Кой подписа договорите с ТЕЦ "Марица Изток" и кой е виновен за драстичното повишаване на цената на електричеството? Тази актуална тема скара в студиото на бТВ общинските съветници Владимир Каролев от НДСВ и Атанас Атанасов от ДСБ, а в сутрешния блок на Нова тв председателят на сдружението „Гражданска лига" Стефан Гамизов сподели своята версия за увеличението.

Скокът на цената на електроенергията с 13 на сто за бита и 16 % за промишлеността доведе до взаимни нападки между управляващи и опозиция. Първо лидерът на ДСБ Иван Костов упрекна премиера, че носи отговорността за високите цени. След това обаче на специална пресконференция енергийният министър Делян Добрев контраатакува с обвинение, че в договорите, подписани за двата ТЕЦ-а по времето на управлението на Костов, няма нито една клауза, която да защитава държавата. Преди размяната на реплики между ГЕРБ и ДСБ, темата предизвика сериозна полемика между управляващите и социалистите, които се обвиняваха взаимно за шоковия скок на електроенергията.

"Странно е, че точно лидерът на ДСБ Иван Костов повдига въпроса за цената на тока", възмути се в ефира на bTV общинският съветник Владимир Карлолев.

„Аз признавам, че Костов направи реформите. Но не може да се прави на безгрешен, като някакъв Цезар и всички други да са виновни. Тук е виновен той - за тези два договора с ТЕЦ "Марица Изток"", категоричен беше Каролев.

"Двете "Марици" имат над 1000 мегавата, около 6000 мегавата в момента е системата. Странното е, че г-н Костов повдигна този проблем. Съгласен съм, че не основната част от увеличението на цената е резултат на Мариците, но и Костов има голяма вина. НДСВ направи нарочна пресконференция още преди изборите 2001 г. с молба да не се подписват тези договори за цената на тока", припомни Каролев.

"През юни 2001 г. Иван Костов подписа договори за 15 години. Обвърза държавата с две фирми. Трябва да купуваме ток на много високи цени в продължение на толкова дълго време", заяви общинският съветник от НДСВ.

Каролев припомни, че НДСВ е била против договорите и е изразила позицията си още през 2001 г. Въпросните договори са влезли в сила през 2011 г. заради голямо забавяне от страна на фирмите.

Владимир Каролев подчерта, че вина имат и предишното, и сегашното правителство, тъй като през последните пет години цената на тока не е увеличавана: "Това трябваше да стане плавно, а не изведнъж с 13 на сто". Според него голямото увеличение идва и заради основните договори за зелена енергия, подписани в средата на 2010 г., от отстранения директор на НЕК.

Само около 1 % от последното увеличение на цената на тока се дължи на договорите за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, защити съпартиеца си общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

"Увеличението на тока е своеобразен данък разхищение, защото трябва да платим големите дългове на НЕК", каза Атанасов. Според него става дума за взети кредити от "Париба" и пари от Брюксел за така наречения „гьол".

Според Атанасов премиерът е искал да строи АЕЦ „Белене", но не е успял да намери кой да плати проекта. А целта била да бъдат откраднати 1/3 от парите.

Той нарече увеличението на цената на тока директен удар върху националната сигурност.

Атанасов коментира, че скокът ще се отрази убийствено на индустрията и цялото потребление в страната, на фона на замразените доходи, и непрекъснато повишаващите се цени. Според него "истината е, че премиерът Бойко Борисов бяга от отговорност, прехвърляйки вината върху други".

Стефан Гамизов за "енергийната мафия"и Иван Костов

Вчера с удивление прочетох как спокойно Иван Костов използва термина „енергийна мафия", възмути се в студиото на Нова тв енергийният експерт Стефан Гамизов. Преди време и Георги Първанов в едно интервю яростно отричаше наличието на олигарси и енергийна мафия, но те са факт, припомни председател на сдружението „Гражданска лига".

Той отказа да назове имената на хората, които според него действат като мафиоти в енергетиката, но коментира, че те са добре описани в един от докладите на "Уикилийкс". Гамизов не скри, че работи като консултант на японска компания, заела се с рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 2".

Има ужасяващи неща, които висят върху компонентите на цената на електричеството. Например договорът с ТЕЦ „Марица-Изток 1" е потресаващ. Бе показан вчера от министъра на икономиката.

Това е една офшорна компания, регистрирана в американския щат Делауеър, на която правителството на Иван Костов даде в някакъв странен конкурс разрешение да строи ТЕЦ. Това стана през 1999 г. Същата вечер представителите на тази компания предложиха да я продадат на японската компания, която консултирах, за 80 милиона долара. Това е абсолютно корупционен пример за създаване на нещо изкуствено и бърза препродажба. След това се появи нова американска компания, която няма да коментирам. Уж строителството щеше да струва 500 млн долара, след това стана 600 милиона и така стигна до 1,2 млрд долара. Това товари цената на тока с пъти.

Нормалната цена на тока бе 85 лв на мегават час, но достигна миналата година до 130 лв за мегават час! От Костовото правителство насам нито едно не защити обществения интерес. През целия този период бяхме терирозирани да си затваряме устата и да не казваме тези неща. 10 години трябваше да навеждаме глави, защото не давахме рушвети и спазвахме закона, категоричен е Гамизов. Всичко друго е форма на политическа корупция. Да, имам интерес в този бизнес, но той е да се прави всичко законно и да се постига по-евтина електроенергия. Време е нашите приятели американците да започнат да разследват сделката за ТЕЦ Марица-Изток.

Разговорът за сегашната висока цена на тока е ясен - нещата са се случили още преди 10 години. Тези неща са били покровителствани не само от политици, но и от ДАНС, смята Гамизов. Според него смяната на Трайчо Трайчов като министър била много правилна.


potresen
10.07.2012 12:32:54
0
0

ZASHTO STE SI ZATVARIALI USTATA,SLED KATO NE STE DAVALI RUSHVETI I STE SPAZVALI ZAKONA,"NEZAVISIM" EKSPERT G-N GARNIZOV?

erol
10.07.2012 12:45:45
0
0

Костов става все по нахален,естествено че за част от увеличението на тока той е виновен с тези откровено неизгодни договори които е подписал за ТЕЦ Марица,да им плащаме скъпия ток,а за другата част от увеличението са виновни лобисти,депутати и енергийната мафия у нас,която благодарение на Иво Прокопиев,успя да прокара в народното събрание цени за зелена енергия от 800 лева за мегават и то за 25 години напред и сега ние като балъци ще трябва да им плащаме огромните сигурни печалби,това е направо скандално и трябва да се намери начин тези договори да бъдат развалени.

българин
10.07.2012 12:49:20
0
0

Владко кречеталото и лаладжията или по-точно Каролев - балалайката гледа все повече да се отърка около властта и ГЕРБ, та дано някой го вземе в следащото управление. Щото много огладня Владко, пък и вече никой не му обръща внимание на лакърдиите. Затова сега ближе и маже гербчетата. . Ама си е просто една отвратна воня- каролевска.

zoro
10.07.2012 17:13:09
0
0

Няма спор, че частта от увеличението на цената се формира от ТЕЦ-МАРИЦА Изток-3(ЕНЛ) иТЕЦ-МАРИЦА-Изток-1нова(AES), поради лобистките договори, подписани от Костов. Но само това формира това увеличение. Другата част е от спиране на АЕЦ Белене и неустойките, които ще се плащат, а трябва акумулиране на средства, както и некомпетентното управление на Енергетиката от ГЕРБ. Не може директор на АЕЦ -Козлодуй да е завършил за двигатели. Не може шефът на борда на АЕЦ Козлодуй и другите държавни структури да е завършил нещо дето казва как се размножават белите орли и Енергетиката да не стане в колапс. А пък министърчето на енергетиката какво да кажем за него. Изцепи се с Иван Костов, че $200 млрд. печалба от АЕЦ "БЕЛЕНЕ" могат да се получат ЗА 60 години, ако цената била 19 цента. Ами, че тя ще стане много повече, защото за последните 12 години се повиши 6 пъти, а въглеродните емисии тепърва ще я вдигат.

факта
10.07.2012 18:23:23
0
0

Простичко предложение. С икономисаните от АЕЦ Беляне милиарди държавата да монтира на всеки покрив на частна къща и жилищен блок фотоволтаични инсталации. Отопляване и охлаждане ще става с климатици и няма да се произвеждат вредни емисии. До изплащането им една част от произведената електрическа енергия, примерно 50%, да се изплащат от съответното енергийно дружество на държавата за възстановяване на направената инвестиция другите 50% да покриват разходите на живущите разликата да се доплаща или изплаща. Като се изплати инвестицията на държавата фотоволтаичните инсталации да си останат собственост на живущите. Електрическата енергия ог АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ да е за промишлеността и за износ. Топлата вода от ТЕЦ да е за държавните сгради-министерства, болници, детски градини и т. н. за утопление и топла вода. Така ще има и по-малко топлопроводи за подмяна и поддръжка. Вярвам, че това удовлетворява целокупния български народ барабар с всички партии и движения.

az
10.07.2012 19:26:57
0
0

Този какъв се води? Авторитет по какво е, собствено? С какво е допринесъл за просперитета на България, че раздава акъли? Какви кса му заслугите? Моля някой да ми обясни!

Петър Нанков
10.07.2012 20:00:50
0
0

Каролев очевидно се изказа неподготвен като икономист, а се изяви като политик. Ето някои данни за увеличението на цените на тока от 1 юли: АЕЦ - 0%, Марица изток 2 - 1.5%, Марица изток 3 - 0%, Марица изток 1 - 0%, забележете МАРИЦА 3 на КОВАЧКИ - 27.7%, Бобов дол на КОВАЧКИ - 28.5% ... Та за какво говори Каролев и какво премълчава (не ми иска да мисля, че прикрива).

Й. Николов
10.07.2012 20:17:36
0
0

Приемам за правилен коментара на П. Нанков. Смятам Каролев за добър икономист, въпреки някои политически залитания. Но не е съвсем компетентен по енергийни въпроси и допуска грешки. Забелязах ги, защото имам определени познания в тази сфера. Но и съвсем обикновен гражданин знае за промените в последните години. Другият пък нека се занимава с полиция, досиета и т.н. без да навлиза в тъмната му енергетика.

гост
10.03.2013 19:53:23
0
0

A koй продаде ЕРП на тез серсеми,сегашните,и Каролев им бе консултант и той се облажи,серсема,а сега се прави на ощипана мома,да го...

beli I debeli
29.04.2013 07:06:10
0
0

Revete Chervendalesti Chervenobuzesti Cherveni Chorapchii komunalizma si otiva naritaha vi v cel svet!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола