Световната финансова криза не се е отразила на мерака на българските студенти да изкарат по някой лев из ягодовите полета на Англия и в ресторантите в САЩ.

Първите групи от младежи вече заминават за странство и обявяват в интернет форумите, че работа има. В Англия фермерите очаквали добра реколта и търсели още работници. Минималната средна почасова ставка на Острова е 5,73 лири, или 12,76 лева. В САЩ студентите се трудят средно за около 7-8 долара пак на час, или около 14-15 лева.

Все по-актуални са и стажовете в големите фирми за студенти по специалността. От 2 юни се приемат документи на наши студенти за работа в Европейската комисия догодина.

Англия чака да й оберем ягодите
Световната финансова криза като чели не се отразява на устрема на студентите да берат ягоди в Англия и да сервират в ресторантите на САЩ. Няма и намален интерес от страна на работодателите, твърдят от фирмите посредници.
Във Великобритания тази година случили на добро време и чакали сериозна реколта в селското стопанство. Имало тенденция точно заради кризата английският пазар да се захранва със собствена продукция и с по-малко внос.
Минималното заплащане на час във фермите е 5,73 лири (12,76 лв.). Кандидатстването за работа става само чрез оторизирани представители за Англия. Минималният срок на престой е 2 седмици, а максималният 6 месеца. Фермерите са длъжни да осигурят квартира на студентите.
Работата по принцип е тежка, предупреждават от фирмите. Тази година обаче са взети мерки фермерите да се държат по-нормално с младежите. През миналите лета имаше не един и два случая за издевателства над тях. Този път студентите ще тръгват с информация за службите, към които могат да се обърнат при проблеми. Контролът е затегнат, твърдят посредниците. Студенти, които вече са на Острова, твърдят в интернет форумите, че работа има и условията са добри за тази година.
Първите кандидати за работа в САЩ също вече заминаха. Там ставките са между 7 и 8 долара за работа на час. Най-много се търсят сервитьори и камериерки за хотелите. Има работни позиции за спасители на басейни, но там заплащането е по-ниско - около 3 долара на час (виж по-долу). На много места работодателите не осигуряват квартири. Престоят е до 5 месеца, а идеята е четири месеца да се работи, а последния студентите да пътуват, за да се запознаят със страната. Българските младежи обаче работят до последния ден.
Анета ПЕТКОВА

Студенти избират между 4000 места за обучение
Най-голямата световна мрежа за намиране на летни стажове за студенти е AIESEC продължава да набира младежи за международни компании от 107 държави. Те са разделени на четири професионални сфери - мениджмънт, технологии, образователни и работа в неправителствени организации. За първите три се търси работа за младежи, които са в трети или четвърти курс. За последната може да кандидатстват студенти от първи и втори курс. Стажовете са между 2 и 4 месеца. В момента са обявени близо 4000 позиции за целия свят, каза Антон Вълков, представител на организацията. Студентите сами решават какво да стажуват и къде. Допреди няколко години повечето студенти са искали да работят в Западна Европа и САЩ. Сега се ориентирали към Индия, Бразилия и Мексико. Основното изискване към стажантите е да говорят отлично английски език. За тази година се очаква около 50 души да заминат по тази програма. Има места за много повече, но проблемът ни е, че много колеги не са чували за тези стажове или не отговарят на условията, каза Вълков.

От 2 юни Брюксел набира стажанти
Искате ли да се ръкувате с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу? Да видите как се държат българските депутати в Страсбург? Или да наблюдавате как помощниците на Европейския омбудсман разглеждат жалби на граждани срещу монополисти и държавни ведомства?
Всяка година солидна група младежи от всички евродържави, преминали през стриктна процедура на подбор, влизат за няколко месеца в институциите на Европейския съюз, за да попият от опита на истинските еврочиновници. Срещу това те получават скромна стипендия, много нови познания, контакти със свои връстници и влиятелни чиновници от цяла Европа, както и важно допълнение към автобиографиите си. В конкурсите за стажанти се включват все повече българи.
Младежите влизат в евроинституциите два пъти годишно за по пет месеца - през март и октомври. Има и по-малки стажове, но минималното време, което трябва да прекарате в някое евроведомство, е три месеца.
Всички места за стажа през октомври т.г. вече са заети, но от 2 юни Еврокомисията ще приема документи за следващия период - от март 2010 г.
Кой може да кандидатства за стаж в евроинституциите? Младежите трябва да имат университетска диплома и да знаят поне един от трите работни езика на институциите - английски, немски или френски. Мераклиите да стажуват във ведомствата за преводачи трябва да могат да превеждат на родния си език от поне два евроезика.
Иван ДИМОВ

1047,55 е месечната стипендия за европейските стажанти
С тези пари трябва да си намерите квартира, да се храните и да плащате процент от здравната застраховка, която ще ви направи Европейската комисия.
В момента на изплащането на парите не се удържат авансово данъци. В края на стажа обаче Еврокомисията ви издава бележка за получените доходи, която трябва да се приложи при подаването на годишната данъчна декларация в България и ще трябва да платите данък.
Брюксел поема още пътните разходи при пристигането и отпътуването на стажантите. Всеки от тях получава и дневни от по 92 евро за четирите дни в Брюксел, докато е на "въвеждаща" конференция в началото на стажа си.

 

 

 

 

 


bulent
23.05.2009 10:20:49
0
0

emi kvo da kaja

vertu86
10.06.2009 13:28:45
0
0

kak da kandidatsvam za tazi rabota i kade.

Ivan Rumenov Tcvetanov
17.06.2009 14:19:14
0
0

iskam rabota

Qna Andonova Dragomanova
17.06.2009 14:22:26
0
0

tarsq rabota semeistvo sam s ivan tzvetanov

brigadir
13.10.2009 12:25:17
0
0

да, ама не се оказа точно така. Кризата си повлия... http://brigadiri.com

nataliya
03.06.2010 10:50:23
0
0

imam golyama nujda ot rabota .molya pi6ete mi za pove4e informaciya kade i koga moga da obsadim va6ata obyava

rumen
03.06.2010 13:23:48
0
0

ako ima vzmojnos za rabota kak da se svarja s vas za pove4e informaciq

denis
04.11.2011 17:10:28
0
0

ima me loze to e malko i zn kak se bere ako me udobrite s udovolstviye bih otisal

Айтен Нинова
02.02.2012 19:43:54
0
0

Как се кандидатсва эа тази работа . Моля пишете ми.

mehmed
03.07.2012 17:51:06
0
0

ot malik rabotya v zemedeliye kak moga da se kandidatsvam za rabota1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола