Желязото за скрап връща старата си цена отпреди година на около 20 ст. за килограм, обявиха изкупвачи по Кюстендил. Става въпрос за дебелото желязо (над 6 мм), но и при ламарините имало покачване от 10-12 на 14-15 ст. за килограм, отбелязаха по фирмите. Най-голямо е поскъпването при медта, чиято цена на световните борси вече е $ 4500 за тон. За скрападжийската мед сега давали до 5 лева за кг., докато през зимата не надвишавала 2,70-2,80 лв./кг.

Почти на същите цени обаче оставал алуминият - до 1 лев за килограм.Обяснението е спадът в строителството, където този метал има голямо приложение, при това не само за дограми, казаха изкупвачи. Увеличение се констатира и при оловото - акумулаторите вече се плащат по 20 ст. за кило. Старите и ръждясващи москвичи, лади, шкоди и пр. сега могат да докарат на автоморгите до 150-160 лева, пресмятат по пунктовете за скрап в града.

Движението в изкупните цени на старото желязо нагоре се обяснява с активизирането на азиатския пазар, особено в Китай, който имал дългосрочна стратетия, разчетена за 50 годиин напред в изкупуването и производството на черни и цветни метали, казаха работещи в бранша.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола