Добрите момчета може и да отидат в рая, но лошите пеят каквото си искат.
И ако в САЩ си имат Тупак и компания, то и в България има рапъри, които предизвикват скандали и се забъркват в полицейските сводки. Е, за щастие още никой не е застрелян.
И още преди да се появи скандалът с песента на рапърите Мишо Шамара и Сарафа, заради която бяха привикани на разпит в прокуратурата (виж долу), имаше екшън около Ванко 1. Неговият хотел в Пловдив беше конфискуван в полза на държавата от Комисията за незаконно имущество, след като семейството на рапъра не успя да докаже доходи за изграждането му. Самият той получи присъда от 4 години и половина заради склоняване към проституция. След като го пуснаха от затвора, той направи нова песен, но смени телефона си и сега е почти неоткриваем.

Дрога и оръжие

"Рапът е днешният еквивалент на рокендрола. В рокендрола имаше специфичен ритъм, отношение, бунт, секс и понякога коментар на социални проблеми. Ако търсите това днес, ще го намерите в рапа", пише сп. "Таймс". В рапа или по-точно преди него има и доста присъди...
Неизменен елемент от рап песните е мотивът за насилието, с който рапърите затвърждават имиджа си на лоши момчета. Поглед към биографиите на американските изпълнители от този жанр показва, че преди да излязат на сцената, те далеч не са били примерни граждани.

Зад решетките

Криминалното досие на Снууп Дог започва с притежание на хероин в началото на 90-те години на миналия век, когато е още тийнейджър. През следващите три години влиза в затвора няколко пъти. След това при проверка заради превишена скорост полицията открива у него и нерегистриран пистолет. Съдът го наказва с глоба и общественополезен труд. През 1998 г. рапърът отново е арестуван - този път за съучастничество в убийство. След като се отървава на косъм от затвора, през 2001 г. е осъден за притежание на наркотици.

Екшън с бухалка

Колегата му Тупак също е стар познайник на американската полиция. През 1992 г. той участва в престрелка, в която е убито дете. Година по-късно прекарва 10 дни в затвора, защото пребива друг рапър с бухалка. Това не укротява буйния му нрав и скоро той участва в сблъсък с полицаи.

Рапърът прострелва един от служителите на реда.

Първото обвинение срещу рапъра DMX е за жестокост към животните, нарушаване на обществения ред и притежание на наркотици.

След това е арестуван, защото отказва да цензурира песните си на музикален фестивал.
Удобствата на килията познава и рапъра 50 сент. Той прекарва 60 дни "на топло" за продажба на хероин и кокаин крак. Съден е и за телесни повреди.

Белият им колега Еминем пък е арестуван, след като вижда как друг мъж целува жена му и побеснява от ревност. Дотолкова, че нападнал другия с незаконен пистолет. В мемоарите му, които публикува преди години, пък става ясно и че изрусената му коса, която се превърна в негова запазена марка, всъщност е резултат от импулсивно решение под въздействието на наркотици. "Не мислех, че това с перхидрола ще стане моят образ, просто бях затъпял от наркотиците", пише той.


Мишо Шамара: Идват новите тупалки

Мишо Шамара без проблеми се нарежда в списъка на лошите момчета. Особено тези дни, когато всички говорят за песента "Бяло, зелено и червено". За парчето изпълнителят сам разказва: "Тази песен общо взето я направихме, след като се бяхме напили в студио и я записахме, но това не е първата песен, която има социална нотка. Има няколко други, които са истинската причина да се опитват да ни натискат, но с тази песен си намериха вратичка в закона. Сега ако кажа, че не ме е страх ще излъжа. Само глупавите не се страхуват, но имам достатъчно топки, за да мога да преодолея цялото това напрежение. Сегашното управление има тоталитарни методи на управление, огромна медийна машина. Не става въпрос за това какво точно сме казали в песента, а за това, че ние се изразяваме свободно.

Подготвяме и нови тупалки. Цялата тази ситуация ме зареди. Имам много спортна злоба, защото не може един човек да си мисли, че може да се държи като монарх. Трябва да се
отнася с уважение към гражданите. Но съм сигурен, че доста неща променихме. Управляващите загубиха поне 200 хил. гласа."
Шамара знае, че музиката не е само за забавление. Тя може да се окаже важен фактор, когато стане време за броене на гласове и посочва за пример изборите в Грузия и САЩ. Рапърът обаче не е склонен да подкрепи някоя политическа партия.
"За да остане чиста цялата тази идея за бунт срещу статуквото, аз самият не искам да се обвързвам с политическа сила. Ще правя песни, които са против политическата система като цяло, защото ми се повръща. Но бих подкрепил всяка политическа сила, която играе контра на властта. На тиранията."
В борбата срещу властта не може без жертви, но българският флаг не е сред тях. "Само хора, които са работили в репресивни органи, могат да приемат текста буквално. Само хора, които не знаят, че изкуството е поза. А текстът трябва да се разглежда като метафора. Песента описва в какво се е превърнала България. Сега няма мъжки копелета, има само смешници.

Всички сме продукт на прехода. Но успяхме да провокираме обществото. Засегнахме псевдопатриотщината им. Каруцата се обърна вече, да са мислили по-рано управляващите."

Шамара не приема и нападките, че не е добър пример на подрастващите. "Осъзнавам отговорността си, но аз в музиката се себеизразявам, ако хората видят и чуят истина в моята музика, те ще се в слушат. Не е хубаво така да хвърлят образованието върху мен. За това си има министерство на образованието, има си родители. Защо обвиняват само Шамара, а не питат защо някои подражават на Милко Калайджиев?"
Може би защото рапът е бил и си остава музиката на бунта!t

Бобо - дим да го няма към Гвинея

Той има "биография", досущ като на събратята му зад Океана. А на всичкото отгоре има гвинейска жилка, която му придава екзотичен вид. Бобо, който нашумя край хита "Дим да ме няма", където партнира на Графа, всъщност се казва Борислав Димитров. Роден е в България, но баща му си тръгва за Гвинея, когато той е само на 3 г.
До края на годината или най-късно в началото на следващата заминавам за Африка, за да го открия, разказа пред "Труд" симпатягата. За разлика от други свои колеги той специален прякор няма. Казва се Бобо, защото така му казвали от малък. "Суеверен съм и смятам, че ако човек си смени името, ще промени и кармата си", обяснява той. И макар че сега тотално се е отдал на музиката, в миналото на Бобо има... едномесечен престой зад решетките. Попаднал в затвора, защото го хванали с марихуана, изпуснал датата за делото си и трябвало да остане за месец на топло. Една вечер пък го нападнали двама непознати, докато се прибирал с приятелката си. Чист късмет, че ножът на нападателя уцелил реброто му, а не сърцето.

България не може да говорим за война между рапърите, защото няма нито един застрелян, пошегува се преди известно време Бобо. Наскоро той се засякъл с Мишо Шамара и Сарафа, но за скандала с тяхната песен не са говорили.
Смятам, че те сами са се забъркали и трябва сами да се оправят с кашата, споделя колегата им. И той има песни със социални послания. Хубаво е да бъдем добри, а всичко, което не ни харесва, да го казваме, смята Бобо. Според него другите музикални стилове проповядват само любов и красота, докато рапът отразява действителността.t

Ангел и Моисей: Някои песни удрят шамари

Може и да не знаят кой ден сме, но знаят как да превземат върховете на класациите. Ангел и Моисей са свежото попълнение сред бунтарите, които черпят вдъхновението си направо от живота. Те намериха пътя си към славата през музикалното предаване X Factor и сега вече имат толкова много идеи, че не им се отказва от нито една от тях. Дори в момента забъркват следващата "попарка" за феновете си.
Идеите им се раждат от живота и действителността. "Според мен един изпълнител трябва да може да си позволи да пее за всичко. Иначе кого залъгва. Така или иначе реалността около нас съществува такава каквато е, а музиката наистина се вдъхновява от живота.

Нека бъдем реалисти, съветва Ангел, а Моисей го допълва: "За щастие живеем в демократична държава и всеки един изпълнител има свободния избор да представи чрез творчеството си своя поглед за света".

Ангел смята, че "може да се пее за всичко и всеки е в правото си да си избира тематика и собствен стил", но уточнява, че изпълнителят трябва да носи отговорност за посланията, които имат песните му. Според Моисей единствените ограничения, които могат да съществуват, са тези, които певецът реши сам да си наложи.

"Музиката я има, за да променя мисленето и душевността ни и освен песни за купон трябва да има и песни, които да гледат обективно на реалността. За мен много по-вредно е да се създава някаква масова илюзия за перфектен свят. Трябва да има и песни, които да удрят шамари от време на време", продължава Ангел. А Моисей вижда идеята на музиката във възможността хората да изразяват своя поглед върху света наоколо и вълненията си чрез нейния специфичен език. Ако това, което ги вълнува, е свързано с изразяване на несъгласие със системите наоколо или дори бунт, те започват да се асоциират с определен стил музика, който най-много подхожда на тези настроения. И все пак Ангел припомня, че "музиката е много силен проводник на емоции и чувства и всеки артист трябва да е много внимателен какво поднася на публиката си". То може да бъде и любов, не само призиви за бунт, обобщават двамата.

100 кила тежи само осемдесет


Рапърът 100 кила тежи само... 80 килограма.
Има един варненски лаф, че когато някой те накара да се ядосаш, сякаш ти струпва 100 кила на гърба, обяснява произхода на прякора си изпълнителят от морската столица. Той всъщност се казва Явор Янакиев и на въпрос защо точно "100 кила", казва: "А защо пък "Кока-кола"?"

В страхотна форма съм, тренирам по 24 часа лежане върху седалката на колата. Не, по-скоро се занимавам с автомобилизъм, шегува се рапърът, който в последно време е дуетната половинка на Лора Караджова. Именно заради нейното гадже - Део, рапърът решил да пусне собствена марка дрехи. До тази идея стигнал, след като видял Део облечен в тениска с надпис "100 Кila". Така той пусна лимитирана серия шапки, фланелки и суичъри.

Скандалът с Мишо Шамара и Сарафа не ме интересува. Всичко това е лишено от логика и от страна на рапърите, и от страна на политиците, а аз съм зает човек и не искам да се занимавам с това, казва изпълнителят на "Ланец на врата ми".

Интернет  пиратство

Ако има два магазина за хляб - и в единия хлябът е 2 лв., а в другия е безплатен - къде ще отидат хората, разсъждава изпълнителят по темата за пиратството в интернет. Проблемът е, че изобщо има откъде да се тегли музика без пари и затова се прави, смята 100 кила.

Рапърът обаче е категоричен, че "вади" повече от продажба на дискове, отколкото от участия в клубове. Идват да ни слушат всякакви хора - ниски, високи, дебели, слаби, даже имаше и едно извънземно, шегува се той. Освен като рапър, Килата се изявява и като диджей
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола