Божидар Джамбазов е ключов играч в Софийската градска прокуратура. Макар че не обича шумния пиар стил, възприет от някои от колегите му и остава в сянка. От 2006 г. той е заместник градски прокурор. Преди това името му нашумя покрай делата от аферата "Топлофикация" срещу бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров, сдобил се с прякора Топлото.

Сега "специалност" на Джамбазов са делата за злоупотреби и източване на еврофондовете.

Битката за апелативен обвинител

В момента той е един от претендентите за апелативен прокурор на София. През март Висшият съдебен съвет не успя да избере никого на поста и на практика бламира главния прокурор Борис Велчев, който застана зад кандидатурата на Джамбазов. "Омерзен съм. Такова пошло и страхливо поведение не съм очаквал." С тези думи Велчев си тръгна от заседанието на съвета тогава. Реакцията му бе предизвикана от фронта против Джамбазов, отворен от Нестор Несторов. В момента Несторов е член на ВСС, но в периода 1992-2001 г. оглавяваше Софийската градска прокуратура и с името му се свързва не един скандал.

"Дали няма да издигнем на по-високо ниво пропуските, за които частична отговорност носи и Джамбазов като част от ръководството на СГП. Останаха неосветлени и някои негови подозрителни контакти, за които пресата писа", заяви Несторов. Той визираше случай от 2006 г., когато телефонът и адресът на Джамбазов бяха открити в тефтерчето на заловен разпространител на детско порно. Несторов обаче не зададе въпросите си, докато Джамбазов беше още в залата и можеше да го чуе и да отговори. Направи го в негово отсъствие и така подсили усещането, че се разиграва сценарий.

Вероятно ако беше попитан от членовете на ВСС, Джамбазов щеше да повтори отговора си от 2006-а. Тогава обясни, че познава бегло задържания, но не знае как адресът му е попаднал в записките му. "Да го поканим обратно в залата, за да зададете ужасяващите въпроси, които имате, и да получим отговори, които да задоволят високата нравственост на г-н Несторов", избухна Велчев. Несторов не пожела.

Съпротивата във ВСС обаче не отказа Джамбазов от състезанието и той подаде документи и за втория конкурс за шеф на апелативната прокуратура. Развръзката предстои преди края на лятото. Той твърди, че изтупването от праха на случая с телефона му в тефтерчето на задържания не го е впечатлило особено. Все пак обяснява, че е неприятно да се правят изказвания, които не почиват на факти. "Но всеки сам преценява поведението си. Не съм съдник на никого", заключава обвинителят.
По думите му, а и според концепцията му, представена вече пред ВСС, мотив да се кандидатира за апелативен обвинител е мнението му, че има опит, който може да помогне за развитието на прокуратурата. Смята, че тази инстанция трябва да е по-активна, но да не губи баланса между контрола върху по-долните прокуратури и помощта, която може да им даде.

Категоричен е обаче, че и за контрола трябва да се носи отговорност - ако някой висш прокурор иска нещо, трябва да го даде като писмени указания, които да останат в кориците на разследването, а не да се разпорежда устно. А свободата трябва да се отвоюва. Иначе прокурорите влизат в традиционния формализъм.

Сагата "Топлофикация"

Засега нито едно от делата от поредицата "Топлофикация" не е приключило окончателно, за да стане ясно дали Джамбазов си е свършил добре работата.
Преди дни Софийският апелативен съд отмени 14-годишната присъда на Димитров, прочетена от Георги Колев, докато бе в Софийския градски съд. Сега Колев оглавява Върховния административен съд. Димитров има 3-годишна присъда на първа инстанция. Днес е поредното заседание на процеса за пране на пари, от които се нароиха и другите дела.

Процесът за валутни престъпления срещу бившия шеф на "Топлофикация" пък бе на прага на окончателната присъда, когато бе върнат на прокуратурата заради пропуски в разследването и на практика тръгна отначало.

Джамбазов не е оптимист, че окончателните присъди ще са скоро. "Поне 5 години ще минат още. Когато приключат делата, ще правим равносметката", казва прокурорът.
Докато още течеше мегаразследването "Топлофикация", обвинителят понесе критики, защото отиде на крака в кабинета на тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров, за да го разпита, вместо да го призове в прокуратурата, каквато е обичайната практика.

Другите дела

Друго знаково дело, наблюдавано от Джамбазов, е за източването на "Кремиковци". И по него има присъда, която не е в сила - 9 години затвор за бившия шеф на комбината Александър Томов. Краят на това дело също не се вижда. Макар и присъдата да бе произнесена още през януари 2011 г., делото още не може да се придвижи нагоре по инстанциите. Причината е, че съдия Мариян Марков не е написал мотивите, които са неразделна част от присъдата.

Като се връща в началото на кариерата си, Джамбазов си спомня, че първо професионалният му интерес е бил привлечен от делата срещу личността - убийства, изнасилвания, катастрофи. После обаче му се наложило да работи по голямо икономическо дело - прането на пари срещу Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Амигоса (през януари т.г. то приключи с окончателна присъда от 3 години затвор за Амигоса - б. а.). И така открил чара на този тип дела, които са много по-трудни. "Когато някой е застрелян, не може да се твърди, че не е убит. Докато за една сделка могат да направят и десет интерпретации. Освен това трябва да намериш баланса между икономическата свобода и престъплението", разсъждава той. И твърди, че присъдата от 3 години за Амигоса е успех. При това делото било от малкото, в които в съдебната фаза свидетелите са говорили повече и така е събрана по-богата информация, отколкото по време на разследването.

Оневиняването на Цветанов

На Джамбазов беше поверена и проверката срещу вътрешния министър Цветан Цветанов за незаконно огласяване на подслушаните разговори на лекарите в Горна Оряховица. Разследването за смъртта на бебето още се точи. Но Цветанов бързо беше оневинен, а Джамбазов се прочу с пространните си аргументи в защита на правото на вътрешния министър да разгласява от парламентарната трибуна иначе защитените от закона данни, събрани със СРС.

От постановлението на зам. градския прокурор излизаше, че разрешението на наблюдаващия обвинител министърът да рецитира СРС в парламента в края на 2010 г. е насочено към укрепване на законността в държавата.

Така Цветанов се отърва от разследване за използване на информация, събрана със СРС извън предназначението за опазване на националната сигурност или за наказателно производство.

На упрека, че с постановлението си просто е угодил на управляващите и е изпълнил политическа поръчка, Джамбазов отговаря: "Знам как изглежда, знам какво беше общественото настроение. Постарах се максимално ясно да изложа аргументите си в постановлението, което е публично." Според него това е тежестта на прокурорската работа - да работиш само с фактите, независимо от обществените нагласи и мнението ти като гражданин.

Покрай темата за СРС прокурорът обяснява, че не им е фен и рядко прибягва до тях. Според него те са нож с две остриета, тъй като разследващите лесно се подхлъзват, че данните, събрани с тях, са достатъчни и не търсят други доказателства. Джамбазов твърди, че колкото и ограничен да изглежда законовият инструментариум за доказване на престъпленията, той всъщност е доста богат.

Важното е още когато започва разследването, да се напипа точният проблем.
Има и случай, когато без СРС не може. Като например корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията от градския съд Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Джамбазов го пое на пожар след скандала "Абсолютен престъпник" с другия зам. градски прокурор Роман Василев.

Още не е ясно дали държавното обвинение ще успее да докаже тезата си и по този процес в съда. Делото още е пред първата инстанция.

"Няма нищо страшно понякога да чуеш и оправдателна присъда", твърди прокурорът. Другото означава, че залагаш само на сигурното и бягаш от сложните дела.


Nikola
25.06.2012 03:58:14
0
0

Vsi4kite sa mrysni i korumpirani kopeldaci,no ne znaqt 4e edin den decata im 6te stradat i zaradi tqh.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола