Пет пъти по-евтино е можело да плати държавата за издаването на европейски здравни карти на българите, показва проверка на “Труд” сред скандалните обществени поръчки, провеждани от бившата шефка на здравната каса д-р Нели Нешева.

Ведомството е отстранило от търга за картите консорциум, предложил 5,11 пъти по-ниска цена. Става дума за обединението “КИМ-2000-ДЕМАКС”, което е дало оферта за 46 стотинки на пластика.

Побеждава обаче “Джи поинт” с цена от 2,40 лв. на карта.

Разликите не свършват дотам. Новите здравни карти нямат нито снимка на притежателя, нито подпис, нито магнитна лента или чип, т.е. могат да се изработят с всеки по-качествен принтер, коментираха експерти. За сравнение: пластиката на една кредитна карта, издавана от Уникредит Булбанк, е със себестойност от 1 евро, съобщиха за “Труд” от финансовата институция. А пластиката има не само чип и магнитна лента, а и холограмна защита. Водещият показател, по който се отсяват кандидатите на търга, е именно критерият “икономически най-изгодна оферта”. Но от резултата става ясно, че комисията се е водила от точно обратното. До ноември м.г. здравните карти струваха на касата по 2,24 лв. за бройка и бяха изработваниточно от отстранения консорциум. Те съдържаха снимка, обработена срещу фалшификации, и сканиран подпис на здравноосигурения човек. Тъй като обаче българите не заплащат нищо за издаването на документа, а тежестта пада върху държавата, никой не се е запитвал колко излиза това на бюджета.

На въпрос защо същите фирми, които са вземали 2,24 лв. за карта, предлагат сега цена от 46 стотинки, те отговарят, че новите критерии на касата предполагат по-ниски разходи.

Сагата с избор на нов изпълнител започва на 13 януари 2011 г. Тогава д-р Нешева обявява търга. Свои оферти подават “Дайрект сървисиз”, “Нойзи дизайн и реклама” заедно с “Джи пойнт” и третият кандидат КИМ-2000-ДЕМАКС. С решение от 11 април 2011 г. обаче Нешева прекратява процедурата, защото се оказва, че само един от участниците - КИМ-2000-ДЕМАКС, отговаря на предварително обявените условия. На 17 май м.г. за втори път касата обявява поръчката. На 9 август м.г. победителят е известен - фирмата “Джи пойнт”. Отстранени са “Дайрект сървисиз” и КИМ-2000-ДЕМАКС. Мотивите са, че първият е заявил как по куриер и срещу заплащане ще доставя картата. “А това противоречи на изискването на възложителя (б.р. - касата), че издаването ще бъде безплатно за здравноосигурените”, четем в аргументите на д-р Нешева.

А за консорциума се казва: “Не е обективна и доказана възможността изработката и доставката на европейската здравноосигурителна карта при извънредни обстоятелства да бъде в рамките на 1 минута.” От КИМ-2000-ДЕМАКС контрираха, че това е напълно възможно, стига гражданинът да отиде в един от офисите им и да подаде документите там. Тогава ще получи пластиката за 50 секунди. В офертата си консорциумът е заявил, че ще разкрие 3979 пункта за приемането на заявления. Но от касата не приемат, че това може да се случи. “Разкриването на пунктовете не е обвързано с наличието на човешки ресурс, който да ги обслужва”, пише в аргументите за отстраняването. “Приложили сме писма с намерения за назначаването на необходимия брой служители за всички пунктове. Но това можеше да стане само след сключването на договор с касата, иначе кой би плащал заплатите на толкова хора?!”, коментираха от ръководството на консорциума.

Според фирмата нито един от мотивите на касата не е основателен. “Нека да припомним, че издаваме картите от въвеждането им през 2007 г. и продължихме да го правим до 17 ноември 2011 г., т.е. дори след изтичането на договора ни на 31 декември 2010 г.”, добавиха от КИМ-2000-ДЕМАКС. И подчертаха, че победителят “Джи пойнт” не е производител и доставчик на пластмасови карти и холограми.

Здравната каса отговаря: Жалбите срещу нас са отхвърлени

Срешение на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 17 май м. г. и в изпълнение на решение на надзорния съвет на НЗОК от 12 януари 2011 г. бе открита процедура за възлагане на обществена поръчка "Изработване и доставка на европейска здравноосигурителна карта".
Това съобщиха от институцията в писмо до "Труд". От него става ясно още, че управителят е назначил комисия, "която да разгледа, оцени и класира участниците подали оферти".

Критерият: Икономически най-изгодна оферта

А критерият за определяне на изпълнител е "икономически най-изгодната оферта" (според чл. 37, ал.1 т.2 от ЗОП). Предвид се взема обаче и техническата оценка от още три показателя:
- Предложения от кандидата за брой пунктове, в които осигурените да подават документите си, като най-малко те трябва да са 31.
- За какъв срок ще става издаването и доставянето на картата, който при извънредни обстоятелства трябва да е по-кратък от изискуемия 15-дневен.
- План на подалия оферта за постоянен и всекидневен контрол от страна на касата чрез регионалните й филиали върху формулярите на здравноосигурените.
"След разглеждане на техническото предложение, Комисията констатира, че консорциум "КИМ-2000 - ДЕМАКС" е представил оферта, според която при извънредни обстоятелства по заявка на НЗОК картата ще се издава за 1/1440 от календарен ден (или 1 минута)", става ясно още от отговора на касата. Според комисията по търга обаче това е "технически неизпълнимо".
"С обосновката не е доказана възможността бързата поръчка за издаване и доставка на картата да става в рамките на 1 минута. Само за изработването са нужни 50 секунди, а за 10 секунди няма как да бъде направена и доставката", категорични са от НЗОК.
"Не е обосновано и предложението за разкриване на 3979 пункта. А намерението за отваряне на пунктове в офиси на "Спортния тотализатор", на застрахователни дружества, в магазини и на други места, поставя под съмнение спазването на Закона за защита на личните данни. Защото така се дават предпоставки такива данни да бъдат обработвани от лица, които не са администратори на лични данни", е другият аргумент на касата за елиминирането на консорциума.

Не се взима като плюс предложението за интернет подаване

В офертата си той предлага заявлението за картата да може да става и по интернет. Но от касата отсякоха, че такова изискване не е било посочено и не следва да се разглежда. От НЗОК добавиха още, че Комисията за защита на конкуренцията не е уважила жалбата на "КИМ-2000-ДЕМАКС", а ВАС е потвърдил решението й.

Александър Манев от фирмата победител "Джи пойнт": Разходите ни са за 2,40 лв.

Фирмата ни е посочила цена от 2,40 лв. за всяка европейска здравноосигурителна карта на базата на разхода, които прави първо нашият поддоставчик "Български пощи". А именно - за изпращането и приемането на документите, както и на самата карта. В цената е включено също заявлението, което се дава на осигурения, имаме разходи за пластиката, печата й, за персонализацията, за набор и проверка на текстовете, подадени от гражданите. А за всичко това се грижат доста хора, на които плащаме заплати.
Защитата на картата е изцяло според изискванията на тръжната процедура. Имаме разчети за целия процес, а цената ни е пазарна. Положили сме доста труд процедурата да бъде лесна за гражданите, да могат да подават документите си на много места. Не може да ви кажем колко карти месечно изработваме, за това се обърнете към касата. А тя ни плаща в края на всеки месец на базата на реално изработените карти, защото има и такива подадени документи, които НЗОК не одобрява. Примерно, ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права. Фирмата ни се занимава с всякакъв вид печат, имаме дълъг опит.


ivo
25.03.2012 21:58:35
0
0

samo da vi popitam 6to za gluposti ????????AZ IMAM EVROPEISKA ZDRAVNA KARTA IZDADENA NAPALNO BEZPLATNO ot internet i v bg mai sa po tapi otkolkoto si mislia opravliava6tite ili naroda e tap 4e im se vrazva

lili
26.03.2012 07:54:37
0
0

male male ta i tazi li karta se izdava sas pari,Kak moji v drugite evtopeiski daarjavi dase izdavat bes pari a v BG pak da sasipvat naroda.

tito
26.03.2012 10:55:38
0
0

Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад.Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви!Всеки месец, като заплата!Лесно е, става за минута!Успех!Вашата покана е тук http://signup.wazzub.info/?lrRef=33cf0366 Важно!! След като направите регистрацията-трябва да я активирате от пощата с която се регистрирате,защото иначе все едно нищо не сте направили!!!

Mimi_Go
26.03.2012 12:35:18
0
0

Те и лекарствата можеха да бъдат три пъти по евтини, ама не са, защото собственика на този вестник си е опекъл работата може би със същата госпожа. Откакто си купи вестник основното което прави е да си лъска имиджа и да отклоняване на вниманието от неговите далавери, на принципа всяко чудо за три дни.

ste-fan
26.03.2012 13:43:13
0
0

"NESCHEVA IZVARSCHI EDNA FANTASTICHNA RABOTA...!" SPORED BAT´BOJKO??? AMA KOLKO TOJ E LAPNAL???

dankata
26.03.2012 13:57:43
0
0

Ама вие от Труд сте много прости бее. Как разбрахте, че КИМ-2000-ДЕМАКС са предложили цена от 46 ст. за карта, след като са били отстранени и ценовата им оферта въобще не е била разпечатвана, отворена и съпоставена с цените на другите фирми. Еми те КИМ-2000-ДЕМАКС могат да ви кажат пост фактум, че и за 2 ст, ще я изработят картата. От далече се смърди поръчковата ви статия.

Ivanov
26.03.2012 16:02:24
0
0

Платените статии на Тенчева и Чепилева нямат край. Я от Дечо, я от някой друг. Ставате смешни бе хора! Не виждате ли, че края за вас наближава. Що си мислите, че хората трева пасат и не знаят истината. Нещо щом е минало ВАС един парцалив вестник ли ще го оспорва? Смешници

pencho
26.03.2012 17:10:47
0
0

Аз имам такава карта и съм си я издал напълно безплатно и не знам кой дава 2.40 лв., сега е много по лесно от преди това когато КИМ бяха изпълнители - тогава голямото обикаляне беше за да намериш къде да си подадеш документите, пък снимки, пък не знам си какво, сега става много по лесно във всеки един пощенски клон само с лична карта. Видима е поръчковата статийка....

Ивански
26.03.2012 17:15:03
0
0

Вземете мерки с Диана Тенчева ако трябва и вдигнете заплатата, защото се опитва да зароботва с компромати ПЛАТЕНИ КУХИ СТАТИИ

ПАЦИЕНТ
26.03.2012 17:28:36
0
0

не знам за какви пари става дума ама тази карта е напълно безплатна. Преди се чакаше много, а сега става и онлайн и в пощите. Преди беше мъка1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола