След дълъг период на безхаберие и пренебрегване на факта, че единствената художествена галерия в Благоевград е затворена, проблемът най-после беше решен. Новото ръководство на града успя да тушира конфликтите и разцеплението сред гилдията и да актуализира договорите за стопанисване на галерията. Успя да намери и средства за ремонт и залата отново отвори врати.


Творците не можеха да повярват на очите си, а галерията едва побра желаещите да видят първата изложба. Тя събра последните картини на три поколения художници и редом до достолепния творец Христо Бараковски се наредиха емблематични имена като Иван Милушев, Пламен Бонев, Атанас Дафинов, Живко Янев, Георги Ковачев, Антон Гошев, младият график Александър Тодоров.


Жанета Жикова, зам.-кметица по културата и образованието, която е родена в Габрово, но с кариерно развитие в столицата, за 100 дни успя да провокира творческия потенциал в града. Тя увери, че предстои цялостно преобразуване на помещенията към художествената галерия. Нов облик ще получат кафето и ресторантът към сградата, а едно от складовите помещения ще стане книжарница.


Кметът Атанас Камбитов съобщи друга новина в аванс - започва реконструкцията на зала "22-ри септември", която е до сградата на общината. Изоставена от години, тя се е превърнала в символ на разрухата в града.


"Усеща се промяна навсякъде в културните институции. Отдавна не е имало толкова добронамерено отношение към хората на духа", категорични са не само художниците, но и артистичната общност, певците, съставите в читалището, от центъра по изкуствата в кв. "Вароша".


Пред кметството иде ново предизвикателство - Благоевград е определен за столица на националните чествания по повод 100- годишнината от Балканската война и освобождението на Пиринския край от османското робство. Подготовката на голямото събитие, което ще се състои на 5 октомври, вече е в ход. Изработена е и юбилейна грамота.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола