Кирил Маричков-младши няма да стане посланик във Ватикана заради наличие на хомосексуална секссцена в романа му Clandestination, който е издаден през 2005 г., научи “Труд”. Кирил Маричков- трети има същите имена като баща си от “Щурците” и дядо си, който беше посланик в държавата на католическата църква от 1993 г. до 1997 г. Той беше номиниран за посланик на изнесено заседание на правителството в Пазарджик на 25 януари, въпреки че няма никакъв дипломатически стаж. В книгата му, която у нас се продава със заглавие “Пътя на беглеца”, се разказва за млад българин с тежка съдба, който емигрира на Запад. Героят е принуден да прави обири и да проституира, за да оцелее. Хомосексуалната сцена била едва загатната без подробни описания, но скандализирала отците зад стените на Ватикана.

Искането за издаването на агреман за посланик (предварително съгласие от приемащата страна) е изпратено от МВнР още през март. Официален отговор от дипломатическите ръководители на църквата няма, няма и да има. Все пак от държавния секретариат на Ватикана са дали да се разбере защо не приемат кандидатурата. От Светия престол не оспорвали трудовия стаж и образованието на Маричков-трети.

Източници от Външно веднага съзряха дългия пръст на Държавна сигурност. Според тях не се изключва версията “доброжелатели” от средите на дипломацията, свързани с бившата комунистическа тайна полиция, да са показали “скандалния” абзац на отците. В българското МВнР засега нямат полезен ход и просто ще изчакат още няколко месеца преди да предложат друга кандидатура.

Проверка на “Труд” в “Държавен вестник” показа, че за още шестима посланици, предложени от правителството заедно с Маричков на 25 февруари и седмица по-късно, все още няма издадени укази за назначаването им от президента Росен Плевнелиев. Указ се издава след получаване на агреман. Това означава, че и с тях има проблеми, тъй като приемащите страни обикновено дават съгласие до няколко седмици.

В списъка е съветникът на Бойко Борисов - Ангел Чолаков, който трябва да отиде в Италия. Той е политическо назначение като Маричков. Няма укази и за дипломатките от кариерата Бисерка Бенишева, която трябва да ни представя в Унгария, и Катя Делева- в РЮА. Така четирима от първата вълна дипломати, които трябваше да сменят посланиците с минало в ДС, все още са в София.

За трима от петимата номинирани на 1 февруари също няма укази. Това са шефката на протокола на Министерския съвет Боряна Симеонова, която трябва да стане посланик в Мароко, Димитър Михайлов - в Сирия, и Костадин Коджабашев - в Испания. За Михайлов, който и в момента е и.д. посланик, е логично да не е поискан и получен агреман с оглед на извънредната ситуация в Сирия.
За освободения от Коджабашев консулски пост във

Валенсия бе намерен човек едва на последното заседание на Министерския съвет тази седмица.

От МВнР твърдят, че всичко е задвижено и няма проблеми с шестте кандидатури.
Друг съветник на Бойко Борисов - Светослав Спасов, също още не е официално назначен за посланик на България в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа със седалище във Виена. Това е странно, защото за изпращането на посланици в международни организации обикновено не се изискват агремани, а само издаване на президентски указ. 

Весела Чернева, говорителка на МВнР: Имаме само един проблем

- Госпожо Чернева, има ли проблем с издаване на агреман за някои от номинираните посланици?

- Не, няма проблеми. Единственият проблем е с Кирил Маричков.

- След колко месеца чакане може да се говори за отказ за приемане?

- Няма такава норма в дипломацията.

- Защо за 7 от 29 номинирани посланици не са получени агремани?

- Цифрата не е точна, защото за някои от тях са издадени укази, но може би още не са отразени в електронното издание на “Държавен вестник”. За други от тях тече процедура. Например областният на Ямбол Таня Димитрова първо трябва да бъде освободена от поста си с решение на Министерския съвет, за да може да бъде подписан указът за назначаване от президента Росен Плевнелиев, както е по закон.

- Защо няма указ за назначаването на съветниците на премиера Ангел Чолаков и Светослав Спасов?

- Не можем да придвижим процедурата за бъдещите посланици, които работят в Министерския съвет, преди те да са свършили политическите си задължения. Ако им бъдат издадени агремани и укази, те трябва до 2 седмици да заемат местата си в приемащите страни.


varna
04.05.2012 09:11:50
0
0

поредния "модерен' и "скандален" син на мама и тате. кажете истината - не го искат защото е бездарник и поизложил се адвокат. и разбира се дс виновни, щото ватикани не иска да работи с на тати дипломата

българин
04.05.2012 09:25:08
0
0

седесарчето Николайчо, синче на ДС сътрудници беше решило да уреди синчето на друго седесарче- Кирил Щуреца, може би като блатгодарност, че пееше по сините митинги. Сега пее на гербавите митинги, ама синчето щеше да ходи във ватикана на добре платено работно място с екскурзии и нищоправене. Уви, "лошите папи " му спретнаха номер, мръсници долни, те не знаят ли, че момчето е от нашите - БКП-СДС-НДСВ-ГЕРБ.

хаха
04.05.2012 09:26:41
0
0

Айде бегай дома IIIти.Във Ватикана и по цивилизования свят шуробаджанаштината не ги интересува. Отново станахме за резил

петкана
04.05.2012 09:57:29
0
0

никакъв гей-скандал няма и нито той е причината. Опитват се простаците, които отново направиха страната ни за резил пред света, да оправдаят отхвърленото назначение на това недоносче, учило-недоучило, което се представя за адвокатче, при положение че се го отхвърлили няколкократно в Италия, което е без професионален опит като дипломат, което е далаверяджийче, уреждало срещу 100 евро туй-онуй на нашенци по нашенски, което с една дума е типичното синче на номенклатурчик, наше момче, сега гербаджийче, лицето на пасмината ГЕРБ и нейните водачи. Срам и позор !

АНТИДОТ
04.05.2012 10:34:05
0
0

Защо изобщо ни е нужен посланик във Ватикана?

Всички са от ДС. С-ДС ДС-Б
04.05.2012 10:34:13
0
0

Сякаш Маричков щуреца не е от ДС.? Той е офицер от ДС. Баща му е бил просто от ДС. А внука вероятно е масон.

БКП ПОЛУЧАВА ОРГАЗЪМ ОТ АЙН РАНД И СОРОС! И от икономическият убиец Ричард Ран
04.05.2012 10:49:06
0
0

ГЕРБ - ГЕНЕРАЛИ ЕБАВАТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ .. ГАНГСТЕРСКИ ЕЛИТ РАЗБИВА БЪЛГАРИЯ .. ГЕНЕРАЛИСКИЯ ЕЛИТ РАЗГРАБВА БЪЛГАРИЯ

Боклук
04.05.2012 13:40:41
0
0

Какви неграмотници работят във външно министерство! Вижте им сайта mfa.bg от днес, програма на министър Н.Младенов - "среща със японския зам.министър..." Кога се пише със или с, се учи в трети клас, но явно други качества са нужни, за да работиш в МВнР...

аман от парашутисти,добре,че Папата е над Бойко
04.05.2012 14:29:47
0
0

Много парашутисти има из посолствата и консулствата на Бг по света.Такъв е и Консулът ни в Чикаго,някакъв си ямболски художник,разбира се никому нейзвестен,но трови нервите на нашите хора там :9

Petq
04.05.2012 15:30:25
0
0

Голямо излагане си правим като българи по света - умните и свстни хора не могат да достигнат до постове, които заслужават.Не го познавам К.Маричков младши, но съм имала нещастието да срещна г-жа Бисерка Бенишева.Как може да се излагат Външно и да я пращат посланик - няма значение къде...Мислех, че има някаква промяна, а то "Преоблякъл се Илия и пак с тия...." Интересно ми е дали въпросната господа върви отново в комплект със сина си и майка си?1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола