На Балканите се слуша всякаква музика. Но само звуците на един духов оркестър могат да накарат да закипи кръвта на всеки балканец. Че даже и на всяко живо същество.
Жителите на Ботевград от три дни са в екстаз, тъй като имат възможност да се наслаждават на 12 духови оркестъра и 6 мажоретни състава от 12 града, които участват в иновативно културно събитие “Дефилир на духовата музика”. (От фр. defiler - дефилирам).

От понеделник площадът на Ботевград е препълнен с хора. Възрастни двойки с романтична наслада се любуват на ритми, които са слушали, когато са били млади и са танцували по парковите подиуми. Младежи се радват на мажоретни състави, които весело размятат къси поли и въртят бутони (бухалки). А децата просто цвърчат от радост и обикалят около фонтана на градчето.

“Различните общини се надпреварват да организират какви ли не фестивали на тиквата, на любениченото семе, на боба, на сливата. Ботевград също е известен с вишните, както и с хубавите самуни, които са правени едно време. Но ние решихме да съберем на едно място духовите оркестри”, споделя председателят на читалището в Ботевград Маргарита Кирова. Общината кандидатства и успява да спечели финансиране по оперативната програма “Регионално развитие”.

По-възрастните българи свързват Ботевград с понятието “бастион на комунизма” и място, където се правеха автобусите “Чавдар”. Марката носи името на партизанската бригада “Чавдар” с командир Добри Джуров, дългогодишен военен министър при Тодор Живков.
Градът, който се намира близо до Правец и е на 60 км от София, се оказа и люлка на духовата музика в България. Известният български композитор Дико Илиев започва да учи нотите именно в музикалното училище на 16-и Ловчански полк, който е бил базиран в града чак до 1964 г.

“Спомням си много добре, когато през 1983 г. проведохме един фестивал на духовата музика в Ботевград, как Дико Илиев вече полусляп дирижираше едновременно всички оркестри. Толкова беше величествено, че на човек кожата му настръхваше”, споделя Кирова. Тя е горда, че читалището  успява да издържа два духови оркестъра и няколко мажоретни състава. 120 деца от всякаква възраст са обхванати в това приятно занимание и най-малко два пъти в седмицата се събират да танцуват. Родителите внасят съвсем символични месечни вноски в читалището.

Дефилирът на духовата музика в Ботевград е и естествено продължение на традицията, свързана с провеждащия се през последните две десетилетия фестивал на духовата музика. Създаденият през 1964 г. младежки духов оркестър и мажоретен състав към народното читалище “Христо Ботев 1848” са едни от културните символи и негласната визитна картичка на Ботевград.

Ритмичната музика, излизаща от духовите инструменти, изпълваше три дни душите на жителите и гостите на Ботевград, но истинската наслада дойде от мажоретните състави. По-възрастни мъже се връщаха в младежките си години и си спомняха как за първи път са се влюбили в мажоретка от съседното училище. Естествено, любовта е била несподелена, но споменът - неизличим.

За първи път мажоретното изкуство идва у нас през 1978 г. във Велинград. Тогава градската управа успява да уговори партийните лидери да позволят на младите момичета да танцуват - с уговорката, че ще бъдат облечени в четнически униформи.
“Полите им пак са били къси, но не това е била причината за забраната, а защото е нещо непознато и западно”, разказва хореографът на мажоретките от Велинград Биляна Масларова. Дълги години тя се е занимавала с класически балет, но от 19 години учи младите велинградчанки на мажоретното изкуство.

Този вид танц е много популярен в цял свят, тъй като е уличен и е твърде приятен и лесен за възприемане от хората. “Има огромна разлика между маршовите мажоретки и мажоретките в САЩ, които махат с пухчета и подскачат на бейзболни мачове. При нас има истинска хореография и много естетика, а не просто шоу”, допълва Масларова. Според нея в България има огромно количество училища, читалища и самодейни организации, които искат да направят мажоретен състав, но им липсва едно от най-важните условия – духов оркестър. Двете неща вървят ръка за ръка. И ако една мажоретка може лесно да бъде облечена и обута в специален костюм, то инструментите и обучението на музикантите е твърде скъпо и дългосрочно, поясняват специалистите.
 Всички млади ботевтрадчани и гости на града ще имат възможност да покажат своите таланти с участието си във фото- и видеоконкурса “Дефилирът в моя мобилен апарат”. Отличените творби ще бъдат част от пътуваща изложба, която ще бъде експонирана в залите на общината и във всичките 13 населени места на община Ботевград, а също така ще бъдат популяризирани и чрез сайта на общината.
Догодина през май се очаква второ поредно издание на Дефилира на духовата музика


Мнение
04.10.2012 12:12:56
0
0

Френската дума е defiler - дефилирам и се чете "дефиле" с ударение на края на думата, както подобава на френска дума. Откъде се излюпи думата "дефилир" и защо не се използува получилата широко разпространение дума "парад" - "парад на духовата музика" ?! Г-да от общинската управа на Ботевград, какво ще кажете?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола