Все още не е ясно кой е предателят, от когото е изтекла информация за планирани арести на кокаинови крале, сред които и този на Евелин Банев-Брендо. Това заяви пред Нова телевизия градският прокурор на София Николай Кокинов.

Брендо е на най-високо ниво в европейската мафия, потвърди Кокинов. Предполагам, че скоро няма да излезе от килията, каза още той и допълни "талантлив човек явно е".

"Къщичката се почиства всеки ден, макар и да се натрупва прах. Мисля, че разполагаме с достатъчно мощни прахосмукачки", заяви метафорично Кокинов, визирайки работата на прокуратурата по разкриването на къртицата.

Търсим кой е предателят, надяваме се много скоро да попаднем на следи, каза още той. По случая беше образувано и следствено дело в Софийската градска прокуратура. Все още не е доказано с български произход ли е течът.

Заподозрените са 5 души, сред тях има полицаи и магистрати - прокурори.

Във вторник вечерта МВР пратило материали от италианските власти и документ, намерени при претърсване на колата на Брендо. Документът, уличаващ Брендо в наркотрафик, е бил преведен на български, в папката обаче не се споменавало име на къртица или помагач.

Каква е предисторията? Преди 4 години се провежда международната среща за наркотрафика в Хага, в която участват 4 държави. Прокуратурата подозира 5 човека, но на практика всеки 1 от участниците би могъл да бъде къртицата, обясни градският прокурор. 

Има списък на хората, срещата е протоколирана. Най-вероятно предателят е бил 1, но може и да са били двама. По-важна е информацията, която ще се получи от чужбина, посочи градският прокурор.

Групата на Брендо е транспортирала от Южна Америка чрез кораби наркотик към Европа, Италия. Другата седмица ще се реши дали Банев ще бъде изпратен към Италия.

Той попада в полезрението на градската прокуратура през 2007 г., тогава е подсъдим за пране на пари, но се предполага, че те са от наркотици. Инвестира в строителство, хотели и в последствие генерира законни доходи.

Информацията, че Брендо се кани да бяга, е получена чрез СРС. Прихванат е телефонен разговор към съпругата му. Така градският съд го задържа, а вчера Апелативният съд потвърди мярката му "задържане под стража".

При акция "Кокаинови крале" бяха задържани 32 души, половината от които - българи.

Кокинов обясни, че има развитие и във връзка с ареста на Таки в Дубай. "Описахме доказателствата пред съда на Обединените арабски емирства той да бъде върнат в България, за да бъде съден. Предстои те да се произнесат, шансовете са 50 на 50.

Много лесно човек може да напусне страната - не е като преди 25-30 години. Забраната за напускане на страната също не е ефикасна вече, каза още Кокинов. Откъде са минали братя Галеви знае само Господ, смята градският прокурор. "Това е един луфт в закона. Но никой не е по-голям от държавата, виждате, че дори Таки бе задържан", продължи Николай Кокинов.

Прокуратурата няма да се занимава с врачките, които прогнозираха нови по-силни земетресения. Нека да ги възприемат по-лековат този тип жълти издания, призова Кокинов.

Концентрация на модерната престъпност - точене на ДДС и т.н., това са новите престъпници, смята градският прокурор.


natalie malamova
03.06.2012 15:32:15
0
0

Toja Dafin Malamov e GOOOOLIAM BOKLUK! 30 godini mu surbam poparata. Nai-posle 6te si polu4i zaslujenoto. Gospod zabavia , no ne zabravia!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола