“Пия много вода и винаги имам шоколад в чантата”, разкрива една от тайните за перфектната си фигура трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова.

Признава, че още от времето на състезателната си кариера мрази диетите, но се е научила, когато реши да не яде - да не яде. Знае и от кои храни се чувства добре, а от кои напълнява.

“Избягвам хляба, газираните напитки, а салатите не ми понасят, особено вечер”, допълва именитата ни гимнастичка.

Противно на всякакви норми Мария обожава тестените изделия. “Вярвам, че всяко нещо по малко не е вредно, а полезно - смята тя. - Метаболизмът е като огнището, за да гори непрекъснато, трябва да му слагаш храна, и за мен това е добре.”

Закуската и обядът са задължителни в менюто на шампионката, а вечерята понякога пропуска. Преди време опитва обратното - да не хапва до обед и да прилага вид разделно хранене, но установява, че към този метод организмът й не се нагажда. Една от забраните, които рухват, когато спира със спорта, е пиенето на вода.

“Тогава не ни разрешаваха, но се убедих, че консумацията на вода е първото важно нещо да си във форма - отразява се и на лицето, и на излъчването ти. А без шоколад просто не мога.”

Мария Петрова не е загърбила спорта. От три години всеки ден прави упражнения по 20 минути. Признава, че не ги започва с особена охота, но енергията, която получава от тях, след това я прави особено щастлива. Доставя й удоволствие от време на време да играе и тенис.

Когато ражда дъщеричката си Елинор, наддава с 14 кг и за две години връща формата си.

“Лишаването от храна не е начинът за поддържане на добра форма - категорична е Мария. - Най-доброто е постепенното отслабване, както съм го правила самата аз, иначе се получава йо-йо ефект.”

Шампионката е съдия по гимнастика

Мария Петрова е трикратна абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика. Тя е една от трите грации на планетата с подобен успех. Първа е Мария Гигова, председател на родната федерация, а миналата година успехът на българките повтори и рускинята Евгения Канаева.

Родената в Пловдив гимнастичка е и двукратна абсолютна европейска шампионка. Тя е и пета на олимпийските игри “Барселона '92” и “Атланта '96”.

Кариерата й на международен съдия е също толкова успешна, колкото и състезателната. В момента Мария Петрова е вицепрезидент на Техническия комитет по художествена гимнастика към Европейския съюз по гимнастика.

Сладко изкушение с лечебни свойства

Като всяко удоволствие шоколадът е полезен, когато се консумира с мярка, твърдят лекари и диетолози.

Според научни изследвания какаото и черният шоколад влияят положително на кръвоносната система, като намаляват кръвното налягане и предпазват от сърдечни болести. Това се дължи на полифенолите в шоколада, които действат като антиоксидант. Те пречат на холестерола в кръвта да се окислява и съответно да се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Смята се също, че чрез съдържащите се в него алкалоиди теобромин и фенитиламин шоколадът стимулира мозъка при преумора.

Няма никакви доказателства, че действа като афродизиак въпреки широко разпространеното мнение, че помагал срещу полова немощ.

Консумирането на големи количества млечен и бял шоколад обаче съвсем не е полезно. Добавените в тях мазнини са много и изключително нездравословни. За изгарянето им са нужни сериозни физически натоварвания, предупреждават диетолози.

Веществото теобромин в шоколада пък е отровно за някои животни, най-вече за кучетата и котките.


ели
27.03.2012 14:21:50
0
0

Разбира се,че е вреден шоколадът-в големи количества!Абсурдно е да се пази фигура с него!Що за заглавие?Мария се прави на интересна.А за водата,направо ТЯ"я откри"... До вчера беше толкова дебела и сама си казваше,че много обича да си стои в къщи и да си готви!...На кое да вярваме???...

johny
27.03.2012 16:50:06
0
0

Шоколадът (и особено течният шоколад) съдържа големи количества оксалати, които водят до образуване на оксалатни бъбречни камъни, ако се прекалява с шоколада. Иначе безспорно фигурата на гимнастичката е действително хубава.

Meeeee
28.03.2012 19:24:44
0
0

ели, бау, бау, уаф, лжаф...



РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола