Прокуратурата и полицията във Велико Търново не откриха доказателства за организирана престъпна банда при крупната имотна афера "Чапанов", която остави 70 семейства без дом.

Въпреки уверенията на вътрешния министър Цветан Цветанов, главния прокурор Борис Велчев и редица депутати, че се ангажират лично с разнищването на скандалния случай, строителният предприемач Христо Чапанов ще бъде пратен на съд само по обвинение за измама. Това съобщиха пред "Труд" потърпевши новодомци, които години наред ходят по мъките с надежда да си върнат вложените общо 1,5 млн. лв. в недостроните жилища.

На свобода

В момента Чапанов е на свобода. Той бе пуснат от ареста срещу 10 000 лв. гаранция. Понеже не успял да събере парите и да я плати, пак излезе от килията, но под "домашен арест".

Скандалът с имотната афера гръмна преди две години и тогава обвиняем беше единствено Чапанов. Делото срещу него бе в районната прокуратура, тъй като 56-годишният предприемач бе подведен под отговорност за обикновена измама.
Потърпевшите Росица Киселкова, Стефка Марчева и още 12 души обаче с жалби настояваха кръгът на разследването да се разшири и прокурорите да подхванат цялата фамилия Чапанов - жената на бизнесмена Сийка и доведеният му син Боян Колев.
Тогава Окръжната прокуратурата образува дело и срещу тях за участие в организирана престъпна група за имотни измами. През ноември м.г. обаче го прекрати заради липса на доказателства.

Решението веднага бе атакувано пред Апелативния съд. Податели на жалбата бяха отново 14-те измамени чрез фирмата на Чапанов "Агропродукция". Несполучилите новодомци се оплакаха и че не се разследва и къде са се изпарили платените 1,5 млн. лв. за недовършената кооперация на ул. "Борис Богданов" в града.
В отговор на 25 януари т. г. Апелативният съд остро разкритикува действията на Окръжната прокуратура по аферата "Чапанов" заради повърхностна работа. Съдиите Милчо Ванев, Румян Жеков и Илия Тошев отмениха всички предишни постановления на Окръжния съд и на Окръжната прокуратура, с които бе прекратено делото за организирана престъпна група. И разследването срещу цялото семейство Чапанови тръгна отначало.

Осем месеца по-късно историята се повтаря. След поредното разследване се оказа, че на съд ще бъде пратен единствено Христо Чапанов. Той ще отговаря по обвинение за измама в особено големи размери и злоупотреба с доверие на клиенти. Обвинителният акт ще бъде внесен в съда до няколко дни.

Установено е, че като собственик на капитала на "Агропродукция", предприемачът теглил банкови кредити в размер на 3 542 920 лв.

Потънали 1,5 млн. лв.

Според експертизите в строителството на многострадалния блок в старата столица са вложени едва 2 036 558 лв. Никой обаче не иска да проучи къде са останалите 1 503 361 лв., въпреки че Чапанов е продал апартаментите, които така и не достроил, оплакват се излъганите. Не се прави проверка и какви транзакции са извършвали Христо Чапанов, Сийка и Боян Колев от името на "Агропродукция".

В същото време Чапанов имал личен кредит от 38 000 евро, но не било проверено с какви пари банковият заем е погасен. През разследвания период 2005-2009 година, когато уж вдигал строежа в Търново, Чапанов не е декларирал пред данъчните власти нито лев лични доходи. Но купил имот за близо 100 000 лева.

Не е ясно дали не става въпрос за симулация при тегленето на банков кредит за строителство, защото към този момент от кандидатите за нов дом са били събрани достатъчно пари за построяване и завършване.

Заради това съдът нареди на прокуратурата да проследи реалното движение на огромния банков целеви кредит към сметките на строителя "Агропродукция".

"На практика като купувачи на бъдещи жилища сме измамени, като далаверата е осъществена чрез източването на собствената фирма на Чапанов, в която са налети 3,5 млн. лв. банков кредит", обясняват порочната схема потърпевшите новодомци. Те са категорични, че по време на шумното разследване не е разплетена и друга машинация. "Въпросното строително дружество е с натрупани огромни загуби до 2009 г. Само през 2005 г. е регистрирало печалба от 1993 лв. В такъв случай фамилия Чапанови са действали в предварителен престъпен сговор за обсебване на 1,5 млн.лв., но това вече потъва в папките", негодуват измамените.

Криел парите в бидони?

Пожарникарят Кирил Кирилов, който е сред ужилените, твърди в свое писмо до институциите: "В цялата наша драма има и 10 скандални служители от различни институции, които са подписали документите за обекта. Парите за блока, събрани от ужилените семейства, вероятно са скрити в землището на село Гъбене, заровени в бидони". В сигнала се казва още, че Чапанов е с издадено медицинско свидетелство за 93%инвалидност и шофира тъмнозелена "Лада Нива" с регистрационен номер ЕВ 9238 АА. С возилото обикалял из селата Шемшево, Керека и град Дряново.

"Има вероятност парите да са също в този район. Институциите - съд, прокуратура и полиция работят вече 5 г. и все още никой не може да докаже престъпните действия и измамата, която е зачернила десетки, от които има и починали", категорични са ужилените.


топчо
03.09.2012 08:39:56
0
0

е той чапанов явно се учи от другите фараони красимир кандиларов и петко петков-келемето.от булмекс-що не пишете за тях те малко ли пари завлякоха към 4млн.лева или те са си платили за спокойствието.

Костов
03.09.2012 19:29:04
0
0

Що не се съберат всички "ужилени" от Чапанов и да му хвърлят такъв бой, че 93% инвалидност да му е малко!? До кога трябва да се разчита на правосъдие, което не съществува?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола