Услугата "ол инклузив" (всичко включено в цената) да се предлага само в хотели с 4 или 5 звезди. Това предложи вчера шефът на Асоциацията за безопасност на храните Йордан Войнов. Ведомството вече внесло предложение за необходимата поправка в наредба на министерството на икономиката.

В момента оферти за почивка “ол инклузив” предлагат почти всички тризвездни бази в страната. Те са и най-предпочитани от българите заради по-достъпните цени.

Ако новите правила бъдат одобрени от правителството, тризвездните хотели ще могат да предлагат пълен пансион на гостите си само ако имат достатъчно голям ресторант. В него те трябва да могат да хранят наведнъж поне 60% от туристите си.

“Ако легловата база например е със 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да е за поне 60 души”, обясни Войнов.

Целта на промените е да се подобри обслужването. “Натъкнахме се на аномалии, при които хотел с капацитет от 1000 легла, има мястото за изхранване за 30 души. А това е недопустимо”, каза Войнов.

Според представители на туристическия бранш обаче промяната ще накърни свободната конкуренция между хотелите.

“Това е пълна простотия! Държавата трябва да спре да се меси. Собствениците трябва сами да определят какви услуги да предлагат”, коментира пред “Труд” Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.

Той допълни, че според правилата в бранша луксозните хотели не би трябвало да изхранват гостите си на блок маса, както е при “ол инклузива”, а да ги обслужват със сервитьори.

turist
06.06.2012 22:56:40
0
0

Tova e porednata glupost rodena ot glavata na niakoi maloumen chinovnik.Kakvo znachenie ima kolko zvezdi e xotela ,za da predlaga uslugata ol inkluziv? Az pochivam sas semeystvoto si v 3 zvezden xotel v Albena veche 3 godini pored i sam absoliutno dovolen ot ol inkluziva tam.Ima xoteli koito go mogai ,i takiva koito ne go mogat.Taka che uslugata da si ostane i za 3 zvezdnite xoteli.

Запознат
07.06.2012 09:07:39
0
0

Не е никак даже поредната глупост, защото ако държавата ги остави тъпите и алчни хотелиери ще натикат в стая по 10 легла, ще дават на хората храни с изтекъл срок на годност и ще гледат само да са на далавера без да ги интересуват хората. В България никой не иска да прави нормален бизнес и за това никой не планира възвръщаемост за 10-15-20 години. Всеки иска да даде 2-3 милиона и на следващия ден да вземе 5-6. това са българските "бизнесмени"...

читател
07.06.2012 09:34:07
0
0

Глупост е, наистина държавата трябва да спре да се меси. Всеки да предлага каквито услуги иска, работата на ведомството на Войнов е единствено да проверява годни ли са храните, а не колко са местата в ресторанта. А ако наистина някой тарикат с хотел с 1000 легла има ресторант с 30 места, той сам ще си фалира. Други хотели много, информация за качеството също.

Морето:)
07.06.2012 18:05:03
0
0

Моля хора които не са в бранша да не коментират и ще ви обесня защо: преди 10 години "ол инклузув" се предлагаше и за един турист се отпускаха от тур операторите 18 до 25лева храноден и наистина менютата бяха на някякво нормално ниво и разнообразие. Днес на хотелиерите им се отпуска 8/12лева и за това туристите ядат месо от времето от на мама годежа 1959година и храни от които можеш да се отровиш. Отделно от това 90%от ресторантьорите по морето са пред фалит от този ол инклузив защото реално всички хотели се превърнаха в столове и хората лоша не лоша храна те ядът там защото както е казано и сапун да е ке го ям щом пара се е дало!!! Та браво ако този вид изхранване се спре и хората да се хранят на различни места.Пък и нека българина да спре да спестява като е на почивка вместо 15дни ще отиде 7 но качествено за да се почувства различен И спецялен!!!!стига сте ходили на море с буркани в куфарите.....:):):)РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола