Случаите на внезапни сърдечни инциденти скачат двойно след мачове от футболни първенства. Това доказва научно проучване, публикувано в авторитетното медицинско издание "Ню Инглънд Джърнъл ъв медисин". Германски учени са наблюдавали как се движи скалата на сърдечносъдовите заболявания на територията на Мюнхен по време на световно по футбол през 2006 г. Резултатите са стряскащи: с 2,66 пъти се увеличават внезапните сърдечни инциденти при срещи на германския национален отбор. Така за пореден път се установява колко пагубен за сърцето е стресът.

Затова специалистите съветват българите с наследствена предразположеност или с вече диагностицирани болести на сърцето да внимават с емоциите по време на Европейското първенство по футбол. А то започва след дни - ще се проведе в Полша и Украйна от 8 юни до 1 юли т.г.

За съжаление България продължава да е на първо място в Европа по инфаркти. "Въпреки напредъка в лечението обаче всеки 6-и, прекарал сърдечен удар, ще загине или ще има повторен инфаркт в рамките на следващите 12 месеца", заяви проф. Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология в столичната университетска болница "Царица Йоанна" и председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).
"Често пациентите с инфаркт загиват, преди да стигнат до болницата. Такива спешни болни трябва да получат незабавна помощ и да им бъдат изписани лекарства, чийто ефект да започва бързо и да е еднакъв по сила при всички застигнати", обясни професорът. При използваното до този момент медикаментозно лечение обаче, освен че се наблюдава разлика в ефекта при различните пациенти, но и началото на действието му е едва след няколко часа.

Всички тези ограничения са довели до разработване на нова терапия. "Тя значително намалява смъртността (с близо 20%), както и повторните инфаркти. Българските кардиолози вече са запознати с последните европейски препоръки при лечението на инфаркт, които включват и тази терапия", каза проф. Гудев. Той добави: "Новото лечение се базира на наличната медицина на доказателствата и успешното му приложение в практиката ще е крачка напред в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Вярваме, че в най-скоро време модерната терапия ще стане достъпна за болните българи."

Инфарктът на миокарда се предизвиква от пушене, нездравословно хранене, захарен диабет, а при някои пациенти водеща е ролята на фамилната обремененост и ускореното развитие на атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака по вътрешната стена на съда). "Ако обаче се прилага подходящ хранителен режим, наднорменото тегло се свали, пушенето се спре и кръвното налягане е в граници, инфарктът е предотвратим в 75-80% от случаите. Поне във възрастта преди 65 г.", увери проф. Гудев.

Много важно е симптомите на сърдечния удар да бъдат разпознати навреме. А те са: болки в гърдите (започват от там, но може да се разпрострат към ръцете, гърба, врата, челюстта или стомаха), изпотяване, гадене или замаяност. "За съжаление често те не биват разпознавани дори от доктори. А лечението на инфаркта е изключително ефективно, ако се проведе навреме, защото тогава не остават трайни последици за здравето. Особено ако се прилагат модерните терапии", подчерта председателят на ДКБ. Обратно: всяко закъснение, и то с всеки час, води до загуба на миокардна тъкан (на мускулна тъкан на сърцето), която впоследствие предопределя развитието на животозастрашаващи аритмии, сърдечна недостатъчност, преждевременна инвалидизация и загуба на трудоспособност. "Затова Дружеството на кардиолозите в България започна инициативата "Стент за живот", която обучава пациентите как да разпознават инфаркта", завърши проф. Гудев.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола