Заради кризата в Гърция от 2010 г. насам около 6000 предприятия, основно от региона на Солун, са се преместили да работят в България. Това съобщи на пресконференция в София вчера кметът на Солун Янис Бутарис.

Основните фактори, който привличат гръцките компании у нас, са ниските данъци и заплати, по-опростеното данъчно законодателство и стабилната валута. Пред гръцките фирми има риск страната да излезе от еврозоната и да върне драхмата в обращение, което ще доведе до инфлация и сериозни финансови загуби. В същото време в България няма дори и слухове, че някой ще помръдне фиксирания курс на лева към еврото.

Миграцията на гръцкия бизнес у нас не датира от вчера, но данните за преместените фирми са доста противоречиви. Според правно-информационната система “Дакси” през последните 3 години у нас са регистрирани 5345 фирми, които са изцяло гръцки или имат гръцки капитал. Повечето от тях са в Благоевград, Петрич, Хасково и Свиленград. Обикновено става дума за малки семейни фирми с предмет на дейност търговия, транспортни услуги, производство на текстил и мебели.

В същото време огласен в началото на юли анализ на Националната агенция по приходите показа, че само 2199 фирми с гръцка собственост са подали декларации за облагане с корпоративен данък за 2011 г.

Не е известен пример и за нито една голяма гръцка компания, която през последните години да се е преместила в България. Международните медии често дават за пример производителя на облекло “Стаф Джинс”, който шие облекла в град Раковски и дава работа на 800 души, но компанията е започнала бизнеса си у нас още през 1999 г.

Според кмета на Солун двете съседни държави имат редица възможности за сътрудничество, особено в областта на туризма и винопроизводството.

Догодина Гърция ще отбележи 1150 години от началото на просветителската дейност на солунските братя Кирил и Методий, като кметството на Солун планира научна конференция и изложба за градовете, които те са посетили. “Затова разчитаме на съдействие и от българска страна”, посочи още кметът на Солун.


Тодор
21.09.2012 07:27:42
0
0

Как няма да идват в БГ ,като плащат на работниците по 200лв. .По-малко дори и от мин.работна заплата ,но си траят работниците за да не ги изгонят от работа.

nqma zna`enie
21.09.2012 07:33:36
0
0

"Догодина Гърция ще отбележи 1150 години от началото на просветителската дейност на солунските братя Кирил и Методий, като кметството на Солун планира научна конференция и изложба за градовете, които те са посетили. “Затова разчитаме на съдействие и от българска страна”, посочи още кметът на Солун." Колко ефимистични. За тях са Солунските братя, а за нас славянски... Ако престанем да патриотарстваме и признаем пред себе си, че братята са гърци, може и да дадем добър пример на Македония!

тото
21.09.2012 10:38:03
0
0

.."от 2010 г. насам около 6000 предприятия, основно от региона на Солун, са се преместили да работят в България"...хехехехехе.....Възможно ли е това?! Има 400 000 нови безработни от 2009 г. насам.....

!!!!!
21.09.2012 14:12:15
0
0

"6000 гръцки ПЕРАЧНИЦИ НА ПАРИ у нас" Вече и заглавията бъркате :)РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола