата зима, станала символ на кризата

Един милиард долара трябваха на България, за да се справи с кризата през 1996 г., но никой не й ги даде, обяви провалът си като държавник Виденов. България имаше огромен финансов ресурс в чужбина, след 1989 г. тези пари останаха без контрол. Ако това наричате "червени куфарчета" - да, те отидоха в нечии ръце, признава Жан Виденов. Грешните макроиномически решения от началото на 90-те години е водоразделът на забогатяването. Всички важни решения за България се взеха през пролетта на 90-те години - за мораториума върху външния дълг, плаващия курс на лева и пр. Оттам дойде опустошение и липса на растеж. Многобройните банки и кредитната експанзия са плод на онези решения, коментира Виденов. Тодор Вълчев бил послушна маша на икономистите около Луканов, анализира бившият държавник. С малко подкрепа и външнополитическа стабилност можеха да се избегнат проблемите.

За червените куфарчета с долари и убийството на Андрей Луканов

Андрей Луканов не беше алчен за пари, но беше много алчен за власт, каза по повод убийството на бившия червен премиер Виденов. Беше смел, но много безотговорен, първо взимаше решения, после мислеше как ще ги мотивира, каза още бившият премиер за Луканов. Въпреки, че бяхме противници в партията обаче се разбирахме по свой си начин.Бяхме противници, но нямахме тайни. Аз съм от същия професионален кръг. Той имаше склонност да участва в големи, рисковани игри, някоя от тях го е убила, каза Виденов. Луканов бил смел, но много безотговорен, взимал решения и чак тогава мислел как да ги аргументира. Възпитаник съм на руската външнополитическа школа, но не мога да разбера търговското поведение на някои хора, каза Виденов. България имаше сериозен ресурс зад граница, контролиран чрез заплахи от репресии, ако се злоупотреБи с народната пара. Ако това наричате куфарчета, те отидоха където трябва, каза Виденов. Луканов обаче вече нямал власт над тях, но и те не били особено успешни. Какво са създали зад граница, попита бившият премиер.


2000 година и краят на политическите надежди

Политически надежди загубих през 2000 г., когато се съюзихме с най-олигархичната партия ДПС, спечелихме изборите с неподходящ президент и обявихме това за успех. "Сърцето на Георги Първанов никога не е било на "Позитано". Когато симпатизантите ни и нацията повярваха в изборната победа, аз вдигнах ръце, разказа Виденов за оттеглянето си от политиката. На въпрос простил ли е на Николай Добрев Виденов отговори: Не! Той се уплаши и след това предаде. Имало готов сценарий някой послушник да е премиер, но сам той не се съгласил втори път да стане изкупителна жертва. Имаше договорка тогава, Костов доста рискува, защото резултатите от икономическата криза бяха неясни, той доста рискува, но моите хора от "Позитано" искаха от него гаранции, че няма да ги пипне. Получиха ги, разкри Виденов и увери, че по негово време договорки не били правени.

За Тодор Живков

С Тодор Живков се видях два дни преди да влезе в болницата, където и почина. Но не си спомням да ми е казал нещо важно. През цялото време мислех, че е пътник за оня свят и в такива ситуации спомените се размиват, обясни Виденов.

 


Качо
07.10.2012 20:16:28
0
0

Оказа се некорумпиран и честен политк. Май единствения на прехода. Този няма нищо общо със седерастията и реститутската гмеж, а така също и с децата на старата БКП номенклатура , които ни разказаха играта за тези 23 години. Лустрация за седерастията ! Нов шанс за такива политици като Виденов, свален от власт от зараждащата се безкомпромисна алчна българска олигархия ! Прави му чест ,че не предаде на руснаците земята под газовите тръби ! Те и затова помогнаха да го свалят от власт.

dodo18
07.10.2012 20:50:14
0
0

Качо, стига с тия простотии!Жан Виденов бе Премиер, който допусна да изгорят спестяванията на поне две поколения българи, чийто труд е сравним с този на робите, които са построили египетските пирамиди.Ама бил честен, в което се съмнявам, ама другите го подвели...Ами като е бил такъв мушморок - що се е нагърбил да управлява държава?Да се скрие в дупката си и да не дразни повече!

тото
07.10.2012 20:50:57
0
0

Доносника К.К. няколко пъти буташе фитилите на Виденов относно Костов. Чест прави на Жан, че се въздържа от нападки по своя бивш политически противник и отговори балансирано. Тоест не се поддаде на провокациите на комунистическия доносник Кеворкян...

За Додо - плъха
07.10.2012 20:53:46
0
0

Додо18 - плъх от изялите парите.

До Додо
07.10.2012 20:56:11
0
0

Додо брат, влез в нова плей и гледай пак интервюто защото си се оплел доста. Направи си анализ от дистанцията на времето адекватен за2012, а не за 97-ма.

george
07.10.2012 20:57:08
0
0

БСП.....най-крадливата и лъжлива партия...за съжаление се оказа и най некадърна. за толкова време нищо не направиха, нищо не построиха...трябваше да дойде Бойко за да се построи нещо.....

Истината
07.10.2012 20:58:17
0
0

Другарю Качев, "седерастията" бе излъганата нажежда на онеправдания български народ за свобода и справедливост, а "реститутската гмеж" са оцелелите потомци на ония несправедливо преследвани и репресирани българи, които са били локомотива на българската икономика ! И именно "кадрите" на твоята номенклатурно-конспиративна БКП/БСП са истинската криминогенно-престъпна гмеж, който потъпква и осквернява и до днес надеждите на всички честни български грагждани !

Здравко
07.10.2012 21:06:01
0
0

Спестяванията на българите ги изгори мафийката на Луканов и господарите на седерастите зад граница от МВФ и СБ, които виждаха Жан като неопреклонен да им даде на безценица България. От друга страна Черномирдин не можеше да приеме твърдостта на Виденов да не допусне контрол на българската земя под тръбите на Газпром . Жан все пак се усети и макар и късно , 20 дена преди събитията , подаде оставка. Последва финална атака на олигархията с острие отрядите на мутрите. Виденов има всички шансове като единствения комай честен политик на прехода да влезе в парламента с една лявоцентристка , умерено-националистична партия. Въпреки синчетата от ЦК на БКП около Станишев, продажните пасита в българската политик и остатъците от продажната седерастия .

Darko
07.10.2012 21:09:01
0
0

Жан Виденов е единствения честен премиер през последните 22 години - факт. Само това е достатъчно да му се свали шапка. Че БГ матряла е в основата на провала на България също е факт - алчни глупаци могат да избират само алчни глупаци да ги управляват.

dodo18
07.10.2012 21:13:16
0
0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=11937121 2 3 4 5 6 7 8 9 10

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола