Артистите от Софийската опера имаха специални гости днес - точно в 10 часа сутринта започна представление на "Вълшебната флейта", адаптирано за деца аутисти. Писрещнахме около 100 възпитаници на столичното 6-о помощно училище, каза пред "Труд" директорът на трупата проф. Пламен Карталов.

Детската постановка на прочутата Моцартова творба е част от образователната програма "Отиваме на опера и балет", която се осъществява през целия сезон. В спектакъла, режисиран от Юлия Кръстева, участват певците Ангел Христов, Николай Павлов, Симона Кодева, Антония Иванова, Елена Стоянова, Ветка Петкова, Румяна Петрова, Атанас Младенов, Надя Колева и Пламен Папазиков. Диригент е Борис Спасов.

Гостуването на децата в Софийската опера не се изчерпва само с гледане на представлението. Преди спектакъла ги поема режисьорката на "Вълшебната флейта", която им показва сцената и въртящия се кръг, гримьорните, оркестрината, залите за репетиции и т.н.

По време на разходката децата от 6-о помощно училище първи видяха декори и костюми от операта "Зигфрид" - третата част от "Пръстена на нибелунга" от Вагнер, преди премиерата на 22 май. Хлапетата имаха възможност да послушат как репетират артистите, да се докоснат до "невидимия" свят зад кулисите.

Всяка събота и неделя до края на май ще има и детски представления на операта "Рейнско злато", мюзикъла "Червената шапчица" и балета "Спящата красавица".
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола