България има по-стабилна защита срещу слънчевите изригвания в сравнение със страни като Канада и Русия, в които се наблюдава Северното сияние. Затова за нас няма опасност от проблеми в електро- и радиопреносните мрежи по време на подобен феномен.
Това съобщи вчера пред "Труд" проф. д.т.н. инж. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Потърсихме експерта заради появилата се истерия у нас, след като на 15 септември т. г. НАСА разпространи съобщение за предстоящо много силно слънчево изригване в близките дни.
"Важно е да се знае, че Земята има надежден щит срещу слънчевите ерупции (б. р. - изригвания), изграден от магнитното поле (или т. нар. магнитосфера). А по принцип изригванията на Слънцето не са директно насочени към Земята, а към Юпитер или Марс, в случая през тези дни те са към Марс", обясни професорът. Той добави, че както краткосрочната, така и дългосрочната прогноза не говорят за по-висока слънчева активност, а точно обратното - за по-ниска. В миналите наблюдавани периоди Слънцето е било много "по-развълнувано".
"Създали сме център за мониторинг, в който получаваме информация от близо 10 източника, като НАСА и центрове в Русия, Китай, Белгия", каза проф. Гецов. "Спокойна" и със зелен цвят е тридневната прогноза за геомагнитното поле до идния вторник.
"Единственото, което могат да направят болните хора в дните със слънчеви изригвания, е да си пият лекарствата", посъветва и д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести от "Пирогов". Той поясни, че няма повече пациенти заради феномена.

mnjiuhygtfrde
21.09.2012 18:14:57
0
1

То у нас какво ли може да проникне-ни кризата,ни слънчевото изригване,ни демокрацията-там дет ГЕРБ вирее стръкче не никне :(РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола