Много граждани се събраха в столичния храм "Свети Седмочисленици" да се поклонят пред паметта на видния писател и историк Вера Мутафчиева.

Цветя поднесоха президентът Георги Първанов, министърът на образованието Даниел Вълчев, екс-президентът Желю Желев /1990-1997/, независимият депутат Мария Капон, както и дейци на културата. Между тях бе и Людмил Стайков, режисьорът на филма "Хан Аспарух", който е по сценарий на Вера Мутафчиева.

Акад. Вера Мутафчиева (1929-2009) е виден български историк-османист, писател и публицист. Член е на Българската академия на науките. През 1951 г. завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" след защита на дисертацията й - "Феодалната рента в Османската империя XV-XVI век".

В периода 1951-1955 е асистент в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В БАН от 1979 до 1993 г. е старши научен сътрудник първа степен в областта на литературата.

Бележитата историчка е позната на масовата публика най-вече с художествените си произведения. Тя е автор на "Книга за Софроний", "Случаят Джем", "Летопис на смутното време", "Аз, Анна Комнина", "Предречено от Пагане", "Бивалици" и много други.

Вера Мутафчиева е сценарист на най-гледания български филм - "Хан Аспарух" и получава за него през 1982 година "Златна роза".

Носителка е още на множество литературни награди в България и чужбина.

Днес от 18.00 ч. в кино "Одеон" ще бъде показан филмът по неин сценарий "Непълнолетие" /1981/.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола