ДЕЙВИД ХАРИС

Повече от месец мина от терористичната атака на летището в Бургас, при която бяха убити петима израелци и един българин. Като много други хора по света и аз никога няма да забравя този ден.

Сърцето ми ме отведе веднага към израелците, които са мечтаели да почиват в България. Те бяха атакувани по една проста причина - защото са израелци. В налудничавия мозък на организаторите на атентата това е достатъчно условиe да бъдат изпратени в отвъдното.

Но в същия момент се разтревожих и за българите. Защото загина и български гражданин. Дори само това е трагедия. Гостоприемството на България бе използвано от хора, целящи създаване на хаос.

Познавам България добре. Посещавал съм страната ви много пъти след историческата промяна от 1989 г. Оценявам по достойнство българския пример за толерантност и взаимно уважение. Той беше демонстриран в миналото със защитата на еврейската общност по време на Втората световна война, макар че страната беше съюзник на Третия райх, а днес - със своето плуралистично общество, включващо православни християни, мюсюлмани и евреи.

Оценявам високо и ролята на България в Близкия изток - един истински приятел както на Израел, така и на много арабски държави. Това прави България важна, един глас на разума при търсенето на мир и съжителство в размирен регион.

Но нещо се промени на 18 юли. Тези, които замислиха и осъществиха атентата, може и да са имали за мишена израелските граждани, но те нападнаха и българите. Всъщност с извършването на смъртоносния бомбен атентат на българска земя те обявиха България за мишена.

Защо го направиха?
Вероятно за да повлияят върху суверенното право на България да избира своите приятели.

С други думи - ако Израел е сред приятелите на България и тя продължава да оказва гостоприемство на израелските туристи, то тогава страната се превръща в мишена за терористите.

Някои може да кажат: “Тогава да зарежем приятелството с Израел и да затворим вратите си за неговите туристи!” Това, разбира се, ще е в противоречие с основните демократични ценности, защитавани от България, и отстъпва вземането на решения на изпълнени с омраза хора отвън. И би представлявало огъване пред очевиден шантаж, който може да бъде приложен и по други въпроси и поводи.

Пътят напред няма да е лесен. Освен че трябва да се грижат за предотвратяването на потенциални бъдещи подобни атаки, българските власти трябва да се постараят да открият иглата в купата сено - кой стои зад атентата в Бургас. Това може да не се окаже лесна задача за България. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че това може да отнеме години, въпреки че опитът на приятелски държави, най-вече на САЩ, Великобритания и Израел, може да ускори процеса.

Но има и друг належащ проблем. Израел е убеден, че зад атентата от 18 юли стоят Иран и “Хизбула”. “Със сигурност знаем, че Иран и “Хизбула” са замесени”, заяви представител на държавата Израел.

Вашингтон принципно подкрепи тази позиция. Представител на Държавния департамент подчерта: “Атаката твърде много напомня действията на “Хизбула” по-рано тази година”.
Ако наистина “Хизбула” или Иран са замесени, което изглежда вероятно, то България ще бъде изправена пред сериозно предизвикателство.

Спомнете си Аржентина. Тя беше сцена на терористичен акт срещу израелски обект през 1994 г., при който загинаха 85 аржентинци.

Аржентина си мислеше, че е далече от Близкия изток. Но се оказа, че това не е така, че суверенитетът  е нарушен, че са избити нейни поданици. Тя поиска от Интерпол да издаде “червени бюлетини” за издирване и арест на петима иранци, включително сегашния министър на отбраната, както и на човек от “Хизбула” за атентата през 1994 г. Буенос Айрес разбра, че постигането на справедливост ще е

дълъг и труден
 процес

 като се има предвид природата на противника.
Някой може да каже, че е рано за такава дискусия, тъй като терористите зад атентата в Бургас още не са идентифицирани. Но има неща, които натежават във всяко едно разследване.

Има и нещо друго. Ако бъде доказано, че “Хизбула” е замесена, ще се обърне ли България към партньорите си в Европейския съюз с искане тази група да бъде включена най-накрая в списъка с терористични организации на ЕС? Тогава страната ще попадне в центъра на изключително важен дебат с останалите си 26 партньори в съюза.
България, която аз познавам, ще направи правилния избор - да доведе докрай разследването на атентата, независимо къде ще отведе то. България трябва да знае, че приятелите , които разбират високите залози в случая, винаги ще бъдат солидарни с нея.
---------------------------------
 Авторът е изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, носител е на ордена "Мадарски конник". Статията е предоставена специално за “Труд”, заглавието е на редакцията.


касандра
22.08.2012 23:00:13
0
0

При такива "приятели"като автора,врагове не ни трябват...

hans
23.08.2012 06:13:36
0
0

ATENTATA PKAZA ANARHIATA NA BULGARSKOTO MVR.EVREIT SA SPASENI OT INTELEKTUALNIA ELIT NA BULGARIA A NE OT NARODA

nisto podobno
23.08.2012 12:21:32
0
0

Gospodin Haris, njama nuzhda da seete strah sred bylgarite. A pyk i dyrzhavnite sluzhbi ste si svyrshat rabotata. Po-dobre da njama namesi ot vyn - prijateli ili ne, tova e bozha rabota. Dnes prijatel, utre ne se znae. Do hans: Vie ne ste pravilno informiran, gospodine. Tochno bylgarskija narod - predstavitelite na semedelskata i rabotnicheskata partija sa glasuvali v parlamenta , pri nas narodnoto sybranie, protiv ekstradirane ili presledvane na bylgarski evrei v Germanija - v resultat na koeto "syjuznizite"germanzi ne sa posmjali da pipnat nito edin. Po-vazhno e bilo sa germanzite da sekat bylgarskite gori i da gi prastat na fronta saedno s hranitelni produkti ot Bylgarija - sirene, kashkaval, ,mljako i kouzhussi. Satova i partisanite sa bili neobhodimi - da im poprechat na germanskite vlakove sa Istochnija front. Sa kakvi intelektualzi mi govorite vie? Te sa se krieli v mishi dupki togava, a sega se pishat prijateli na anglosaksonski i grugi razni tjam podobni...

"България е мишена, но има приятели"
23.08.2012 15:56:42
0
0

От такива "приятели" като вас досега сме получили само "приятелски огън" и разруха!!!!!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола