“Перфектна е!” С този неподправен възторг Бойко Борисов описа кметицата на Ихтиман Маргарита Петкова. А знаем, че столичният градоначалник е спонтанен в изразяването и не харчи думите напразно.

Възклицанието датира от август 2005 г., когато Ихтиман потъна във вода, а сегашният лидер на ГЕРБ бе главен секретар на МВР. Четири години по-късно Борисов и Петкова се озоваха в различни отбори, но, надяваме се, генералът няма лесно да смени оценката си за достойната конкуренция.

Той се стреми към максимален брой депутати в 41-вото НС. Тя е кандидат на БСП в София-област. При това - двоен. “Позитано” 20 я посочи за мажоритарен претендент и й даде пето място в червената листа. Номер 1 в списъка е Кирил Добрев.

Именно синът на покойния Николай Добрев поканил Петкова в червените листи. По-точно казано, Добрев-младши (който има доказан вкус към ефектните предизборни ходове) отвоюва присъствието на кметицата в тима на социалистите. Отвоюва не защото в червената централа някой е оказвал съпротива срещу името й. Преди 4 г. Петкова отклонява поканата да стане депутат. Сега признава , че съгласието й да бъде номинирана дошло след трудно претегляне. От една страна били съображенията, че БСП не бива да оголва населени места, където управлява успешно. Ако бъде избрана, община Ихтиман ще се изправи пред частични избори. Притеснения имала и кметицата заради недовършената работа, която може да предизвика егоистичен вот в общината: “Хората може да кажат - да стои тук, да си изкара мандата докрай - и да не гласуват за мен”. От другата страна било намерението на партията да излъчи силна фигура. Везните натежали в полза на новото, перспективно лице.

Добри шансове вещае и предизборният пасианс.

Първо, в София-област сегашните управляващи може да надвият основния си опонент. В евровота ГЕРБ спечели трите столични района, но в Софийско червената коалиция взе реванш.

Второ, Маргарита Петкова има респектиращи лични качества и омайно излъчване.

Да докажеш, че те бива като политик, не е проста работа. Някои наемат скъпоплатени пиари, чиито премислени трикове подчертават предимствата на клиента. Други водят кръстоносен поход срещу корупцията, макар и със съмнителен краен ефект. Трети карат няколко мандата в парламента, без да бъдат забелязани. Четвърти се навъртат около лидера и прославят делата му. Звездата на Петкова изгря без притворни ходове. За жалост, повод да бъде оценена стана трагично събитие - наводнението през 2005 г. След като дигата поддаде след проливен дъжд и Ихтиман заприлича на Венеция, кметицата извади бедстващи жители от къщите, обяви мобилизация, превърна училището във временен подслон, иззе сухото мляко и памперсите и ги раздаде на нуждаещи се, осигури хляб и лекарства. Накратко, прояви рефлекси, които се носят в гените и не се учат и в най-престижното училище за политика. “Коя е тази жена”, питаха с удивление зрителите на националните телевизии, гледайки миньона в акция.

Коя е? Родена в Ихтиман, кмет за втори мандат, съпруга, майка на две успели дъщери, че и млада баба на 2-годишната Дария. Винаги е била вярна на Ихтиман, а през 80-те живее като в шлагера на “Тангра” за малкия град, където какво да правиш, освен да се влюбиш. Следва педагогика в СУ, омъжва се рано и се прехвърля задочно след раждането на Беатриче. Малко по-късно на бял свят идва и Симона. Дипломира се, работи като учителка, преди да запретне ръкави за обществено-политическа дейност. Днес Беатриче е завършила висше в САЩ и работи в Страната на неограничените възможности. “Сега е в България, но заминава точно на 5 юли. Уви, най-важният за мене глас в урната няма да бъде пуснат”, споделя майката искрено. Симона живее и работи в 14-хилядния Ихтиман, грижи се за чаровното потомство в лицето на Дария. Съпругът Димитър Петков, преди няколко години мениджър на Лили Игнатова, е отдаден на бизнес. Пак той, главата на фамилията, въртял някога фурна, където бъдещата кметица месила по 100 хляба и козунаци на ден. В Ихтиман семейната тристайна панелка пустее, защото “цялата наша италианска фамилия се пренесе в къщата в Стамболово”. Къща, която Димитър Петков строи 20 години.

Кара служебна “Шкода Октавия”. Имала “Тойота” на свое име, но е продадена. Новите собственици обаче веднъж минали на червено и в общината веднага се получило разтревожено телефонно обаждане, че кметицата не спазва пътните знаци. А казват, че у нас гражданското общество спяло...

Чевръста, с дребна фигура, но подмината от семейната спортна жилка. Сестра й е световна шампионка по академично гребане, съпругът е биатлонист, завършил Спортната академия.

Светла, лъчезарна и винаги усмихната. Как го прави, не е ясно. Кметската й маса е залята с папки, папки, папки.

В библиотеката преобладават специализирани книги, но подканящо наднича и “Фауст” на Гьоте. Четенето е хобито й, времето - малко. Кабинета красят знамената на Ихтиман, на ЕС и на България, фамилни снимки, министатуетка на Дон Кихот, сувенир от Айфеловата кула, художествени пана, изтъкани от ихтиманци, и гордостта на кметицата - разцъфнала орхидея. Дипломи и грамоти - от НБУ за завършено училище за политици през 2004 г., от Българската асоциация на спортистите от малките селища, от фондация “Николай Добрев” за професионализъм и активна политическа дейност, от Съюза на общините за принос в децентрализацията. По ирония на съдбата отличената за децентрализация може би ще крепи занапред централната власт. “Ще остана на позициите, че силната местна власт прави и държавата силна”, казва тя.

Естествена в поведението. Как ще се впише в червените депутатски редици при успех на изборите, предстои да се види. Ако се съди по биографията, адаптацията ще мине без сътресения. Член на БСП - “откакто се помня”. По-точно, от 23-годишна възраст насам и без изкушения да пристане на друга партия. Ако се съди по настройката на характера й, може да има проблеми. Червените редици невинаги са кротки, спокойни и лишени от страсти. Петкова е решителна в действията си, но толерантна във възгледите. Ще успее ли да запълни пространството, освободено от Татяна Дончева и Евгения Живкова? Петкова не е човек, който подражава. Към двете дами, които придаваха характерност на БСП, се отнася с подчертано уважение: “Нямам задачата да ги сменя. Те имат своето присъствие в историята на нашата партия. Мисля, че ще продължат да работят, въпреки че няма да са в парламента”. Но не е съгласна с обвиненията, че листите са редени от приближен до Сергей Станишев кръг: “При нас имаше широко обсъждане, за да няма случайност в подбора”. Резултатът - в изборната нощ.

Таня ДЖОЕВА


iиииииии
20.06.2009 23:11:25
0
0

Итересна статия. Представят Петкова като светица! Пропускат някои дре ни подробности, като натример за дейността Петкова и на мъжа й във ВИС-2 и за какво той е бил уволнен от милицията. Как контролират стопанската дейност в района и ....?

boniсссссссссссссс
05.07.2009 10:07:19
0
0

Абе каква светица е тая селска кметица , явно много овчи мозък имат комунистите Кой беше по документи президент на ВИС2 кой рекетираше магазини преди нелегално сега легално Кой краде най много откаде има доходи Калитко - мъжът й да има палат да има скъпи коли и мн пари Сега и депутат ще стане само заради едно да не ги съдят и разследват защото всеки в града знае тез 2 физиономиии едната бодровска другата от Белица колко са ихтиманци и за какво са в града а именно да крадат и управляват мафиотски

CIGU-MIGU
07.07.2009 11:35:24
0
0

знаем я МАРГАРИТА ПЕТКОВА-ДЪЛБОКА ВОДА.

CIGU-MIGU
07.07.2009 11:36:01
0
0

знаем я МАРГАРИТА ПЕТКОВА-ДЪЛБОКА ВОДА.

пича
30.11.2010 21:18:43
0
0

крадлива белишка кучка

grajdanin ot ihtiman
29.06.2011 19:46:21
0
0

Г-жа Маргарита Петкова е човек с достойнство,изграден авторитет,начин на мислене и действия,само за похвала и възторг.Много хора могат да се учат от нея,Кмет с голямо К ,защото знае какво иска и как да го постигне с цената на всичко в името на своите съграждани.Г-жа Петкова има респект и омайно излъчване в всяко едно отношение,политик от класа,общителна умее да изслушва всеки, добър човек по душа.Колкото до крадците в този град това са Димитър Бонев,бивш кмет от гр. Ихтиман,Стоян Димитров бивш шеф на РПУ гр. Ихтиман и още много такива черни овце в стадото,както го пише в Библията. А що се отнася до Калитко до като беше шеф на ВИС-2 в града имаше ред ,спокойствие и сигурност,нямаше наркотици,проституция,кражби и т.н.Аз и моето семейство с двете си ръце ще гласуваме и на тези избори за г-жа Петкова защото съм сигурен в нея,имам и доверие ,че ще запази градът ни красив и спокоен.Желая й УСПЕХ...!

ioan
23.07.2011 05:16:32
0
0

Показателно, че е предложена от Кирил Добрев. Също криминална личност.

Адвокат Оташлийски
11.08.2011 11:43:08
0
0

С Маргито си крадем заедно от 2 мандата! Само че тя взима повечето а за нас, нейните подлоги, оставя малко! Ей затова съм недоволен! Едно време, при ВИС-2 беше лесно - нощем мъжа й троши магазини с мутрите, денем тя чевръсто със свинска походка, ходи та ги застрахова! Сега не стига че в кризата парите за крадене намаляха, ами някои и с ДАНС взеха да ни плашат! Хайде-де!!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола