Жега ще ни налегне в началото и края на юни. Захлаждане за около десетина дни ще има през юли, а август ще е влажен. Това предвижда сезонната прогноза на ст.н.с. д-р Валери Спиридонов, зам. генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (виж интервю с него по-долу). Специалистът добави, че идният месец ще е топъл и с по-малко валежи. Но между горещите дни в началото и края на юни с температури около 35°-36° ще има период на захлаждане. Той ще е съпътстван от валежи (около 10-о число, но е възможно да настъпи с 1-2 дни по-рано или по-късно).

Времето през юли ще е без изненади, с по-малко валежи от нормата. Пак се очаква период от около десетина дни (не може да се каже кога и как ще са разпределени) със захлаждане. В това време максималните температури ще са 20°-22°. През останалата част от месеца ще е много топло.

Август ще е дъждовен. И то с превалявания повече от нормалното. На места може да се излеят над 100 литра на кв. м за месеца. За сравнение през август 2005 г. имаше дни, когато само за денонощие се изсипваха по 100-110 л/кв. м, както се случи в Ихтиман и Костенец. Трябва да се има предвид, че през лятото пренасянето на топли въздушни маси може да се развие изключително силно и на някои места да доведе до потоп, добави г-н Спиридонов. За щастие септември ще е топъл и нормален, по-хубав от август.

Шарено ще бъде времето през тази седмица, съобщи Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ. Днес ще е слънчево, но на отделни места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 25° и 30°, по морето - 22°-25°. Утре също ще е слънчево, но с краткотрайни превалявания в Рило-Родопската област. Ще е между 25° и 30°. Толкова ще показват термометрите и в сряда, но в западните райони ще превали и прегърми. Същото време ще видим и в четвъртък, но с температури 22°-27°. В Източна България времето ще е по-хубаво. В петък, събота и неделя ще има слънчеви часове, но след тях купесто-дъждовна облачност ще донесе валежи с гръмотевици. До неделя градусите ще паднат до 20-25.t

 

Ст.н.с. д-р Валери СПИРИДОНОВ: Глобалното затопляне се усеща по-силно в България

Ст.н.с. д-р Валери Спиридонов е зам. генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

- Какви изненади да чакаме през лятото, г-н Спиридонов?

- Нека първо уточним, че сезонните прогнози са с много по-малък процент на сбъдваемост, отколкото краткосрочните. А тези за лятото, дори и за есента, са още по-малко точни, отколкото за зимата. За нея важи следното правило - ако имаме период от 3 години, 2 от прогнозите за зимата се сбъдват, а 1 - не. При предсказванията за лятото нещата не стоят така. Причината е т.нар. северноатлантическа осцилация - явление, свързано с променливостта на температурите, валежите и честотата на бурно време в Европа през зимния сезон. Затова зимните прогнози са по-добри. А, между другото, прогнозите могат да имат и политически елемент.

- Как така?

- Ако по време на избори първо вали, а после грее слънце, някои електорални единици отиват за гъби. Сещам се за фундаменталното научното изследване за влиянието на времето върху активността на избирателите (смее се).

- А какво показват резултатите от него?

- Ами дали ще вали, или ще е студено, това явно оказва влияние върху електоралните единици. Това в кръга на майтапа (смее се). И сега по темата - като цяло лятото ще е нормално, но разлики ще се наблюдават в отделните месеци. Това, което прави впечатление, са очакваните по-обилни валежи през август (с около 100 л/кв. м). За съжаление не можем да уточним кога точно ще бъдат те.

- Опирайки се на практиката си, заради глобалното затопляне летата стават ли по-сухи?

- До 2002 г. летните месеци бяха доста сухи. Тогава пресъхна и язовир Искър. А 2000 г. се запомни с горещи температурни рекорди, които чак м.г. бях подобрени. Но след това станахме свидетели на много дъждовни лета - спомняте си потопите през 2005-а, незапомнения валеж през 2007-а в Цар Калоян и т.н. Т.е. в последните години по отношение на валежите ситуацията не е тревожна.

- А какво наблюдавате при температурните стойности?

- Все по-често се отбелязват рекордни стойности не само за дадения ден, но и за месеца, че и за годината. Всичко това се дължи на изменението на климата и глобалното затопляне - средните температури на цялата Земя се увеличават. Ние обаче се намираме в район, където тяхното повишение е по-осезателно. Особено през лятото. Така че, ако се направи преглед на екстремните ситуации през последните 15 години, ще се открие тенденция на нарастването им. Както на силни валежи, така и на високи температури. А ниски вече нямаме. Разбира се, наблюдават се периоди с по минус 5°-минус 10°, но и през зимата не се отчитат стойности много под нулата.

- Скоро бяхте на конференция в Швейцария. Какво обсъждахте с колегите си от чужбина?

- Събрахме се по линия на европейски проект, който е с екологична насоченост и цели да се установи как промените в климата ще се отразят на околната среда и по-специално на Черно море.

- Какви изводи очаквате?

- При различни сценарии на замърсяване на морето (защото при вливането в него Дунав носи и много замърсени води) е възможно зоната на живот да намалее. В момента тя е до около 200 м под нивото на морската вода, а може да стане по-тясна.

Диана ТЕНЧЕВА

 

Разхлада без пари за деца до 1,10 м

ШУМЕН - С безплатен вход за деца ще отворят двата басейна в града на 1 юни. В “Аквасвят” боядисват, косят и обезпаразитяват тревата. Цените все още се обмислят, така е и в другия комплекс “Ривиера”.

РУСЕ - Осем басейна ще заместят морето за русенци през лятото. Четирите открити водни съоръжения в момента се подготвят за сезона, а закритите - работят и приемат желаещи срещу 5 лв. на час или с месечна абонаментна карта от 40 лв., която осигурява всекидневен достъп в определени часове.

СТАРА ЗАГОРА - 28 открити басейна има в областта, 14 от тях са в областния град. Все още обаче нито един не е започнал работа. Откриванията започват от днес. Повечето собственици обещават, че цените ще останат на миналогодишните нива, когато билетчето за вход вървеше между 3 и 5 лв. и още по 2-3 лв. за шезлонг и чадър. Безспорно най-атрактивен е аквапаркът “Уотърленд” в казанлъшкото село Овощник. Тук има водни атракции, рядко срещани у нас - голям басейн с изкуствени вълни, четири водни пързалки и др.

ПЛОВДИВ - Водните атракциони ще отворят врати тази седмица. В спортно-увеселителния комплекс “Акваленд” в жк “Тракия” например, който ще заработи на 1 юни, входът е 8 лв. Таксата включва безплатен шезлонг и ползването на забавленията. Децата с ръст до 1,10 м влизат безплатно. На 1 юни ще отвори врати и аквапаркът “Санкт Петербург” с многобройна клиентела заради отличните условия, чистотата и синевата на водата в басейните.

Д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести в “Пирогов”: Позволена е само чаша бяло вино!

Най-опасно е слънцето за хората със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Затова трябва да избягват да се появяват под лъчите в най-топлия интервал на деня (от 11 до 19 ч).

През това време хората с болно сърце да следят кръвното си налягане и стриктно да вземат изписаните им медикаменти според схемата на приложение. Да пият течности, но не повече от 2 литра за денонощие.

Спокойно могат да консумират вода, сокове и айрян, но без сол. Храната да е безсолна. Това се отнася и за диабетиците, 90% от които се оплакват от проблеми в сърдечно-съдовата система.

Бременните да не се показват на слънце, защото е възможно дори да се стигне до аборт. Децата задължително да носят шапка.

Препоръчително е течностите, които се поемат, да са със стайна температура. Ако са ледени, се стига до летните простуди и възпаления на горните дихателни пътища. Забравете категорично за твърдия алкохол. Позволява се чаша охладено бяло вино.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола